Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Free agency izvještaj – Analiza i ocjene

Uz već standardne analize svih tradeova na našem portalu, red je popratiti i free agency koji možda nije jednako uzbudljiv, ali nije ništa manje bitan u oblikovanju ekipa za iduću sezonu.

Boston Celtics: Amir out, Ante in

Nakon sve sile glasina o potezima Bostona na tržnici, čini se da ćemo opet ostati kratkih rukava. Oprezni Danny Ainge je ponovno odlučio ostati vjeran svojim resursima pažljivo ih čuvajući za neku bolju priliku. Uostalom, tko mu nakon ovakvog raspleta može zamjeriti? Šteta možda jedino zbog Jimmyja Butlera koji je bio dostupan za puno manje nego li je itko mogao zamisliti. No raspadom Istoka konkurencija za vrh konferencije se stanjila, a preko Clevelanda bi teško i s Jimmyjem kao i bez njega (ipak je mogao pokušati). S tim da je Gordon Hayward još u igri, a manjkom atraktivnih slobodnih igrača u ponudi mistificira ga se kao da je sam LeBron James.

Za to vrijeme u stvarnom svijetu, Amir Johnson napustio je Kelte i otvorio mjesto našem Anti Žižiću. Bez obzira na Antino neiskustvo koje će zasigurno biti evidentno u prvoj sezoni, u mojim očima ovo je već sada korak naprijed. Amir je solidan i karakteran, ali kvalitete koje on donosi na parket su iz nekih prošlih vremena. Žižić je upravo centar kakav im treba – visok, snažan, borben, pokretljiv, sjajan skakač. Za početak će biti sjajan rezervni centar, no moći će bez problema igrati s Alom Horfordom jer čine komplementaran duo. Uspiju li u dovođenju Haywarda, najvjerojatnije će se morati odreći holda (ako ne naprave neki trade) za Kellyja Olynyka čime bi se Žižiću otvorilo još više minuta. A da bi tome moglo biti tako svjedoči otpuštanje Tylera Zellera, kao i potpis izvjesnog Daniela Theisa, njemačke stretch četvorke, koji je u Euroligi gađao 39% za tricu.

Ocjena posla: 4

Philadelphia 76ers: Redick & Amir in, Henderson out

76ersi su dovođenjem JJ Redicka riješili dobar dio svojih problema (onaj s teškim ozljedama  projiciranih nositelja franšize će ipak malo teže). I to su napravili na sjajan način – kratkoročnim preplaćivanjem dokazanog veterana u prostor koji ionako moraš potrošiti. Boljeg od JJ-a teško da su mogli ubosti. Radi se o vrhunskom profesionalcu aktivnom na oba kraja parketa kojem ne treba lopta i koji je u posljednje 4 sezone za LA Clipperse gađao 44% za 3. Samim time otvara ogroman prostor u napadu koji će im definitivno trebati pored Bena Simmonsa kojemu će trebati minimalno nekoliko sezona da nauči šutirati. 23 milijuna jesu puno sami po sebi, no u kontekstu jedne sezone će se lako istrpiti. Ukoliko kliknu, možda se za godinu dana osnuje nova suradnja na više sezona uz manju godišnju gažu.

Prostor su otvorili otpuštanjem „gutača posjeda“ Geralda Hendersona koji je sušta suprotnost Redicku.  Ostaje upitan potpis Johnsona za nemali iznos od 11 milijuna na jednu sezonu. Nadam se samo da neće uzeti back-up minute potencijalu kao što je Richaun Holmes koji već sada radi dobro sve što i Amir radi dobro, a ima visinu i šuterski raspon o kakvom ovaj može samo sanjati.

Ocjena posla: 5

Toronto Raptors: Lowry i Ibaka produžili

Kyle Lowry i Serge Ibaka i dalje će braniti boje Toronto Raptorsa. Ibakine kvalitete odavno su poznate te je lani vrlo dobro kliknuo s ekipom nakon što je stigao iz Orlanda. Radi se o 65 milijuna dolara na 3 godine što je ogromna cifra, ali je vjerojatno realna cijena za visokog igrača sposobnog igrati obranu i šutirati trice. Jesu li Raptorsi utvrdili njegovu stvarnu dob testiranjem kostiju ili su vjerovali onome što mu piše u osobnoj, ostat će poslovna tajna. Raptorsi vraćaju i svog vođu Kylea Lowryja koji će prema prvim informacijama dobiti 100 milijuna $ za 3 sezone. Što znači da su odlučili pokušati ponovno s istim igračima. Dobra vijest je da se nisu morali obvezati na četverogodišnje ili petogodišnje ugovore koji bi ih u posljednjim godinama zabetonirali u osrednjosti, već su trogodišnjim ugovorima taman osigurali razdoblje u kojem će ova ekipa biti na svom vrhuncu.

Kada bi se nekako uspjeli riješiti ugovora DeMarrea Carrolla, mogli bi uložiti u dubinu, međutim morat će žrtvovati pick ako to žele napraviti. Osim rupe koju moraju popuniti na boku nastale odlaskom PJ Tuckera, vraćanjem lanjskog rostera ograničavaju se na dobro poznate domete, što i nije tako loše za ekipu koja je godinama prije navikla na razočarenja. I za Istok koji je uspio zadržati barem jednog all-star free agenta.

Ocjena posla: 4

Chicago Bulls: Felicio produžio, Holiday potpisao

Rezervni centar Cristiano Felicio produžio je ugovor s Bullsima. Felicio, koji će uskoro napuniti 25 godina, potpisao je na 4 sezone tokom kojim će mu biti isplaćeno 32 milijuna dolara. Iako je bio zaštićeni slobodni igrač, Bullsi nisu čekali da mu netko drugi ponudi ugovor te su ga potpisali za solidan iznos. Franšiza okreće novu stranicu (doduše kriminalnim potezima na čelu s kriminalnom starom upravom) te bi mlađi igrači kao on mogli dobiti veće minute ove sezone.

Justin Holiday potpisao je ugovor na dvije godine vrijedan 9 milijuna dolara. Solidan potpis 3&D krila za male novce, pogotovo u usporedbi kako se zadnjih dana troše novci u ligi.

Navodno je Miloš Teodosić blizu potpisa četverogodišnjeg ugovora s Chicagom vrijednog 48 milijuna $. Iako godinama navijamo za njegov dolazak, ovo bi bio dobar potez jedino za Teodosićev novčanik. I za Freda Hoiberga koji bi napokon imao playa sposobnog zavrtiti pošteni pick and roll (vjerojatno je pustio suzu na ovu vijest). Za sve ostale bi bio loš. Za fanove koji ga zasigurno žele gledati u ekipi kao što su San Antonio Spursi (ili u bilo kojoj konkurentnoj ekipi s glavom i repom), kao i za Chicago kojem okretanje nove stranice sigurno ne predstavlja potpis 30-ogodišnjeg igrača koji još nije dokazao da može igrati NBA košarku.

Ocjena posla: 3/4

Cleveland Cavaliers: nastavak suradnje s Korverom

22 milijuna na 3 sezone za 36-ogodišnjeg šuterskog specijalista? Ne bi bilo puno da se radi o većini ekipa, no što ovo točno govori o Cleveland Cavaliersima? Kyle Korver će uvijek ubaciti svoju kvotu trica i vrhunski je profesionalac, ali to nije igrač koji može smanjiti jaz između njih i Golden State Warriorsa. Do vrha Istoka mogu ionako s njim i bez njega. Dakle, na njega, Imana Shumperta i JR Smitha iduće sezone troše 31,1 milijun $, što je malo manje od trećine capa, za kakvu točno produkciju? Paul George im je pobjegao, pojačali se nisu, a prostor im je vrlo ograničen. Pardon, Jose Calderon je potpisao za minimalac.

Ocjena posla: 3

Detroit Pistons: „ima se, meže se!“

Stan Van Gundy vodi vrlo neizvjesnu bitku. Naravno, ne onu za vrh konferencije, nego jednu mnogo zabavniju – onu za najluđeg GM-a lige. Umjesto da razmijeni pola ekipe i krene ponovno (ah, da, ne može nikome uvaliti sulude ugovore koje je sam dao svojim precijenjenim igračima), on kopa sve dublju jamu. Upravo je dao 21 milijun na 3 sezone Langstonu Gallowayu, solidnom, ali marginalnom igraču kojeg se možda moglo dobiti za upola manji iznos. I što sada? Ništa, dovoljno su solidni i duboki da iskoriste raspad unutar konferencije i uhvate nekakvo 7. mjesto i trube uokolo da su napravili iskorak u odnosu na prošlu sezonu.

Ocjena posla: 2

Milwaukee Bucks: Snell naplatio dobre igre

Bucksi nastavljaju graditi dobru ekipu. Tony Snell, olako odbačen od Bullsa, dobio je ugovor vrijedan 46 milijuna $ na 4 sezone. Igrač 3&D kalupa uvijek dobro dođe, iako je Snell tek rezervni swingman koji troši minute koje ostanu nakon Khrisa Middletona i Giannisa Antetokounmpa. Opreza radi, sjetimo se da su nekada davane velike cifre Gregu Monroeu, Johnu Hensonu, Milesu Plumleeju (njega su se uspjeli riješiti), a prošlo ljeto i Mirzi Teletoviću i Matthewu Dellavedovi, koje su ubrzo postale uteg oko nogu mladoj ekipi čiji nositelji poput Jabarija Parkera tek dolaze na naplatu. Tako da se možda moglo naći jeftinije rješenje, ali ni ovo nije tako loše. Ako ništa drugo, uvijek će postojati ekipe u potrebi za ovim tipom igrača na razumnom ugovoru u koje će ga moći razmijeniti.

Ocjena posla: 3

Charlotte Hornets: Carter-Williams potpisao

Michael Carter-Williams novi je igrač Hornetsa. Falio im je rezervni razigravač koji bi pokupio minute iza prve zvijezde Kembe Walkera, a manevarski prostor im je vrlo skučen zbog toga što imaju jedan od najskupljih rostera lige. Carter-Williams, čija je karijera vrhunac doživjela u rookie sezoni i otad je u padu, unajmljen je na samo jednu sezonu vrijednu 2,7 milijuna dolara. Ovo je potencijalno solidan potez, ali će trebati mudro krojiti postave jer se radi o lošem šuteru, a takvih je u ekipi još nekoliko. Ako su već tražili playa na minimalcu, mogli su posegnuti za također nedokazanima Treyom Burkeom ili Tylerom Ennisom, ili pak veteranom poput Raymonda Feltona. Uglavnom za nekim tko je u stanju ubaciti tricu.

Ocjena posla: 2

Washington Wizards: Meeks in

U Wizardsima je situacija jasna: kostur lanjske ekipe ostaje isti, ostaje tek popuniti klupu. Otto Porter izlazi na tržnicu kao zaštićeni slobodni igrač te je već ponuđen veliki iznos za igrača njegove kvalitete, a Wizardsi jednostavno nemaju izbora nego mečirati svaku ponudu. Što znači da će pojesti sav preostali prostor pa su Wizardsi brzo potpisali jeftinog šutera s klupe u vidu Jodieja Meeksa. Meeks je dobar tricaš, a njegov najveći neprijatelj zadnjih sezona su ozljede. Ostane li zdrav, ovo je solidan potpis kako s igračke, tako i s financijske strane (7 milijuna $ za 2 godine). Nesumnjivo ovo znači da do produženja s Bojanom Bogdanovićem neće doći. Šuška se da će Babo dobiti ratu oko 10 milijuna godišnje, što je jednostavno previše da bi Wizardsi mečirali pa su se okrenuli jeftinijem rješenju. Ionako su navikli na mizeran učinak klupe. I mizeran učinak Scotta Brooksa u miksanju postava.

Ocjena posla: 3

Denver Nuggets: Millsap sletio!

Nuggetsi su naumili ući u playoff naredne sezone i napravili su ogroman korak u tom smjeru. Tražeći partnera pod košem Nikoli Jokiću, koji je zbog određenih mana ima specifične zahtjeve, boljeg od Paula Millsapa nisu mogli pronaći. Sada imaju dvojicu visokih koji mogu igrati i unutra i vani te trener Mike Malone zaista može biti kreativan, pod uvjetom da od prve kliknu. Zaista nema razloga da ne bude tako. Na drugom kraju parketa, Millsap je pravi „multipraktik“ koji odlično brani na lopti kao i na obruču te bi uvelike trebao sakriti Jokićeve defanzivne mane. Zaista, sjajan posao. Ugovor od 90 milijuna na 3 sezone je primjeren i po iznosu i po trajanju.

Oslobode li prostor kao što se šuška i potpišu Georgea Hilla, tada bi uz nekoliko mlađih igrača imali sjajnu ekipu koja automatski postaje sudionik doigravanja.

Ocjena posla: 5

Minnesota Timberwolves

Odmah na početku free agencyja Wolvesi su riješili pitanje startnog razigravača potpisavši Jeffa Teaguea. Daleko je to od idealnog rješenja, no postojanje obostrane želje dovelo je do brze uspostave suradnje. Teague je u svemu solidan, u ničemu sjajan, a bez lopte je relativno beskoristan što može otežati egzistenciju na terenu jer su tu igrači sličnih navika i problema sa šutom, ali više pozicionirani u hranidbenom lancu, poput Butlera i Andrewa Wigginsa. Također, dati 19 milijuna (57 na 3 sezone) za „niti smrdi niti miriše“ igrača i tako potrošiti prostor je suludo. Usporedbe radi, osporavani Ricky Rubio bi ove sezone zarađivao tek 14.

Ipak, do prostora za potpis novih igrača došli su odricanjem od prava na Shabazza Muhammada (7,5M). I uložili to u – Taja Gibsona. 28 milijuna na dvije godine je apsurdna cifra za krilnog centra koji guši napad. Još jedan dokazan da trener i GM jednostavno ne bi trebali biti ista osoba (pogledati pod Van Gundy, Stan). Sada uz njega imaju i poprilično masno plaćenog Gorguija Dienga, praktički sličnog igrača. Dok se liga modernizira, Tom Thibodeau pokušava oformiti novi Memphis ili još gore, svoj stari Chicago. Umjesto 4-out i 5-out postava, gledat ćemo zatvor. Fiziološki. Ah da, tako je, Karl Anthony Towns će igrati ulogu specijalista za tricu iz kuta. Je li Tomu itko rekao da je Derrick Rose još uvijek dostupan?

Ocjena posla: 2

Utah Jazz: Ingles ostaje

Sapunica oko Haywarda ne jenjava. U međuvremenu, Utah je potpisala njegovog dobrog prijatelja Joea Inglesa kako bi dodala barem mali uteg na vagu Gordonovom ostanku. 52 milijuna za 4 sezone za 29-ogodišnjaka može se smatrati blagom preplatom, međutim takav karakter, fajter i hakler se ne nalazi tako lako. Dodajte tome njegovu solidnu obranu, dobar vanjski šut (lani 44% za tricu) i sekundarnu kreaciju, i imate igrača koji može odigrati čak i startne minute ukoliko njegov prijatelj Hayward ode. čak ni duljina ugovora nije problem jer se radi o igraču koji svoj doprinos ne bazira na atleticizmu.

Ocjena posla: 4

Golden State Warriors: prvaci ostaju u istom sastavu

Nakon rušenja rekorda potpisom Stephena Curryja (201 milijun $ na 5 godina), ostatak družine se također vraća. Andre Iguodala (48M za 3 godine), Shaun Livingston (24M za 3 godine) i David West (minimalac) lovit će opet naslov s Dubsima. Na prvu loptu je to vrlo logično, ovako dominantna ekipa se ne razbija. Vjerojatno su mogli preživjeti bez Livingstona, ali i ovako su bez konkurencije. Cap je pun do vrha, ostaje tek preko prava potpisati Kevina Duranta koji je obećao dati popust, barem za ovu sezonu. A kako potpisati Klaya Thompsona za dvije godine, razmišljat će se kasnije, vjerojatno s još pokojim prstenom na ruci.

Ocjena posla: 4

Los Angeles Clippers: Griffin predvodi ekipu

Blake Griffin odlučio je ostati u Clippersima potpisavši petogodišnji ugovor vrijedan 175 milijuna dolara. Steve Balmer jednostavno neće dopustiti da ova „koka koja nese zlatna jaja“ u njegovom vlasništvu odjednom postane neatraktivna ekipa u rebuildingu. Ogroman je ovo iznos za fenomenalnog, ali ozljedama sklonog igrača. No odlaskom Chrisa Paula nisu si mogli dopustiti potpuni raspad. Ostaje tek za vidjeti hoće li ponovno ispitati ponude za DeAndrea Jordana i tako si pokušati podići plafon, ili će se pomiriti sa svojim limitima. Bilo kako bilo, bitka za playoff na zapadu će biti bespoštedna.

Ocjena posla: 4

Houston Rockets: popunjavanje rostera

Nakon dovođenja Paula, ostalo je tek brusiti rubove i raditi na dubini. PJ Tucker je potpisao na 4 sezone teške 32 milijuna dolara, a na bok donosi čvrstinu i borbenost. Kao šuter je solidan, ostaje tek pitanje potrošenosti s obzirom na njegove godine (32) i stil igre. Svejedno, solidan potez. Rezervni centar bi i dalje trebao ostati veteran Nene Hilario koji će utržiti 11 milijuna za 3 sezone, a svojom igračkom inteligencijom i iskustvom uvijek može pridonijeti. Mada se ne mogu oteti dojmu da se igrača njegove dobi moglo potpisati za manje. Čisto sumnjam da su se ostale ekipe otimale za njegov potpis.

Ocjena posla: 3/4

Memphis Grizzlies: zašto baš on?

Ben McLemore novi je bek-šuter Memphis Grizzliesa. Nakon godina neuspješnog traženja svog mjesta pod reflektorima NBA lige, Ben je odbačen čak i od strane Sacramento Kingsa. Eej, Kingsa!? I onda mu Grizliji daju 10,7 milijuna za dvije godine. Koliko god poštujem ovu franšizu i njihovu konzistentnost, toliko se mora otvoreno reći da su njihovi potezi na tržnici već godinama kriminalni. Na stranu fijasko s potpisom Chandlera Parsonsa koji im upravo ždere nešto manje od četvrtine salary capa te ga se može svesti pod kalkulirani rizik koji nije uspio, stalno se po momčadi smucaju opskurni i upitni šuteri koji se tokom sezone, a pogotovo doigravanja, pokažu potpuno neupotrebljivi. Tako Troy Daniels trenutno figurira kao daleko najpouzdanije ime na toj poziciji. Da McLemore….

Ocjena posla: 1

New Orleans Pelicans: Holiday ostaje

Iako je izrazio želju da igra s bratom, ipak su opet krenuli svatko svojim putem. Jrue Holiday jednostavno nije mogao odbiti ugovor koji su mu Pelicansi ponudili. 126 milijuna za 5 sezona (u petoj ima player opciju) je ugovor kakav ne bi dobio igdje drugdje. „Ljubav“ je obostrana, jer ni Pelicansi sa svojim pretrpanim capom nisu imali izbora nego potpisati Holidayja preko prava. Tako da u novu sezonu ulaze s bolno plitkim rosterom limitiranog dometa, unatoč možda najpotentnijem dvojcu pod košem u cijelog ligi kojeg čine Anthony Davis i DeMarcus Cousins. No to ti se dogodi kada Omera Asika, Alexisa Ajincu i Solomona Hilla plaćaš skoro 30 milijuna dolara.

Ocjena posla: 3

San Antonio Spurs: Mills produžio

Kada se Paul uklonio s tržnice, a potom i Teague, očekivalo se da će Spursi loviti svog bivšeg igrača Georgea Hilla. Međutim, taj potez bi iziskivao određene kirurške zahvate na rosteru, čemu Spursi tradicionalno nisu skloni. Tako su vratili Pattyja Millsa za 50 milijuna $ na 4 sezone, što je poštena cijena za čovjeka koji će biti startni razigravač do povratka ozlijeđenog Tonyja Parkera, a možda i nakon toga. Posao je sam po sebi vrlo dobar, no ocjena niže ide zbog toga što tapkaju u mjestu dok se konkurencija nemilo oštri.

Ocjena posla: 3

Latest Posts

NE PROPUSTITE