Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Fryeu otkriveni srèani problemi, upitan nastavak karijere?

Problemi sa srcem zadesili su krilnog centra košarkaške NBA momèadi Phoenix Suns – Channinga Fryea.

Na rutinskom lijeènièkom pregledu uoèi poèetka priprema za novu sezonu, klupski doktor Tim Bryne otkrio je da se kod Fryea razvila dilatacijska kardiomiopatija. Dilatacijska kardiomiopatija (DCM) je bolest srèanog mišiæa uslijed koje srce postaje uveæano tj. dolazi do proširenja srèanih klijetki tj. najèešæe lijeve i zbog toga srce slabije pumpa krv. Razlog toga je nejasan ali se èini da je proces poveæavanja srca spor te da se simptomi javljaju tek u uznapredovalnom stadiju bolesti.

Kao rezultat poveæanja srca javlja se oslabljelo srce tankih stijenki koje ne može adekvatno pumpati krv po tijelu. To rezultira nakupljanjem tekuæine u tijelu tj. pluæima koja zbog toga postaju zakrèena te se javlja osjeæaj nedostatka kisika što se naziva zatajenje lijevog dijela srca.Takoðer postoji i zatajenje desne strane srca koje uzrokuje nakupljanje tekuæine u tkivu i organima kao npr. u nogama i rukama, abdomenu i jetri.

S ovakvom dijagnozom, postavlja se logièno pitanje hoæe li krilni centar Sunsa uopæe moæi nastaviti sa svojom košarkaškom karijerom.

Frye (29) je za Phoenix potpisao 2009. godine, te je u tri sezone u momèadi iz Arizone na prosjeku od 11,5 poena i 5,9 skokova po susretu. Tijekom sedmogodišnje NBA karijere Frye je još nastupao za Portland i New York.

Latest Posts

NE PROPUSTITE