Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Garnettovo pravilo i na All Staru? (video)

Kevin Garnett ima èudan obièaj: blokira suparnièke košarkaše pri gaðanju koša èak i pri takozvanim “mrtvim loptama”, šutevima upuæenima nakon suèeva zvižduka.

Veæ više od desetljeæa sjajni 34-godišnji krilni centrar Boston Celticsa izluðuje sve ponajbolje šutere u NBA ligi, jednostavno im ne dopuštajuæi da postižu olake koševe mimo aktivnog vremena igre. Netko bi pomislio èemu trošiti energiju na skakanja i blokade šuteva koji se ne broje, no Kevin Garnett ima drugu logiku.

“Jednostavno im ne dopuštam ulazak u ritam šuta. Za mrtvog vremena svi imaju obièaj gaðati koš. E pa moj neæe!” rekao je Garnett u televizijskom prilogu posveæenom njegovu neobiènom obièaju, poznatom i kao “Garnettovo pravilo“.

“Dok nisam igrao s njim time me jako živcirao. Sad više ne” rekao je Garnettov suigraè Paul Pierce, dok je razigravaè Bostona Rajon Rondo dodao:

“Kevin samo ne da lopti da proðe kroz obruè. To je psihièka igra.”

Izjavu je o Garnettovim blokadama dao i Vince Carter, danas košarkaš Phenix Sunsa.

“Isprva me to baš nerviralo. Mislio sam: “Èovjeèe, što to radiš”? S vremenom me poèelo zabavljati, pa sam na utakmicama protiv njega u takvim situacijama nastojao gaðati koš u što veæem luku. Zanimalo me koliko visoko može skoèiti. Rijetko sam ga uspijevao nadmudriti.”

Garnettov se hobi poèeo razvijati veæ u njegovoj prvoj, rookie-sezoni, koju je 1995. godine poèeo u Minnesota Timberwolvesima. Utakmica izmeðu njegove momèadi i Indiana Pacersa bila je nakratko prekinuta zbog kvara na semaforu za odbrojavanje preostalog vremena napada. Takve je situacije Reggie Miller, igraè Pacersa i jedan od najveæih šutera u povijesti NBA lige, uvijek koristio da bi dodatno namjestio i zagrijao ruku. Probao je jednom, Garnett je blokirao. Drugi put ponovilo se isto.

“KG je odjednom skoèio i zgrabio moju loptu iznad obruèa. Otišao sam do suca i rekao mu: “Ovaj baš nije èist”! Ponovilo se sve još jednom prilikom na istoj utakmici. Sudac nas je pozvao na stranu i rekao nam da prestanemo. Pitao sam ga: “Zašto ja, pa reci to njemu. Sve što èinim jest bacanje košarkaške lopte u koš”? Jednostavno, to je Kevin Garnnet” rekao je Miller.

“Mislio je malo vježbati šut. Ja sam mislio malo vježbati blokade” komentirao je Garnett.

Od 1995. do 2007. godine Garnett je, stigavši u NBA izravno iz srednje škole, igrao za Minnesotu, da bi tada prešao u Boston Celticse, èiji je èlan i danas, te odmah u prvoj sezoni uzeo prsten prvaka.

Igra svoju 16. sezonu, a tijekom tog razdoblja samo dva puta nije igrao na All Star utakmicama (1996. i 1999. godine). Ove æe sezone nastupiti 14. put. “Garnettovo pravilo” gledatelji æe na djelu moæi vidjeti u tradicionalnom srazu Istoka protiv Zapada 20. veljaèe u Staples Centeru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE