Thursday, March 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Gašparac: Zagrijavanje

Deseti mjesec bliži se kraju, svi trening kampovi su odraðeni  i pripremne utakmice su u tijeku. Neki su u Europi, neki doma, a neki èak u dalekoj Kini.

Prije nekoliko dana imali smo priliku èuti komesara NBA lige, svima nama poznatog Davida Sterna, koji je prisustvovao konferenciji za novinare i predstavio neke od svojih zamisli i razmišljanja. Jedan on najzanimljivijih izjava je kako bi se poneka NBA utakmica regularne sezone mogla odigrati u Europi. To pokazuje Sternovo zadovoljstvo infrastrukturom i zainteresiranosti navijaèa za (NBA) košarku.

Ove godine nas ponovo èeka puno iznenaðenja, po mome mišljenju liga æe biti izjednaèenija nego prošle godine. Dosta se kupovalo i dosta se mjenjalo pa su tako Cleveland, Boston, Lakersi, Orlando i Atlanta sada mnogo jaèi. Ovo su neka od mojih razmišljanja te moram spomenuti da ovakve prognoze drže vodu samo ako ne bude ozljeda nekih od kljuènih igraèa momèadi.

Atlanta Hawks jedna vrlo mlada momèad koja postepeno iz godine u godinu raste i skuplja iskustvo. Ovo ljeto došla im je nova prinova Jamal Crawford i sada su na vanjskim pozicijama popunjeni te æe jedini problem imati pod košem gdje Al Hartford i Josh Smith u odnosu na tandeme u ligi neæe biti dominanti. Mislim da bi im finale Istoka trebao biti cilj sezone.

Boston Celtics sa Rasheedom Wallaceom i Marquisom Danielsom dobio je na širini klupe i uz oporavljenog Kevina Garnetta vraæaju se u igru za naslov.

Charlotte Bobcats zadnjih par godina daleko najslabija momèad lige, mislim da se ove godine mogu izvuæi iz tog statusa, napokon su posloženi i mogli bi biti neugodni za neke momèadi kao recimo prošle godine za Lakerse koje su dobili u 3 navrata ako se ne varam. Do sredine sezone vidjet æemo jesam li bio u pravu.

Chicago Bulls – Rose, Deng, Noah i Thomas velika su ulaganja Bullsa a zasada su pogodli s njima. Ostali su bez velikog strijelca Gordona a to æe im biti velika mana u ovoj sezoni. Borit æe se za playoff.

Clevend Cavaliers je dobio snagu i iskustvo pod košem (samo pod upitnikom na kojem æe nivou Shaq igrati), Lebron je okupio momèad koja je dobro pokrivena na svim pozicijama i sada je sve na njemu.

Dallas Macericks – Nowitzki, Terry, Barea, Dampier i Kidd pa još dodaš jednog Matrixa Mariona, Goodena i Tima Thomasa te imaš momèad koja je meðu prve 4 momèadi Zapada. Koliko æe biti zdravi toliko æe i napraviti.

Denver Nuggets je moèad koja je ostala ista a i dalje æe ju predvoditi Billups sa Anthonyem, uz to dobili su dostojnu zamjenu na playu Tya Lawsona, deèka koji ima glavu za velike stvari samo mu fali iskustva u najjaèoj ligi.

Detroit Pistons Došao je Ben Gordon i Charlie Villanueva ali opet ne mislim da su spremni za neke velike stvari, fali im puno više na nekim pozicijama. Htio bih spomenuti Austinea Dayea, deèka dobrih sposobnosti koji bi u skoroj buduænosti mogao postati All-star igraè, mora samo dodatno ojaèati. U pripremnim utakmica napravio je par poteza koji dosta obeæavaju dosta. Sumnjam da æe doseæi playoff nakon što su izgubili Billupsa, imam osjeæaj da su jako pali i da se tako brzo neæe uzdignuti.

Golden State Warriors iz godine u godinu se pomlaðuju, a ove godine dobili su vrsnoga šutera Currya koji æe u tandemu sa Ellisom zadati dosta problema mnogim moèadima a tu je i Randolph koji iz godine u godinu strašno napreduje što je i dokazao na ljetnoj ligi gdje je svojim zakucavanjima odgovorio skautima i NBA trenerima zašto je on tamo. Ulazak u playoff bi mogao biti cilj.

Houston Rocketsi æe biti dobri ako se vrati Yao Ming, bez njega su jedna sasvim druga momèad puna individualaca. Upitno je u kakvom je stanju Tracy McGrady nakon godinu dana izbivanja sa terena.

Indiana Pacers je zanimljiva momèad èiji je najbolji igraè Grenger stekao status All-star igraèa. Igraè oko kojega se sve vrti u ovoj momèadi, ima još par pojedinaca al teško æe do playoffa.

Los Angeles Lakersi su po meni napravili najbolji posao dovoðenjem Artesta koji je obrambeno najjaèi igraè lige, plus gdje god je došao pokazao je da je i scorer te je pitanje koliko æe to smetati Kobea ili æe mu samo olakšati put ka još jednom prstenu.

Los Angeles Clippers – Prvi pick drafta Blake Griffin imati æe priliku pokazati zašto je baš on najbolji, imali smo prilike vidjeti njegove sposobnosti tokom ljetne lige. Ostatak èine B.Davis, R.Davis, Camby, Kaman i Eric Gordon. Dobro posložena momèad koja puno obeæava, playoff bi im trebao biti minimum. Jedini problem je što imaju dosta igraèa sklonih ozljedama.

Memphis Grizllies je vrlo mlada momèad sa super individualcima, O.j. Mayom, deèkom koji je dokazao da može svaku veèer preko 20 koševa, Rudyem Gayom, njegova atraktivnost mami ljude u dvorane, rookiem Thabeetom èije vrijeme po mome mišljenju tek dolazi. Ako ostanu u ovome okupu narednih dvije do tri godine imaju šanse biti jedna od najboljih momèadi u ligi. Trenutno bez iskustva playoff im je krajnji cilj. Još jedna stvar, Iverson je došao no sumnjam da može toliko podignuti momèad, više mislim da je to jedan dobar marketinški trik da se dovedu ljudi u dvoranu jer Memphis je meðu zadnjima u ligi po posjeæenosti utkamica.

Miami Heat i zdravi Wade mogu èuda napraviti, ali rekao bih da je zlatno doba prošlo iako su tu neka nova lica koja grade svoje statuse dok u klubu samo rezultati fale. Pitanje je koliko je Wade željan osvajanja još prstena ali gledajuæi momèad mislim da se to ove godine neæe dogoditi. Upitan playoff.

Millwaukee Bucks je mlada momèad pred kojom su godine napora da se dovedu u sam vrh Istoka. Obratio bih pozornost na novoga razigravaèa Jenningsa koji ipak dokazuje da je za NBA i da mu europski stil ne leži baš najbolje. Playoff æe teško dosegnuti.

Minnesota Timberwolves ima dosta novaka u momèadi koji u najavama govore da se žele vratiti u playoff no sumnjam da æe to i dokazati. Kevin Love, Flynn, Ellington su jako mladi igraèi pitanje je kako æe se moæi othrvati pritiscima velikih momèadi. Mislim da su daleko od playoffa.

New Jersey Nets jedna je od najslabijih momèadi u ligi pogotovo kad su ostali bez Cartera ovoga ljeta. Ali imaju svjetlu buduænost i nadamo se da æe se svi njihovi planovi ostvariti. Daleko od playoffa.

New Orleans Hornets – Chris Paul vjerojatno je meðu tri najbolja razigravaèa u NBA-u, imati æe težak zadatak pokazati da prošla sezona nije bila sluèajna jer ostali su bez Chandlera, a dobili su snagu pod košem Okafora koji je više timski igraè. Stojakoviæ, Posey, West, Armstrong koji je dokaza da se može raènati na njega èine okosnicu ekipe. Dobra su momèad iz razloga što znaju igrati timski i zato su prošle godine dogurali tako daleko. Playoff bit æe ok.

New York Knicks gotovo svake godine krene sa najavama velikih stvari ali konstantno ih prate slabi rezultati pa èak i kada je došao D’Antoni sumnjem da æe moæi napraviti nešto konkretno. Mlada su momèad, u što nema sumnje, ali koliko to znaèi na Istoku vidjet æemo. Mislim da su daleko od playoffa.

Oklahoma City Thunder je mlada moèad koju èine Durant, Green, Westbrook i sada novopridošli Harden. Vidjet æemo kakav æe dojam ostaviti ove godine, prošle sezone su znali iznenaditi al mislim da tu nedostaje još dosta iskustva i neka konkretna èetvorka ili petica. Playoff je pod upitnikom.

Orlando Magic Mogu sa sigurnošæu reæi da konkuriraju za naslov Istoka sa Clevelandom. Momèad koja je napravila najbolje tradeove i najbolje posložila momèad. Nova lica su Carter, J.Williams, Bass, Barnes, a kada znaš da stari dio momèadi èine Nelson, Howard, Pietrus, Lewis te Redick predviðam finale Istoka, a za dalje æemo vidjeti.

Philadelphia 76ers je pomlaðena momèad koja može igrati sa svakim, a sada kako se vratio Brand mogli bi se domoæi playoffa makar je konkurencija jaka na Istoku i bit æe tu dosta zanimljivih utakmica. U svakom sluèaju Igoudala se iz godine u godinu pokazuje kao voða te mlade momèadi.

Phoenix Suns – Iako su žene donjele naslov u Phoenix mislim da se to ove sezone neæe dogoditi kod muškog tima iz ovoga grada. Nezadovoljan Stoudemire i nekolicina igraèa nisu garancija nekakvome uspjehu. Mislim da æe oni prvi zgrabiti priliku i napraviti neki trade do sredine sezone.

Portland Trail Blazers
je momèad velikih dometa i buduænost NBA lige. Iz godine u godinu uvijek se netko izdigne i pokaze da se na njega može raèunati, definitivno mogu svakoga dobiti. Od prošle sezone poznajemo Roya, Aldriga, Odena, Rudya Fernandeza, Blakea, Batuma… da ne nabrajam dalje jer sve su vrsni igraèi. Playoff zagarantiran, moguænost dalekog dosega.

Sacramento Kings – Spomenuo bih samo da su dobar posao napravili sa dovoðenjem Tyreka Evansa koji æe biti veliko iznenaðenje ove sezone a to i dokazuje u pripremnim utakmicama. Tu su još Nocioni, Martin, Udrih koji æe pružati otpor malo jaèim momèadima. Ulazak u playoff je cilj Kingsa ove sezone.

San Antonio Spurs je napravio dosta dobar posao dovoðenjem Jeffersona i DeJuan Blaira koji je dominirao u NCAA ligi, a dokazuje da to može i u NBA ligi. On æe biti veliko iznenaðenje ove sezone i sve ovisi koliko æe minuta dobivati. Tu su još starosjediocu u klubu Duncan, Parker, Ginobili, Finley i Ratliff. Njihove brojke i godine govore o iskustvu i sada još pojaèani s mladom krvlju èine momèad za velike domete.

Toronto Raptors ili ti Europa u malome, povratnik Rasho pa Belinelli i Turkoglu nova su lica u klubu. Glavni problem æe ovdje biti kako zadovoljiti Bosha koji je željan uspjeha i kako njega zadržati do slijedeæe godine. To su sve problemi koji brinu Jaya Triana koji se dobro snašao prošle sezone u ulozi prvoga trenera. Mogli bi dogurati do playoffa ako budu zdravi.

Utah Jazz momèad koja je na okupu veæ duže vrijeme i svake godine se uzdigne netko drugi. Williams, Boozer, Kirilenko, Okur, Brewer, Korver i ostali ako žele nešto više moraju proæi Lakerse koji im uvijek stanu na putu do finala Zapada. U playoffu æe se boriti te pokušati nekoga iznenaditi ali za nešto više moraju se podiæi na viši nivo igre.

Washington Wizards – Jedva se èeka povratak nezastavljivog Arenasa koji æe sada biti dosta rastereæen u igri dolaskom Foyea i Jamesa te šutera Millera, a još od prije imao je Younga, Butlera, Stevensona. Uz zdravoga Arenasa mogu pomrsiti raèune velikim moèadima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE