Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gheorghe Muresan: Boban Marjanović prije Bobana Marjanovića

Kad su krajem 80-tih godina NBA skauti “otkrili Europu” i počeli stidljivo ukazivati vlasnicima NBA klubova da se i na Starom kontinentu može pronaći pokoji zanimljiv igrač, gotovo u pravilu bila je riječ o visokim igračima. Ovoga puta donosimo vam priču o 232 cm visokom Rumunju, Gheorgheu Muresanu.

TKO JE GHEORGHE MURESAN?

Rođen je 14. veljače 1971. u Triteniju, Rumunjska. Djetinjstvo je proveo u rodnome gradu Triteniju, a njegove prve košarkaške početke vežemo za gradić Cluj, u rumunjskoj sjevernoj pokrajini Transilvaniji. Iako njegovi roditelji nisu osobito visoki, otac 180 cm, a majka 170 cm, mali Gheorghe je u ranoj mladosti, zbog tumora hipofize, a uslijed toga i akromegalije, počeo nekontrolirano rasti. I tko zna kako bi sve završilo, da ga jedna najobičnija zubobolja nije odvela stomatologu, koji je ujedno bio i košarkaški sudac. Gorostasni Muresan, ubrzo seli u Cluj, gdje počinje njegov pravi košarkaški razvoj, koji je unatoč kasnom početku, protekao iznenađujuće dobro. Brzo je usvajao sve tajne košarkaške igre, pa je već 1991. bio najbolji Rumunj na SP-u za juniore u kanadskom Edmontonu s prosjekom od 23.4 poena i 11.4 skokova. Godinu dana potom, u seniorskoj konkurenciji, Šveđanima je ubacio čak 42 koša, a iste je godine hrvatskom Dream Teamu na kvalifikacijskom turniru za OI u Barceloni 1992. zamalo zagorčao život. Naime, naši su izgubili prvu utakmicu protiv Nijemaca i poraz od Rumunja bi nas udaljio s Olimpijskih igara. Na sreću uspjeli smo izvući pobjedu, bilo je 89:79. Ubrzo su Muresanovi mentori shvatili da je rumunjska liga preslaba za njega, pa su ubrzo prihvatili ponudu Pau Ortheza, čiji su čelnici bili spremni riskirati i pružiti mladom i perspektivnom centru potrebnu minutažu u najjačoj konkurenciji. U sezoni 1992/1993. predvodio je Pau sa 18.7 poena, 10.3 skoka i 2.8 blokada u ukupno 25 susreta. Sve brojnije NBA skaute na utakmicama Paua impresionirao je napretkom i izvrsnom napadačkom i obrambenom igrom.

NBA KARIJERA

Kao 30. izbor na draftu 1993. izabrali su ga Washington Bulletsi, današnji Wizardsi. Čelnici kluba smatrali su ga tzv, project playerom, igračem koji ne može odmah pomoći momčadi, nego u njega treba uložiti dvije do tri godine rada i strpljenja, što bi na kraju trebalo rezultirati povoljnim ishodom. Prije nego što je zaigrao za svoj novi klub, morao je obaviti kirurški zahvat na hipofizi, kojim je zaustavljen divovski rast. Bulletsi su početkom 90-ih bili prosječna momčad koja se borila za povratak u doigravanje. U 54 nastupa u rookie sezoni, zabilježio je 5.6 poena, 3.6 skoka i 0.9 blokada. Ne samo da je sjajno koristio visinu i duge ruke, nego je i šutevima izvana postizao dobar dio pogodaka. Ljetni predah je u potpunosti iskoristio za popravljanje tjelesne kondicije, tehnike i taktike. Rezultat tog napornog rada bio je veliki napredak u sljedećoj sezoni. Kako je nakon prve sezone izgledalo da za njega nema budućnosti u NBA ligi, napredak u sljedećoj sezoni iznenadio je i najveće optimiste. Popravio je statistiku na 10.0 poena, 6.7 skokova i 1.7 blokada (14. u NBA) po susretu, uz 56% uspješnosti šuta iz igre (6. u NBA). No, njegove dobre igre se nisu poklopile s napretkom ostatka momčadi, koja je iz sezone u sezonu imala sve više problema s ozlijeđenim igračima. Štoviše, od šestorice igrača, na kojima je počivala snaga Bulletsa, niti jedan na kraju nije završio sezonu na rosteru Bulletsa. Muresan je to obilato iskoristio, pa se nametnuo kao vrlo dobra zamjena i kao igrač od kojeg se u budućnosti može još više očekivati. S dobrim igrama nastavio je i u sljedećoj sezoni, ne samo da je postizao 14.5 poena, uz 9.6 skokova i 2.3 blokade (8. u NBA) za 29.5 minuta po susretu, nego je bio i najprecizniji NBA igrač sa 58.4% šuta iz igre. Na kraju je sezone, prema izboru novinara ponio i laskavi naslov NBA Most Improved Player, bilo je to prvi puta da je ova nagrada došla u ruke jednom europskom igraču. Vlasnici kluba očajavali su čekajući povratak u doigravanje, pa su krenuli u još jedan trade. U Portland su u zamjenu za Roda Stricklanda i Harveya Granta poslali Rasheeda Wallacea, dobrim dijelom i zato što su od Muresana očekivali sve bolje i bolje igre.

Muresan je opravdao dato povjerenje, nastavljajući s dobrim partijama začinjenim iznimnom preciznošću. Sa šutom od 60.4% iz igre predvodio je NBA ligu, a Bulletsi su se omjerom 44:38, konačno uspjeli plasirati u doigravanje, gdje su ih u prvom krugu pobijedili Bullsi. Velika popularnost omogućila je Muresanu i prigodu da tijekom ljeta dodatno zaradi. Ponuđena mu je jedna od glavnih uloga u filmu My Giant, film je postigao veliki uspjeh kod gledatelja i kritike, ali samom Muresanu nije donio puno dobroga. Na početku sezone 1997/1998. počeo je osjećati probleme sa stopalom, pa su suigrači požurili s dijagnozom da mu je slava udarila u glavu. Jednom zgodom, njegov suigrač Harwey Grant je izjavio: „Gheorghe mora odlučiti što želi raditi u životu, ili je glumac ili košarkaš. Nitko nema ništa protiv njegove glumačke karijere, ali on mora konstantno trenirati kao bi spreman mogao dočekati NBA sezonu“. Tijekom većeg dijela sezone koju je Muresan odgledao s tribina MCI Centra, liječnici su smatrali da je problem u istegnuću tetive, no Muresan je i dalje tvrdio da ga ništa ne boli, nego da mu jednostavno nedostaje snage u nozi. Jednog dana, već pomiren sa sudbinom otišao je General Manageru Wesu Unseldu, koji mu je nakon dužeg razgovora obećao pregled kod najboljeg specijalista u New Yorku. Na pregledu su pronašli nekakvo uklještenje u donjem dijelu leđa, koje je blokiralo živac koji kontrolira desnu nogu. Bez obzira na težinu dijagnoze, konačno je bio sretan jer je znao što mu je za činiti i odmah je pristao na operaciju. Nakon operacije, poslije koje je uslijedila sezona oporavka i rehabilitacije, konačno je bio zdrav i mogao se posvetiti punom treningu. Budući da je u to vrijeme bio free agent, prihvati je ponudu General Managera Johna Nasha, da odigra posljednja dva susreta u dresu Netsa u sezoni 1998/1999. Time su Netsu bili u prigodi da sljedeće sezone produže ugovor s Muresanom, s tim da tada ne bi podlijegali ograničenjima salary capa. U dresu Netsa u sezoni 1999/2000. odigrao je 30 utakmica, no nikad se nije u potpunosti vratio. Njegova NBA karijera bila je zbog brojnih ozljeda pod velikim upitnikom, pa je odlučio provesti jednu sezonu u svome bivšem klubu, Pau Orthezu. Odigrao je tek oproštajnu sezonu, nakon koje više nije izlazio na parkete.

KRAJ NBA KARIJERE

NBA ligu je napustio nakon 6. sezona (četiri pune i dvije u kojima je odigrao ukupno 4 susreta), u kojima je postizao 9.8 poena, imao 6.4 skokova, 1.5 blokadu, uz 57.3% uspješnosti šuta iz igre. U dva navrata predvodio je NBA ligu kao najuspješniji šuter (1995/1996 i 1996/1997), proglašen je igračem koji je najviše napredovao (1995/1996), a zabilježio je i niz od 23 uzastopne utakmice na kojima je barem jednom blokirao protivnika (tri puta u karijeri zabilježio je po 9 blokada na jednom susretu).

Težina: 138 kg
Sveučilište: Cluj University, Rumunjska
NBA draft: 30. pick 1993 (Washington Bulletsi, današnji Wizardsi)

Latest Posts

NE PROPUSTITE