Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tko su glavni konkurenti za naslov?

Susretom izmeðu Brigham Younga i Floride u 17 sati i 30 minuta po našem vremenu, službeno æe 64 ekipe krenuti po najveæe košarkaško priznanje na svijetu. Do trona je samo šest prepreka, a pred njima je više od dva tjedna dug put.

Donosimo vam kratak pregled najkonkurentnijih momèadi za osvajanje novog sveuèilišnog naslova u košarci. Nije tajna da su glavni konkurenti Kansas i Kentucky, no oni svakako nisu jedini. Nemojmo zaboraviti niti na jaku regiju West koju predvode košarkaši Syracusea.

Midwest:

Kansas (32-2)
Jayhawksi su sigurno najveæi favoriti za osvajanje ovogodišnjeg naslova. Ove godine su im skalp uzeli samo košarkaši Tennesseea i Oklahome Statea. U sastavu imaju nekoliko potencijalnih NBA igraèa, u prvom redu njihov centar Cole Adrich koji u prosjeku bilježi 11 poena i 10 skokova. No svakako uz njega su još tri ponajbolja sveuèilištarca u ovo vrijeme; Marcus Morris, Xavier Henry i Sherron Collins.

Ohio State (27-7)
Drugi nositelj u midwest regiji su igraèi Ohio Statea. Ohio sve nade polažu u jedno ime – Evana Turnera. Prema CBSS-u je Evan ove godine bio imenovan za najboljeg igraèa u NCAA. U prosjeku je bilježio 20, 3 poena, 9,2 skokova i 5,9 asistencija po susretu. Uèinak Ohia æe najviše ovisiti o raspoloženju Evana Turnera.

Ostali konkurenti: Georgetown æe na krilima Georgea Monroea pokušati iznenaditi suparnike u regiji midwest. Da s pravom možemo raèunati i na njih su pokazali u konferencijskom susretu kada su pobijedili super-jaki, Syracuse. Uz Monroea æe i svoj dio morati dodati i Austin Freeman. Od ostalih ekipa vrijedno je spomenuti petorangirani Michigan State koji æe s Kevinom Lucasom tražiti svoju sreæu na ovogodišnjem turniru. Za kraj možemo dodati da æe Marylandu, 4-rangiranoj ekipi na Midwestu biti veoma teško veæ u prvom susretu protiv Houstona, a kasnije su njihove šanse za iznenaðenje uvijek manje. Realno je da Greivis Vasquez ne može nositi ekipu toliko daleko.

East:

Kentucky (32-2)
Zahvaljujuæi dvojcu John Wallu i DeMarcus Cousins se navijaèi Kentuckya s pravom mogu nadati na osvajanje ovogodišnje titule. Rijeè je o dvojici igraèa koji ukoliko se ne ozljede biti vrlo brzo proèitati s strane Davida Sterna na ovogodišnjem NBA draftu. Uz Kansas svakako najizgledniji konkurenti za osvajanje March Madnessa.

West Virginia (27-6)
Po mnogima bi ova ekipa mogla biti najveæe iznenaðenje mjeseca ožujka. No, sigurno ne za najpozornije pratitelje NCAA lige koji znaju da West Virginia ima svoje adute i da bi vrlo lako mogli pomrsiti raèune i najboljima. Najveæe zvijezde su Devin Ebanks i Da’Sean Butler.

Ostali konkurenti: Od ostalih ekipa teško je izdvojiti nekoga tko bi uspio zadržati konstantno visoki nivo igre koji bi u kljuènim utakmicama mogao parirati imenima kao što su Kentucky ili West Virginia. Mogli bi slobodno reæi da su spomenute ekipe sigurni pickovi za finale u Istoènoj regiji. Na kraju, da bi se otresao možda toliko oštre najave mogao reæi da bi jedan Wisconsin mogao puno više napraviti s Trevon Hughesom nego 3-rangirani New Mexico.

South:

Duke  (29-5)
Slavno sveuèilište Duke æe na krilima Mikea Krzyzewskog, inaèe i izbornika SAD-a, biti glavni konkurenti za osvajaje svoje regije. No, prije final foura je još daleki put, ali ukoliko Kyle Singler i Jon Scheyer zadrže igre iz konferencijskog dijela, kada su primjerice u velikom finalu protiv Georgia Tech kombinirano postigli 36 poena, onda je teško povjerovati u moguæe iznenaðenje.

Villanova (24-7)
Možda sam malo prenaglo zakljuèio ovu regiju, no Villanove je veæ godinama u najužem krugu favorita, ali nikako da doðu do naslova. Samo jednom su otišli do kraja, i to godine 1985. (u finalu bolji od Ewingovog Georgetowna), a sve nakon toga je bilo onako toliko blizu, ali ipak toliko daleko. Prošle godine su izgubili od North Caroline, a godinu raje od tadašnjih prvaka, Kansasa. Prošle godine mi je recimo tada jedan od dobrih poznavatelja NCAA lige, rekao: “Villanova bi mogla iznenaditi širu javnost”.Mogla je, ali nije. Mogla bi i ove godine, ali kada ovise o samo jednom šuteru, Scottieu Reynoldsu, koji je ruku na srce izvrstan šuter i buduæi èlan neke NBA ekipe, veoma je teško oèekivati da bi mogli nadmudriti taktièki jaèi Duke.

Baylor (25-7)
Sveuèilište èiji je èlan i Zagrepèanin Dragan Šekelja morao bi se bez veæih problema plasirati do polufinala. Tada ih èeka neugodno sveuèilište Villanova, ali kada si jednom meðu osam najboljih škola u Americi onda favorita nema. LaceDarius Dunn, Ekpe Udoh i Tweety Carter, æe biti glavne nade Baylora.

Ostali konkurenti: Za poèetak moram spomenuti da za Purdue na ovom March Madnessu sigurno neæe zaigrati Sandi Maricuš kao što smo pisali u prethodnim èlancima, naime Sandi je ove godine iskoristio moguænost Red Shira (trenira s ekipom, ali nema pravo na službene minute, te æe dogodine biti službeno još jednom brucoš). Purdue koliko god mi željeli, ponajviše zbog našeg Meðimurca mogao bi vrlo lako zapeti za prepreku veæ u prvom krugu, protiv Siene. Ne želeæi zazivati vraga ostati æemo u nadi da æe se ipak Purdue uspjeti na prvi dan proljeæa sudariti s Texas A&M te time tražiti moguænost za ulazak meðu 8 najboljih.

West

Syracuse (28-4)
Njihova igra je najviše bazirana na igri izvana. Bez klasiènog centra akcije se najèešæe zakljuèuju sa dalekometnim šutevima, a tu su najprecizniji Andy Rautins te prva zvijezda ekipe Wes Johnson. Wes svojim igrama i stilom igre ponajviše podsjeæa na Kevina Duranta, no da doðe do njega i njegovih uspjeha morati æe još puno trenirati. Prvi ispit je tu, Syrcause odvesti najmanje do final foura.

Kansas State (26-7)
Ove godine ih je Baylor dva puta pobijedio, na kraju su završili isped njih i u konferenciji i konferencijskom turniru te rankingu u March Madnessu. Dva poraza od Baylora, tri od moænog Kansasa i preostala dva od Oklahome State te Missourija sada odlaze u zaborav. Kreæe se s nule, a Kansas State bi mogao biti veoma, veoma i još jednom ponavljam veoma opasan. Istina je da igraju u sjeni Kansasa, istina je da nemaju toliko jaki roster, no isto tako je istina da bi Kansas State zahvaljujuæi vrlo dobrom treneru Franku Martinu mogao biti hit ovogodišnjeg March Madnessa. Zapamtite bekovski dvojac – Pullen&Clemente.

Ostali konkurenti: Ova regija je toliko jaka da bi slobodno mogli opisati još nekoliko ekipa. U prvom redu Pittsbrugh, Vanderbilt i Butler. No, i Birghman Young æe vjerojatno danas prvi doæi do pobjede na MM, i vrlo lako bi se mogli desiti da se njih ove godine ne bi pamtilo samo po tome, veæ i po tome da su izbacili nekog favorita. Kada na kraju vidim da je tu još jedan jaki Xavier ili Gonzaga onda sigurno možemo ove godine tu regiju nazvati, regijom smrti.

Netko bi rekao, lako je sada prognozirati kada još nije krenulo. Kada krene vjerojatno æu prvo pisati o svojim krivim najama, što je vrlo lako moguæe, jer March Madness je nepredvidljiv. Gusti raspored,  taktika, dnevno raspoloženje i sve ostale sitnice u tim jakim susretima mogu biti presudni. Najlakše je reæi da æe svoje regije osvojiti Kansas i Kentucky, to je i za oèekivati, no isto tako ne smiju se iskljuèiti ostale ekipe, rijeè je o vrlom jakim sveuèilištima. Dragi moji, ostavite se prognoza, upoznali smo vas za nekoliko ekipa koji bi mogli konkurenti za naslov, a sada je na vama da uživate u novom izdanju March Madnessa.

Besplatno gledaj March Madness:
March Madness možete i ovog ljeta besplatno gledati na službenoj stranici NCAA lige. Sve što morate uèiniti je otvoriti ovaj link i imati solidnu vezu koja æe vam omoguæiti praæenje svih susreta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE