Sunday, May 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Glavni razlog zbog kojeg je Dennis Rodman bio jedan od najvećih košarkaških genijalaca

Dennis Rodman se bez ikakve sumnje može smatrati najboljim “skakačem” u povijesti košarke. On je imao nevjerojatnu vještinu pod koševima, gdje se unatoč manjku visine (201 centimetar) uvijek uspio izboriti za odličnu poziciju i u konačnoj fazi za napadački ili obrambeni skok.

No, suprotno uvriježenom mišljenju, Rodman nije bio samo košarkaš. Također je bio jedan od najpametnijih NBA igrača, budući da je uložio puno truda intelektualno gledano. Otišao je toliko daleko, da je proučavao koliko se puta lopta okrenula u zraku prije nego što je pala na obruč, tako da bi mogao procijeniti gdje će se odbiti kako bi “uzeo” skok.

madonna_rodman

Rodman je znao i prihvatio svoju ulogu. Znao je da je njegova uloga na parketu u najvećoj mjeri dobra igra u obrani, a to je ispunio proučavanjem svih sitnica koje su mu mogle pružiti prednost, uključujući i saznanje gdje lopta treba odskočiti ovisno o tome gdje je pogodila obruč ili tablu.

Nedavno je u dokumentarcu The Last Dance rekao kako je proučavao kako različiti kut pojedinog šuta utječe na putanju lopte. Rodman je išao toliko daleko da je zatražio od prijatelja da šutiraju na različita mjesta na obruču ili tabli, kako bi on mogao naučiti kuda lopta ide nakon toga:

Morao sam reagirati. Puno sam učio o kutu šuta različitih NBA igrača. Proučio sam šut Larryja Birda, Magica Johnsona, Michaela Jordana i mnogih drugih te sam se pravovremeno smjestio ondje gdje će se lopta odbiti, rekao je Rodman tijekom intervjua.

Ako ovakva izjava dolazi od takvog ekscentričnog čovjeka kao što je Rodzilla, možda mislite da govori sve to zbog predstave, ali statistike ne lažu. Predvodio je ligu u skokovima 7 godina zaredom, a u posljednjih 10 sezona u karijeri prosječno je imao preko 11.3 skokova, uključujući i dvije sezone s preko 18 skokova po utakmici (18.7 i 18.3).

https://www.basketball-reference.com/players/r/rodmade01.html

Rodman je NBA karijeru završio s nevjerojatnim prosjekom od 13,1 skokova po utakmici, iako je kao što je već spomenuto bio visok “tek” 201 cm, no unatoč tome je jedan od najdominantnijih košarkaša u povijesti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE