Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

GM anketa 2017./18.: Warriorsi po repeat, LeBron MVP

Ovoga su tjedna objavljeni rezultati ankete provedene među generalnim menadžerima svih 30 NBA momčadi za sezonu 2017./2018.

U godišnjoj anketi koju provodi NBA.com, 93 posto ispitanika izjavilo je kako će Warriorsi ove sezone osvojiti NBA naslov, što je najviša margina u 16-godišnjoj povijesti istraživanja, piše NBA.com.

Za referencu možemo komentirati rezultate ankete provedene proteklih sezona. Prošle sezone je 69 posto generalnih menadžera odabralo Warriorse za ekipu koja će osvojiti naslov, a 53 posto glavnih menadžera pred početak sezone 2015./16. predvidjelo je da će Cleveland Cavaliersi osvojiti naslov. U oba slučaja su se njihova predviđanja obistinila.

Pedeset posto generalnih menadžera koji su glasali u anketi odabralo je Clevelandovog LeBrona Jamesa za MVP-a, dok Russell Westbrook, prošlogodišnji MVP, u ovogodišnjoj anketi nije bio niti među prvih pet po dobivenim glasovima, što je vjerojatno posljedica dovođenja Paula Georgea i Carmela Anthonyja u Oklahomu.

Drugi izbor GM-ova za ovosezonskog MVP-a bio je Kevin Durant s 29 posto glasova, a iza njega su se smjestili Kawhi Leonard (11%), James Harden (7%) i Stephen Curry (4%).

Prošle su godine generalni menadžeri također Jamesu predviđali MVP nagradu, dok je Westbrook, aktualni MVP, završio na drugom mjestu, prikupivši polovicu od ukupnog broja Jamesovih glasova.

“Svake godine LeBron je čovjek kojeg biste pogledali i rekli da je upravo on na vrhu”, rekao je centar Cavaliersa Kevin Love. “Najbolji igrač, najbolji sportaš na svijetu, on će doći i učiniti isto, voditi ovaj tim. Imamo hrpu novih igrača, hrpu novih lica, ali na kraju dana to nije ono što će promijeniti način na koji on obavlja svoj posao.”

Osim prvog mjesta u kategoriji MVP, James je proglašen najboljim dodavačem lige, najboljim liderom, najzahtjevnijim igračem za planiranje obrane, najboljim niskim krilom (i drugim najboljim visokim krilom), najsvestranijim te igračem s najvišom košarkaškom inteligencijom.

Iz ostalih zanimljivih kategorija, izdvajamo:

29% generalnih menadžera odabralo bi, drugu godinu zaredom, Minnesotinog Karl-Anthonyja Townsa kao igrača oko kojeg bi gradili franšizu, Milwaukeejev Giannis Antetokounmpo dobio je 21 posto glasova.

62% generalnih menadžera vjeruje kako će Lonzo Ball osvojiti nagradu za novaka godine, a Timberwolvesi su okarakterizirani kao ekipa koja će najviše napredovati (69 posto).

Oklahoma je dobila najviše glasova kao tim koji je napravio najbolje poteze van sezone; Sam Presti, generalni menadžer Oklahome doveo je Georgea slanjem Victora Oladipa i Domantasa Sabonisa u Indianu te Carmela Anthonyja slanjem Enesa Kantera, Douga McDermotta i izbor druge runde drafta 2018. u New York.

Paul George je izabran kao igrač koji će najviše pridonijeti, odnosno koji će imati najveći utjecaj na igru svog novog tima, a Denverovo potpisivanje Paul Millsapa ocijenjeno je kao najviše podcijenjena akvizicija igrača.

U anketi je prisutno i ime nove zvijezde slovenske reprezentacije, 18-godišnjeg Luke Dončića, što je dokaz da ga u NBA jako cijene. U anketi je on izabran za najboljeg ne-američkog košarkaša koji ne igra u NBA. Dončić je dobio 69 posto glasova, 28 posto je dobio Nando de Colo, francuski reprezentativac koji trenutno igra za moskovski CSKA, a tri posto je dobio igrač Khimkija Aleksey Shved, čiju kvalitetu smo vidjeli tijekom nedavno završenog Eurobasketa.

Za usporedbu, prošle godine u ovoj kategoriji, pobjedu je s 54 posto glasova “odnio” Miloš Teodosić, koji se već preselio u SAD, u redove Los Angeles Clippersa.

Spomenimo još da se Dončić može prijaviti na sljedeći NBA draft, gdje mu stručnjaci predviđaju izbor između prva tri. O odlasku “preko bare” je tijekom ljeta izjavio: “Imam ugovor s Realom još četiri godine, ne vidim u ovom trenutku bolji klub i osjećam se sjajno. Odnos prema meni je jako dobar. NBA? Sad sam u Realu.”

Valja napomenuti da generalnim menadžerima nije bilo dopušteno glasovati za svoj tim ili igrače u anketi. Postotci se temelje na ukupnom broju odgovora, a ne na svih 30 generalnih menadžera.

Latest Posts

NE PROPUSTITE