Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

GM Celticsa Danny Ainge se prisjetio Dražena Petrovića

Svatko od nas ima neki razlog zašto voli određeni sportski kolektiv. Razlog zašto ja volim nekadašnje New Jersey, a sadašnje Brooklyn Netse je košarkaški Mozart, Dražen Petrović. Nažalost, nisam rođen u vrijeme da gledam ovoga genijalca s loptom, ali putem interneta se sve može naći. Naravno, s obzirom na to o kakvoj kvaliteti igrača se radi, nisam jedini koji se divi mladiću iz Šibenika.

Danas GM Celticsa, a nekada suigrač Petroviću, Danny Ainge također dijeli moje mišljenje i kaže kako je prvi put vidio Petrovića tokom njegovog vremena u Real Madridu. Uz podijeljene osjećaje Ainge govori o toj 1988. kada su Celticsi odigrali utakmicu s Jugoslovenskim košarkaškim timom koji je tada imao mladiće koji su ih kasnije vodili do mnogih visina – jedan od tih mladića i vjerojatno najbolji od njih bio je i popularni Petro.

Danny se prisjeća: “Bio sam vrlo intrigiran kada sam ga gledao prvi put. Čitao sam o njemu, čuo sam kako je bio dominantan u Europi. Naravno da sam čuo za njegove utakmice s preko 60 poena, i to da je kroz pet ili šest utakmica imao prosjek od 40 ili više poena. Bio sam jednostavno impresioniran.”

Zbog tih igara, Petrović je zaslužio da u jednom od prvih valova iz Europe dođe u NBA te da poboljša vrlo lošu sliku Amerikanaca o Europskim košarkašima. Nažalost, u Portlandu se nije snašao najbolje, jednostavno bio je višak u backcourtu veterana, ali onda je došao najbolji potez u njegovoj karijeri i taj sudbonosni trade u New Jersey gdje je dvije godine dominirao.

Od lige nije prepoznata njegova igra pa tako nije dobio nijedan All-star nastup, iako ga je po mnogima zaslužio u svojoj drugoj godini u Netsima. Ainge i Petrović bili su suigrači kratko vrijeme u Portlandu, ali Ainge dodaje kako je tu bilo neke kemije: “Dražen i ja smo imali specijalnu vezu. Mnogo vremena smo provodili zajedno, prije i poslije treninga, također često smo ručali zajedno. Sve je to počelo od toga koliko sam ga poštovao. Mislim, o njemu sam mnogo čitao ali vidjeti ga u McDonald’s Open utakmici bilo je nešto drugo, zavolio sam ga kao igrača.”

Dok je Ainge išao ka kraju svoje karijere te više nije mogao da bude ofenzivni motor ekipe, Petrović je tražio tim gdje bi mogao biti baš to. Ainge dodaje: “Nikada nije bio baš dobar defenzivac u NBA ligi, nije imao tu brzinu, ali znao je kako radi ta napadačka igra. Bio je jak takmičar, a to se vidjelo na terenu kroz njegov odličan šut i karizmu. Bio je mnogo intenzivniji takmičar nego što su to ljudi mogli vidjeti, i bio je vatren u svojoj želji da uvijek pobijedi.”

Iako mnogi ovu priču znaju, Ainge je još dodao jednu anegdotu iz njihovog života dok su bili suigrači: “Bili smo na trening-kampu Portlanda, imali smo jutarnju sesiju treninga i ostali smo poslije da šutiramo. Tada smo uzeli ručak za ponijeti i otišli u sobe. Ja sam legao da se odmorim, a Dražen je sjeo na sobni bicikl i počeo da radi. Kada sam se probudio par sati kasnije on je još uvijek bio na biciklu, a sat vremena poslije išli smo na novi trening u dvoranu. On je jednostavno bio radnik. Bio je posvećen košarci i stavljao je masivan pritisak na sebe da dostigne potencijal koji su mu drugi predvidjeli. Drago mi je radi te odlične godine u New Jerseyu jer se u Portlandu nije mogao probiti. Tu su bili i Clyde Drexler i Terry Porter, nije bilo prostora. Eventualno, postao bi All-star u ovoj ligi.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE