Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Golden State – koliko mogu u eri “splash brothersa”?

Nakon nezaboravnog playoffa 2007. godine pod vodstvom Barona Davisa za ekipu Warriorsa je uslijedilo nekoliko razočaravajućih sezona prošarano mnoštvom ozljeda te nisu uspjeli dohvatiti playoff sve do prošle sezone. Ipak tijekom tih nekoliko sezona uprava Warriorsa je s par vrlo pametnih razmjena i posebice draft izborom Stephena Curryja 2009. godine složila vrlo kvalitetan roster s kojim su postali ozbiljna playoff ekipa. To su dokazali prošle godine kada su u prvom krugu izbacili favorizirane Nuggetse, a kasnije u polufinalu poprilično namučili kasnije sudionike velikog finala, San Antonio Spurse.

Što se tiče današnje ekipe Warriorsa, to je vrlo uigrana ekipa jednako kvalitetna u napadu i obrani, s munjevito brzom tranzicijom. Unatoč činjenici da je Steph Curry ipak najveća zvijezda ove ekipe, trener Mark Jackson od svojih igrača traži momčadsku košarku i nesebičnost te konstantno traženje slobodnog čovjeka tzv. extra passom te zato nije čudo da većina napada Warriorsa završava otvorenim šutevima koje njihova vanjska linija rješava u visokom postotku što njihov napad čini tako ubojitim. Zbog toga i drže izvrsno četvrto mjesto u ligi po broju asistencija (23,2).

Ipak kao što smo već gore naveli superstar i vođa ove ekipe je Stephen Curry. Sin nekadašnje zvijezde Charlote Hornetsa Della Curryja, Stephen predvodi ekipu Warriorsa u poenima s 23,2 poena po utakmici uz vrlo solidnih 46% šuta iz igre i 41% iza linije za tri poena. Uz to ubojit je i s linije slobodnih bacanja s koje ubacuje uz 87% preciznosti. Vodeći je asistent u ekipi s 8,6 po utakmici i najbolji “kradljivac” lopti sa 1,6. Uz njega je drugi sharp shooter ekipe je Klay Thompson. On je treći strijelac ekipe sa 17,9 poena po utakmici uz 43,8% šuta, i uz to sjajnih 41,2% šuta za  tricu. Koliko god kvalitetni ofenzivni igrači popularni “splash brothers” su vrlo manjkavi u obrani te ih protivničke bekovske linije vrlo lako probijaju te tako stvaraju višak pod koševima.

Takvu obrambenu rupu ekipa Warriorsa donekle nadoknađuje, a to im prije svega omogućuju igrači poput Andrewa Boguta i Andrea Iguodale koji svojim defenzivnim vještinama, rotacijama i zalaganjem nadoknađuju propuste svojih suigrača. Uz to australski centar je najbolji skakač ekipe (10,1) i bloker (1,9) po utakmici. Što se tiče popularnog Iggya on je već nekoliko godina među elitnim obrambenim igračima lige, dok uz provjerene defenzivne kvalitete pruža još jedno solidno rješenje u napadu gdje ubacuje skoro 10 poena uz vrlo solidnih 46% šuta. Koliko je Iguodala koristan i polivalentan igrač govore i brojke od 4,7 skoka, 4,3 asistencije i 1,5 ukradene lopte po utakmici. Igrač o kojemu se premalo priča kad se govori o Warriorsima je svakako David Lee. Razlog tome možemo pronaći u tome što je on relativno nezanimljiv igrač razmaženoj američkoj publici koja većinom cijeni samo brzinu i atraktivnost, no svima koji malo intenzivnije prate Warriorse jasno je koliko je on za njih važan igrač. Na kraju krajeva dovoljno je pogledati njegovu statistiku, on je drugi najbolji strijelac ekipe s 18,5 poena uz 52% šuta iz igre, te iza Boguta najbolji skakač sa 9,5 po utakmici. Jednako je dobar i u obrani, vrlo je borben te je igrač kakvog bi sve ekipe poželjele imati u svojim redovima.

Pod koševima u zadnje vrijeme vrlo kvalitetnih 20-ak minuta pruža iskusni Jermaine O’Neal, koji svojim iskustvom sigurno uvelike pomaže ekipi kako na parketu tako i izvan njega. Uz njega na klupi Warriorsa se nalazi još par zanimljivih igrača poput Harrisona Barnesa i Jordana Crawforda te najnovije akvizicije iz Lakersa Stevea Blakea. Vrlo kvalitetna grupa igrača korisnih za rotaciju, a u datom trenutku spremnih i za neke od glavnih rola.

Sve u svemu, ekipa Warriorsa je vrlo ozbiljna playoff ekipa, vrlo kvalitetno se nadopunjuju u napadu i obrani te su u jednoj večeri  u stanju pobijediti bilo koga. No s obzirom na kvalitetu Zapadne konferencije ove sezone vrlo je upitno koliko daleko mogu dogurati. Za borbu za sami vrh možda se ipak previše oslanjaju na vanjski šut i dojma smo kako bi im i klupa mogla biti nešto duža. Uzevši to sve u obzir, prva ili eventualno druga runda je ipak njihova realnost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE