Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Golden State Warriors

Nakon impresivne prethodne sezone Warriorsi ulaze s još većom dozom samopouzdanja u novu sezonu NBA lige. Mark Jackson je nakon pet sezona posta konačno doveo Ratnike u doigravanje, gdje su svladavši Nuggetse pružili i odličan otpor San Antonio Spursima, koji su u finalu nakon majstorice izgubili od Miami Heata.

Warriorsi su svojevremeno bili među jačim i neugodnijim ekipama u NBA ligi, ali nakon ere Ricka Barryja i razdoblja kasnih 80-ih i ranih 90-ih nisu zabilježili nikakve značajnije rezultate u kontinuitetu. Ova sezona ne bi trebala biti jedna od takvih.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Harrison Barnes, Kent Bazemore, Andrew Bogut, Seth Curry, Stephen Curry, Toney Douglas, Festus Ezeli, Draymond Green, Andre Iguodala, David Lee, Nemanja Nedović, Jermaine O’Neal, Marreese Speights, Klay Thompson

Došli:
Toney Douglas, Andre Iguodala, Nemanja Nedović, Jermaine O’Neal, Marreese Speights

Otišli:
Andris Biedrins, Richard Jefferson, Brandon Rush, Jarrett Jack, Carl Landry

S omjerom 47-35 Warriorsi su prethodnu sezonu završili na šestom mjestu u vrlo tijesnoj i neizvjesnoj Zapadnoj konferenciji. Taj omjer ih je doveo u prvo doigravanje nakon punih pet sezona “stanke”. U regularnom dijelu sezone ekipu je sjajnom šuterskom statistikom predvodio razigravač Stephen Curry. Imao je prosjek od 22,9 poena u regularnoj fazi sezone, a tijekom nje je srušio i rekord po broju trica u toj fazi natjecanja, kojeg je do tada držao Ray Allen. Sjajne predstave Curry je zadržao i u doigravanju, podigavši prosjek na 23,2 poena po utakmici.

Warriorsi su veliki dio regularne sezone odigrali bez Andrewa Boguta, a kada se Australac hrvatskih korijena vratio na parkete, izgledali su još bolje. Svladali su Denver Nuggetse u šest utakmica, ali su u isto toliko bili poraženi od San Antonio Spursa. Izgubili su tijesne utakmice, Spursi su na iskustvo glavnih pojedinaca i na taktički pogon Gregga Popovicha premostili neugodne Warriorse. Naravno, u Oaklandu su mogli biti zadovoljni ostvarenim, ali dakako da u gradu i među igračima vlada još veća količina samopouzdanja i vjere u bolje rezultate i pothvate ove sezone.

Klub su napustili bitni igrači poput Jarretta Jacka i Carla Landryja. Oni su bili jako dobri u ponekim utakmica, Jack je posebice impresionirao u doigravanju, no htjeli su promijeniti sredinu uz želju za uspjeh i većom ulogom negdje drugdje. No, Warriorsi su pravovremeno nadomjestili njihovo odsustvo. Iz Nuggetsa su doveli jako dobrog radnika Andrea Iguodalu, koji utakmicu često ne rješava svojim koševima, već snažnom obranom, skokovima, blokadama, a i asistencijama.

Stigli su još i Toney Douglas, koji se i nije naigrao u Sacramento Kingsima, centar Jermaine O’Neal iz Phoenix Sunsa te Marreese Speights nakon kratke avanture u Cleveland Cavaliersima. No, vrijedi spomenuti i izbor Warriorsa na ovoljetnom draftu održanom u Brooklynu. Naime, Golden State je izabrao srpskog razigravača Nemanju Nedovića, koji je prihvatio ponudu i odmah potpisao ugovor. Nedović je mlad, ali jako dobar i talentiran košarkaš, u čijim smo predstavama mogli uživati na nedavno završenom Eurobasketu u Sloveniji.

Warriorsi bi u predstojećoj sezoni morali forsirati svoju igru u obrani, koja im i nije bila svjetlija strana prethodnih sezona. Momčad više gaji šuterski tip igre, a za tu prošle sezone ponajviše bili zaslužni Curry i Klay Thompson. No, dolaskom Iguodale dobili su kvalitetan materijal u obrani te bi prema svim očekivanjima morali primati manje poena u prosjeku u odnosu na prošle sezone. Osim novopridošlog Iguodale veliku ulogu će u defenzivnim akcijama Warriorsa baš kao i prošle sezone igrati Bogut, za kojeg možete uvijek biti sigurni da će ugrabiti veliki broj skokova i svojim prisustvom “zatvarati” reket.

Ako Curry nastavi s uvjerljivim šuterskim predstavama i ukoliko ne forsira rizične šuteve i koristi samo one u kojima je poželjno uputiti šut, momčad Marka Jacksona bi se mogla nadati ponavljanju prošlosezonskog uspjeha ili bi čak mogla podignuti ljestvicu, kako u regularnoj fazi sezone tako i u doigravanju.

Prognoza: Siguran prolaz u doigravanje, plasman od četvrtog do šestog mjesta Zapadne konferencije

Ukoliko se poklope svi navedeni segmenti igre Warriorsa i ukoliko momčad ne pretrpi veliki  broj ozljeda tijekom sezone, realno je za očekivati novo doigravanje u Oaklandu. Warriorsi su i dalje za nijansu slabiji od nekih momčadi na Zapadu, no za očekivati je da završe u samoj sredini ekipa koje će putovati u doigravanje. Obrana, nemilosrdno rešetanje protivnika šutom za tri poena, Bogutova i Iguodalina dominacija unutar reketa – to bi bili dovoljno dobri parametri za ponavljanje prošlosezonskog uspjeha.

Latest Posts

NE PROPUSTITE