Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Golden State Warriors

Golden State Warriorsi su na ulazu u prošlu sezonu imali velika očekivanja; dolaskom Andrea Iguodale neki su Warriorsima predviđali najmanje finale Zapada, ali nakon vrlo dobre regularne sezone (51-31), u doigravanju su ih dočekali neugodni Los Angeles Clippersi koji su ih izbacili u sedam odličnih utakmica (Warriorsi su u sedmoj utakmici u gostima pokazali da su borbena ekipa koja ima identitet). Nevjerojatno zvuči podatak da su Warriorsi u prošloj sezoni čak sedam utakmica pobijedili sa zvukom sirene, što im je dalo identitet najbolje clutch momčadi prošle sezone.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

David Lee, Andrew Bogut, Andre Iguodala, Stephen Curry, Shaun Livingston, Marreese Speights, Klay Thompson, Harrison Barnes, Leanardo Barbosa, Jason Kapono, Brandon Rush, Festus Ezeli, Nemanja Nedović, Draymond Green, Ognjen Kuzmić, Justin Holiday

Došli: Shaun Livingston, Lenardo Barbosa, Jason Kapono, James Michael McAdoo

Otišli: Steve Blake, Jordan Crawford, Jermaine O’Neal

Warriorsi imaju jedan od talentiranijih rostera u cijeloj ligi, a nakon prošle sezone koja se može nazvati uspjehom, odlučili su otpustiti trenera Marka Jacksona nakon tri sezone u kojima je klub odveo do omjera 121-109. Na njegovo mjesto je stigao legendarni šuter Steve Kerr koji ima potencijala biti odličan trener, a na rosteru ima hrpu fantastičnih igrača.

Iako glavna jezgra momčadi izgleda isto kao prošle godine, Warriorsi su povukli par dobrih poteza; najbolji je definitivno potpisivanje Shauna Livingstona (3 godine, 16 milijuna dolara), razigravača koji će vrhunski čuvati leđa Stephenu Curryju kada se vrati na parkete (ozljeda palca, Shauna neće biti prva dva tjedna regularne sezone), a svoju kvalitetu je dokazao prošle sezone kada je na momente briljirao u dresu Brooklyn Netsa svojom all-around igrom (baš ono što Warriorsima treba s klupe na mjestu playa). Njegova visina, vrlo dobra obrana i mogućnost da igra ”jedinicu” i ”dvojku” će treneru Kerru dati fleksibilnost da ga stavlja u različite petorke, naravno ovisno o protivniku.

Brazilac Leonardo Barbosa će svojom brzinom donijeti veliki plus tranzicijskoj igri i biti će odličan faktor s klupe, dok šuterske sposobnosti Jasona Kapona ne treba ni spominjati. Sve u svemu, klupa Warriorsa ove godine izgleda bolje no ikada. Samo da nabrojim imena; Draymond Green, Harrison Barnes, Shaun Livingston, Jason Kapono (još nema osigurano mjesto u ekipi, ali bi trebao popuniti zadnje mjesto rotacije), Leonardo Barbosa, Brandon Rush, Marreese Speights i Festus Ezeli. Istina, fali još jedan solidan centar koji će popuniti rupu u reketu, ali sveprisutna energija Greena i Ezelija će biti sasvim dovoljna za odmor startnog dueta David LeeAndrew Bogut.

Warriorsi će u novu sezonu ući s najboljom klupi u eri Stephena Curryja.

Ne možemo spomenuti ljeto, a da se ne osvrnemo na moguću razmjenu koja je u San Francisco trebala dovesti Kevina Lovea. Tim potezom bi Warriorsi dobili veliko pojačanje na poziciji visokog krila, ali bi dobili veliki udarac za vanjsku liniju, tako da je možda i bolje da je Love otišao na Istok, bez obzira na člnjenicu što je jedan od deset najboljih igrača lige.

Startna petorka:

Malo koja momčad ima bolju startnu petorku od Warriorsa; Stephen Curry i Klay Thompson nisu dobili nadimak ”Splash Brothers” bez razloga. Najbolji šuterski tandem lige (po mom mišljenju i najbolja vanjska linija u ligi) će i ove godine ispucati rekordan broj trica i oduševljavati publiku i navijače. ”Babyface killer” Curry je nakon nepravednog nepozivanja na All-Star susret 2013. godine u zadnjoj sezoni poludio i prosječno trpao 24 poena, uz 8, 5 dodavanja i 4,3 skokova, svaka stavka je bila rekord karijere.

Klay Thompson je u američkoj selekciji još jednom pokazao da je klasa na pozicija bek-šutera i njegov napredak u svim segmentima je neupitan. Andre Iguodala je možda i najbolji perimeter-stopper u cijelog ligi i njegova all-around igra je nešto što je Warriorse u nemalom broju utakmica spasilo od sigurnog poraza.

Ako centar Andrew Bogut ostane zdrav, onda se njegovo uparivanje s vrhunskim visokim krilom kao što je David Lee može nazvati unutarnjim tandemom iz snova; Lee je napadački odličan igrač i hodajući double-double, dok je Bogut obrambena zvijer, tako da će jedan drugoga pokriti gotovo savršeno; najbolje rečeno košarkaška simbioza. Prisjetimo se, Bogut je taman pred doigravanje ponovno ostao izvan pogona zbog ozljede, ali i bez njega Warriorsi su skoro pobijedili Clipperse u sedmoj utakmici u gostima. Iako je Iguodala jedan do boljih defenzivaca u ligi, Bogutovo zdravlje je esencijalno za obranu kluba i duboki playoff run.

Zanimljiv podatak je i da su Warriorsi prošle sezone s prvom petorkom na parketu razbijali protivnike s 21 razlike u prosjeku na 100 odigranih napadačkih pozicija.

Najveći problem Warriorsa u prošloj godini je bio u činjenici da su bili jedna od najgorih momčadi lige u postotku pogođenih asistiranih trica, iako imaju najbolji šuterski tandem lige. Ovaj podatak govori kako su napadački ipak bili ekipa koja nije ispunila svoj potencijal. Treba vidjeti što će u tom pogledu napraviti rookie-trener Steve Kerr, ali ako implementira sustav gdje će lopta biti u protoku, onda bi napad trebao biti u samom vrhu lige (prošle godine su napadački bili 10. u ligi što i nije tako loše, ali s ovako talentiranom rotacijom trebaju biti među pet najboljih).

Dvojac koji je možda i najbolji šuterski tandem u NBA povijesti će u novoj sezoni ponovno briljirati, samim time napad Warriorsa je već polovično osiguran, pitanje je može li se smanjiti broj izgubljenih lopti.

Plusevi, minusi i prognoza:

Najveći plus ovih Warriorsa je definitivno prva petorka i poboljšanje klupe koja je sada jedna do boljih u ligi. Ako mladi Harrison Barnes vrati samopouzdanje i igru gdje je glavno oružje napadanje koša, onda je ta klupa bez ikakve dileme dovoljna da se ode vrlo daleko na teškom Zapadu. Najveći minus je tanka unutarnja linija koja nije sigurna ako je tu glavni igrač Andrew Bogut koji je propustio 65 utakmica u dvije sezone. Niti na klupi Warriorsi tu nemaju osigurač jer igrači poput Greena, Ezelija i Speighsta ne ulijevaju sigurnost, niti u napadu niti u obrani. Još jednom treba napomenuti minus u napadačkom dijelu igre koji je najviše prisutan zbog izgubljenih lopti; Warriorsi su prošle godine bili 22. momčad lige u toj kategoriji, a samo dvije playoff momčadi su bile ispod (Oklahoma City Thunder i Houston Rocketsi). Tu se treba popraviti Stephen Curry koji je prošle sezone gubio 3,8 lopti po susretu, a nevjerojatnih 65 posto turnovera je bilo kod netočnog dodavanja, što još jednom pokazuje da Warriorsi nisu uvijek uštimani u napadu i da je kretnja igrača bez lopte često neprisutna ili netočna.

Prognoza: 4. mjesto Zapada, 50+ pobjeda.

Iako imaju novog trenera koji još nije iskušan, Warriorsi su bolja ekipa nego što su to bili prošle sezone, tako da bi bez većih poteškoća trebali biti playoff momčad teškog Zapada drugu godinu zaredom. Naravno da su i u vrhu po gledljivosti samo zbog individualnih predstava šuterskog tandema, a ne treba zanemariti i publiku Warriorsa koja je uz onu iz Portlanda daleko najbolja u cijeloj ligi. Ako želite uživati u NBA košarci, onda se isplati ostati budan do 04:30 ujutro i gledati domaće utakmice Warriorsa; zasigurno jedna od simpatičnijih i atraktivnijih momčadi lige.

Latest Posts

NE PROPUSTITE