Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Golden State Warriors – prvi favoriti?

Warriorsi su posljednjih godina bilježili stalan napredak, ali uvijek je nešto nedostajalo da ih možemo nazvati kandidatima za naslov. Iako se pretpostavljalo da su ove sezone spremni ući u borbi za sam vrh, mnogi nisu vjerovali da će mjesec dana prije početka doigravanja biti najbolja momčad lige. Konstantno dobra igra tijekom cijele sezone dovela ih je do pozicije da ih mnogi smatraju prvim favoritima za naslov. Mogu li to i uspjeti?

Najvažnija stvar koja se dogodila za ovu momčad je promjena trenera. Unatoč tome što je pod paskom Marca Jacksona momčad izgledala vrlo dobro i bila jedna od najgledanijih momčadi lige, ipak, činilo se da Jackson nije uspio u tome da napravi jedan korak više u doigravanju. Nakon što je na klupu sjela legenda, ali i trenerski debitant Steve Kerr, mnogi su smatrali da će momčadi iz Oaklanda trebati još vremena. Međutim, Kerr i Golden State su nas sve ugodno iznenadili te su trenutno momčad s najboljim scoreom 54-13 u ligi. Koliko misle ozbiljno ove godine govori podatak da su već sinoć osigurali mjesto u doigravanju na vrlo jakom Zapadu, a mjesec dana uoči istog.

Ono što smo mogli vidjeti od Warriorsa tijekom sezone je da su konačno sazreli, odlično su popunjeni na svim pozicijama te su postali prava klapa. Prema mnogima igraju najljepšu košarku u ligi, vrlo brzu i efikasnu, i to na oba kraja terena. Za one koji ih nisu gledali dovoljno je istači nekoliko statističkih podataka. Ubacuju najviše koševa u ligi (109,7 po utakmici) te najviše koševa iz igre (41,4) uz najbolji postotak šuta od sjajnih 47,7%. Uz to, drugi su po broju ubačenih trica iza Rocketsa, ali i tu uz najbolji postotak (fenomenalnih 39,3%). Odličan i brz protok lopte potvrđuje 27,1 asistencija po utakmici, a po čemu su, naravno, opet najbolji u ligi. Naravno, svi su vidjeli da su i odlična momčad kada govorimo o kontrama. Da imaju najbolju kontru u ligi potvrđuje čak 20,4 koševa iz kontre u prosjeku po čemu su najbolji u ligi.

O napadu Warriorsa ne možemo puno pričati, a ne spomenuti nevjerojatni dvojac Stephen Curry – Klay Thompson. Tzv. Splash brothers igraju pojedinačno najbolju sezonu, a toliko su se dobro uigrali da su najučinkovitiji duo u ligi. Stephen Curry (23,4 koševa, 4,4 skokova, 7,8 asistencija) po mnogima je prvi kandidat za MVP-a sezone, a nakon što je svima pokazao o kakvom se šuteru radi, konačno je pokazao i da kao razigravač može voditi momčad do najviših rezultata (kada govorimo o njegovim šuterskim sposobnostima dovoljno je reći da je ove sezone prestigao brojku od 1000 trica u karijeri kao najmlađi u povijesti lige, a s obzirom na to da mu je tek 27 godina, ovakvim tempom može ozbiljno ugroziti Reggieja Millera, ali i Raya Allena). S druge strane, Klay Thompson (21,9 koševa, 3,2 skokova, 2,9 asistencija) konačno je pokazao da se radi od vrhunskom strijelcu te da osim sjajnog šuta za tri poena posjeduje i druge kvalitete. Thompson nikad više nije prodirao pod koš kao ove sezone, a nerijetko smo viđali i njegova sjajna zakucavanja. Unatoč tome što trenutno Kyrie Irving s 57 koševa drži rekord u broju koševa ove godine, ipak možemo reći da Thompson drži najbolju izvedbu ove sezone (svi se sjećaju sjajne predstave u siječnju protiv Sacramenta u kojoj je dao 52 koša, ali i oborio rekord lige u broju koševa u jednoj četvrtini zabivši u trećoj 37 koševa uz 9 trica iz 9 pokušaja). Ovaj dvojac zabija oko 45 koševa u prosjeku što je najviše u ligi, a nestvarno zvuči podatak da po utakmici samo njih dvojica zabijaju preko 6 trica uz vrhunskih 43% šuta.

Ono što smo već naveli, a što isto tako čini Golden State odličnom momčadi je i vrlo dobra obrana. Iako ne spadaju u sam vrh (primaju 99,6 koševa u prosjeku) obrana Warriorsa izgleda vrlo solidno. Tijekom sezone su pokazali da bilo koju momčad mogu limitirati u napadu, a ne baš nizak broj primljenih koševa možemo prepisati tome što više vole igrati na veliki broj koševa. Iako ovakav način nije poželjan, pogotovo u playoffu, dojma smo da je konačno Golden State u obje kategorije dovoljno dobar te da ovakva igre ne bi trebala biti veliki problem. Iako to tako ponekad ne izgleda, činjenica je da protivnici protiv Golden Statea imaju najlošiji postotak šuta iz igre (42,6%) jer su odlični u otežavanju protivničkih šuteva, a i trenutno su treća momčad u ligi po broju oduzetih lopti (9,5). Jedinu manu koju bi mogli navesti u obrani Warriorsa je to što dopuštaju protivnicima previše skokova u napadu (čak 12,2 po utakmici) zbog čega primaju velikih 14,5 koševa iz drugog napada.

Golden State ima vrlo dobru klupu, ali možemo reći da im je najveći dobitak to što nikad manje ozljeda nisu imali. Mnogi smatraju da im je možda i najvažnija karika Andrew Bogut (6,3 koševa, 8,0 skokova) koji ako bude zdrav jako puno može značiti u nastavku. Veliko je iznenađenje Draymond Green (11,7 koševa, 8,2 skokova, 3,2 asistencije) koji je strašno napredovao te u istoj kategoriji kandidira za najboljeg, a dovoljno je reći da je iz petorke istisnuo i nekad nedodirljivog Davida Leeja. Od ostalih igrača nitko se posebno ne ističe te svi jako puno rade za momčad i imaju važnu ulogu (Shaun Livingston, Andre Igoudala, Harrison Barnes, Marreese Speights).

S obzirom na sve viđeno mislimo da možemo potvrditi da su Warriorsi zaista među najvećim kandidatima za naslov. Steve Kerr je iznenađujuće sve dobro ukomponirao u svoj sustav te momčad izgleda nikad ozbiljnije. Može se primijetiti da u ovom tekstu su uglavnom navedene njihove pozitivne strane jer smatramo da posebnih nedostataka ni nemaju. Vjerujemo da će mnogim ljubiteljima NBA-a biti drago što više ih gledati u playoffu te se nadati da mogu što dalje i dogurati, a za to su sigurno spremni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE