Tuesday, June 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Golden State Warriors

Nakon dvije godine u kojima je napredak bio više nego oèit u gotovo svim dijelovima organizacije, posebno u onom najvažnijem; rezultatskom, otišao je Baron Davis i ozlijedio se na duže razdoblje padom sa mopeda njegov nasljednik Monta Ellis. Rezultat svega je 29 pobjeda i povratak u prosjeènost.

Ni ulazak u 09/10 sezonu ne izgleda obeæavajuæi. Stephen Jackson je otvoreno tražio zamjenu. Ellis je, navodno, nezadovoljan nepovjerenjem kojeg su mu iskazali iz uprave dovoðenjem novaka na poziciji razigravaèa. Sa 7. izborom drafta oèekivalo se da uzmu igraèa koji bi popunio rupe pod košem ali oni su se odluèili za Stephen Currya. Ostaje nam da se nadamo da ‘mušice’ glavnih igraèa neæe potpuno uništiti ‘kemiju’ u ekipi i da æe se ova mlada ekipa, koja puno obeæava u godinama koje dolaze, ove sezone vratiti u doigravanje.

Transferi:

Nisu ovoga ljeta bili previše aktivni što se pojaèanja tièe. I ono malo što su trgovali ima svojih nelogiènosti.

Najzvuènije pojaèanje je novak Stephen Curry. Igraè koji jako podsjeæa na Ellisa. Nisu klasièni razigravaèi jer više vole sami sebi stvarati situacije i rješavati ih. Dodavanje je u drugom planu. Ako je ekipa u prvom planu, to bi se trebalo donekle ispraviti. O Stephenu se èak govorilo da bi mogao biti u odreðenim situacijama i u poèetnoj petorci ali utakmice dosadašnjeg djela predsezone su pokazale da to vjerojatno u prvoj polovici regularnog djela sezone neæe biti tako.

Zamjenom sa Atlantom doveden je dvojac Acie Law i Speedy Claxton. Tu je meni ta nelogiènost. Ekipa kojoj ne nedostaje playeva, dovodi još dva u zamjenu za Jamal Crawforda. I ovdje se oèekivalo dovoðenje pojaèanja pod koševima. Ako su negdje Warriorsi inferiorni u odnosu na ostatak lige onda je to skok. Taj problem bi trebao pomoæi riješiti, mada sumnjam, novo-pridošli slobodni igraè veteran Mikki Moore. Puno više povjerenja imam u napredak mladih na tim pozicijama; Anthony Randolpha, koji dobiva veliki broj minuta u predsezoni i to odlièno koristi te Brandan Wrighta koji ima problema sa ramenom tako da æemo na njega morati još malo prièekati.

Kljuèni igraè:

Monta EllisMonta Ellis. Nadajmo se da su njegovi problemi sa gležnjem stvar prošlosti i da æe se vratiti onakav kakav je bio prije ozljede; brzog prvog koraka kojim se lakoæom rješavao protivnika i završavao napade èesto uz dodatno slobodno bacanje. Ukoliko još poradi na kvalitetnijem razigravanju ekipe, mogao bi postati igraè koji æe u godinama koje dolaze dignuti Golden State do ekipe kojoj je doigravanje najnormalnija stvar. Kvalitetnih mladih suigraèa mu ne nedostaje i na njemu je da ih uèini još boljima.

Prednosti i mane:

Prednost su im mladost, talent i dubina. Ellis-Curry, Jackson-Moorow, Azubuike-Maggette, Randolph-Wright, Biedrins-Turiaf. Neæu reæi impresivno ali u svakom sluèaju više nego što ima puno ekipa u NBA ligi.

Mane: obrana i skok. 112.3 koševa po utakmici u prosjeku su primali prošle sezone. Time su najgora ekipa u ligi. To i ne bi bio toliko problem da po utakmici ne postižu 4 manje. Ista stvar sa skokom. Prosjeèno su u svakoj utakmici nadskakani za 5 skokova. Dok ova dva ‘detalja’ ne riješe, teško æe do doigravanja.

Prognoza:

Doigravanje? Kvalitete možda i imaju ali sve ostalo je upitno. U svakom sluèaju, oèekujem više od prošlosezonskih 29 pobjeda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE