Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gordon Hayward savršen za Boston Celticse?

Odlaskom dvojice bostonskih velikana, Kevina Garnetta i Paula Piercea, zajedno s trenerom Docom Riversom, Boston je službeno ove sezone ušao u proces rebuildinga. Drugačija situacija nije ni kod Utah Jazza, koji su ostali bez glavnih napadačkih opcija – Ala Jeffersona i Paula Millsapa – te su za sada najlošija momčad u ligi. Jedini igrač Ute čija je igra zapažena, štoviše impresivna, je Gordon Hayward.

Novi trener Celticsa Brad Stevens itekako je upoznat s igračkim sposobnostima Haywarda, a također su i u jako dobrim odnosima, budući da mu je Stevens bio trener na Sveučilištu Butler. Haywardu je ovo već treća godina u NBA ligi, a sa svoje 23 godine ima još puno vremena kako bi dosegnuo All-Star potencijal, iako ni sada nije daleko. Stevens je s Bostonom potpisao dugi ugovor od čak 6 godina, a Hayward je zaštićeni slobodni igrač na kraju ove sezone. Boston traži potencijalnog All-Star igrača, a Hayward im pristaje u gotovo svakom pogledu.

Kao što smo već spomenuli, Hayward je trenutačno najbolji all-around igrač u najgoroj momčadi NBA lige, a to dokazuje i njegova statistika. U ovoj sezoni bilježi preko 20 poena po susretu, 6 skokova i 5 asistencija, a realizira preko 50% šuteva, što mu je najbolja statistika otkada igra u ligi. Hayward svake godine igra sve bolje i bolje, ali to se ne može reći i za njegovu ekipu.

Svi u momčadi Bostona podložni su tradeu, čak i njihov najbolji igrač Rajon Rondo. Gotovo je sigurno da će završetkom ove sezone Boston napustiti većina igrača koji su dovedeni samo da popune roster za ovu sezonu, a ako žele na stare staze slave, morat će mijenjati i Ronda ili Jeffa Greena. Ono što je Danny Ainge primijetio je da su Stevens i Hayward u više nego dobrim odnosima, što je sigurno probudilo interes za njegovo dovođenje.

Došli smo i do financija. Hayward će na kraju sezone biti jako vrijedan igrač, a ekipa koja ga želi dovesti morat će ponuditi preko 50 milijuna dolara za ugovor od četiri godine i onda vidjeti može li to Utah izjednačiti i zadržati ga. Celticsi tim novcem neće moći raspolagati, osim ako se ne riješe barem jednog od trojca Rondo-Green-Wallace, a mogu i probati sa sign-and-trade opcijom. Od navedene trojice, Keltima bi najveći gaf bio kada bi se riješili Ronda, a najbolje bi prošli, naravno, bez Wallacea, ali problem je što za takvim igračem i nije prevelika potražnja. Zaključak je da bi najbolje bilo, koliko god na prvi pogled zvučalo čudno, dati Greena u korist Haywarda.

Green ipak ima 27 godina, četiri je godine stariji od Haywarda, ali nije svestraniji igrač. Utah, s druge strane, Haywarda bi se riješila u samo jednom slučaju, a to je da pronađu adekvatnu zamjenu. Sudeći po tome kako su krenuli u ovoj sezoni, Andrew Wiggins i Jabari Parker zvuče kao više nego dobra zamjena.

Stevens bi bio poprilično zadovoljan kada bi imao backcourt koji se sastoji od Rajona Ronda, Averyja Bradleyja i Gordona Haywarda. Imao bi na raspolaganju još jednog igrača koji dobro kontrolira loptu i koji može s lakoćom zabijati kroz pick-and-roll igru ili asistirati drugima. Dok je Green dobar u tranziciji i odličan šuter iz kuta, ne snalazi se najbolje u pick-and-roll situacijama, po čemu je Hayward puno bolja opcija za surađivanje s Rondom.

Da zaključimo, Hayward je inteligentan i mlad igrač s puno potencijala, mlađi od Greena i ima još puno prostora za napredak, dobro se kreće u obrani i može vrlo lako postati All-Star igrač. Kada bi Ainge uspio dovesti njega, zajedno s pickovima na nadolazećem draftu koji vrvi talentima, imao bi odlične temelje za ozbiljnu momčad, koja bi s vremenom mogla objesiti i 18. banner u TD Gardenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE