Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gordon: Ne mislim ništa loše o Chicagu

Ben Gordon, novi igraè Detroit Pistonsa, u intervjuu za Hoopshype.com govori o svojoj prošlosti u Chicagu te oèekivanjima u u svom novom klubu.

Kakvo ti je bilo ovo ljeto u usporedbi sa prošlim kada si se morao nositi sa neizvjesnosti o svojoj buduænosti?
Oèito je bilo mnogo smirenije i manje stresno samim time što je situacija riješena potpisivanjem ugovora sa Detroit Pistonsima. Ovog ljeta radio sam samo na selidbi iz Chicaga u Detroit.

Je li se stres prošlog ljeta odrazio na igru tijekom sezone?

Kada je sezona zapoèela, sve se rasèistilo. Znao sam da igram pod ugovorom za jednu sezonu i to je to. Stres koji sam imao bio je isti onaj kojeg imaju svi košarkaši, da odigram dobro. Bilo je malo teže pošto se radilo o jednogodišnjem ugovoru, morao sam ostati zdrav, odigrati dobro i pomoæi ekipi da pobjedi što više utakmica. Bilo je malo više pritiska na tome, ali ništa više od toga.

Kao slobodan igraè, jesi li oèekivao da æeš promijeniti momèad?

Nakon potpisivanja jednogodišnjeg ugovora sa Bullsima, istog dana sam znao da mi je to možda zadnja sezona sa njima. Ili je to mogao biti poèetak neèeg novog. Moj stav je bio da oèekujem sve i svašta, bilo to produljivanje ugovora ili odlazak u novu momèad. Nisam davao prednost ni jednoj moguænosti.

Je li istina da ti Bullsi nisu dali ponudu?
Da, istina je. Mislim da je interes koji su pokazali Pistonsi bio mnogo veæi od interesa koji su pokazali Bullsi. Veæina momèadi, ako žele produljiti ugovor sa igraèem koji je u situaciji u kojoj sam ja bio, vrlo su jasni o svojim namjerama i prije isteka ugovora. Kako je vrijeme odmicalo, shvatio sam da Bullsi nisu zainteresirani za produljenje ugovora samnom. 1. srpnja se to i potvrdilo. Nisu mi ponudili ugovor. Posjetio sam Detroit i te sam veèeri manje-više odluèio da želim biti tamo.

Jesi li se loše osjeæao zbog toga što Bullsi, momèad èiji si vodeèi strijelac bio nekoliko sezona, nisu pokazali više interesa za produljenje ugovora s tobom?
Da i ne. Kroz 5 godina, koliko sam tamo proveo, stekao sam dobar osjeæaj za naèin na koji organizacija funkcionira. Imao sam bolje razumijevanje iznutra, ljudi izvana neznaju kako stvari funkcioniraju. Na kraju dana, sve je to posao. Svatko u toj poziciji æe donjeti odluku za koju misli da je najbolja poslovna odluka. Kao košarkaš, zbog svega što sam tu postigao i zbog potencijala momèadi, to što mi nisu ponudili ugovor je kao šamar u lice. Ali sa poslovnog stajališta, u potpunosti razumijem zašto su se stvari tako odvijale. Nemam nikakvih loših osjeæaja. Vrijeme je da krenem dalje i otvorim novo poglavlje u svojoj karijeri.

Kada se osvrneš na godine u Chicagu, što misliš o svojim postignuæima tamo?

Mislim da smo kao momèad uvijek bili na pragu da postanemo elitna momèad. Mislim da svmo uvijek imali mnogo talenta, ali uvijek nam je nešto nedostajalo da preðemo taj prag. Nismo prešli preko praga dok sam ja bio tamo, i zbog toga nisam sretan. Volio bih da smo imali više uspjeha kao momèad. Mogli smo biti odlièni da smo imali još jedan dio, ili da smo održali momèad na okupu. Taj dio moje karijere je završen. Dobro sam se proveo tamo igrajuèi košarku. Imao sam priliku da se pokažem ligi i zbog toga sam zahvalan. Ali sada idem dalje i moj mentalitet je sada, “Kako mogu, sa svojim suigraèima, dovesti Detroit do prvenstva?” Potrebno je neko vrijeme. Ne radi se o jednoj ili dvije godine. Potrebno je malo više vremena, ali to je moj novi cilj.

Ne govori se puno o Pistonsima, iako sada imaju tebe i Charliea Villanuevu. Što misliš o tome?

Jasno je da je Detroit sada u fazi obnove. Od 2004., kada su osvojili naslov, svake godine bili su jedni od favorita. Prošle sezone su podbacili. Joe Dumars je shvatio da su potrebne promjene. Zadržao je neke momke koji su pomogli u osvajanju naslova, ali bilo je vrijeme i za dovoðenje nove krvi i pripreme za novi pohod.  Logièno je da nas se ne spominje mnogo jer se trebamo dokazati. To se neže dogoditi u jednoj godini, kao što sam rekao. To je nešto što æemo pokušati izgraditi kroz sljedeæih nekoliko godina.

Oèekuješ li da tvoja uloga bude slièna onoj u Chicagu? Znaš li hoæes li ulaziti sa klupe ili æeš biti starter?

Mnogo toga ovisi o treneru. To sam rano nauèio. Na kraju dana æe trener odluèivati o tome. Bio sam u momèadima koje sam predvodio u poenima, ali sam ulazio u igru sa klupe. Bio sam u momèadima u kojima sam startao. Što god je bolje za momèad, ili što trener misli da èe više pomoæi momèadi. U Detroitu oèekujem da æu pokazati malo više svoje ostale sposobnosti. Neæu biti samo netko tko zabija koševe, veæ æu i organizirati akcije za svoje suigraèe i èiniti ih boljima. Radujem se tome.

Kao jedan od najboljih strijelaca u igri, tko su prema tebi petorica najboljih šutera NBA lige? Možeš birati i sebe.
Èisti šuteri? Morao bih reèi Michael Redd, Ray Allen, Jason Kapono, Stojakoviæ i Dirk Nowitzki. Ima mnogo odliènih šutera, ali ovi zaista mogu dobro šutirati.

Poèelo je Europsko prvenstvo u košarci. Zašto si odluèio ne igrati za Veliku Britaniju?

Odluèio sam se i zasigruno æu igrati za Veliku Britaniju. Nisam se htio obvezati o tome kada æe to biti prije nego se budem mogao potpuno tome posvetiti. Želim iæi tamo kada budem spreman, a ovog ljeta sam se selio iz Chicaga u Detroit. Želio sam srediti svoj život prije nego odem preko bare i nastupim za svoju domovinu.

Snima se dokumentarni film o tvom životu. Kako je došlo do toga?

Jedan moj dobar prijatelj se sjetio toga, da snimimo dokumentarac. Prošla sezona je bila vrlo važna godina za mene i htjeli smo pokazati kako je igraèima koji igraju zadnju sezonu svoga ugovora i kakva je promjena momèadi. Mislim da ide dosta dobro za sada.

Latest Posts

NE PROPUSTITE