Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gotovo sve NBA ekipe u akciji, derbi Thundera i Clippersa

Èak 14 utakmica na rasporedu je veèeras u NBA ligi. To znaèi da æe samo dvije momèadi odmarati, a sve ostale æe odigrati svoje nove utakmice. Tako velik broj utakmica garantira i velik broj zanimljivih dvoboja, od kojih izdvajamo one izmeðu Boston Celticsa i San Antonio Spursa te Oklahoma City Thundera i Los Angeles Clippersa.

Charlotte Bobcats (5-4) – Toronto Raptors (3-8) 01.00

Prošlogodišnja momèad kojoj se izrugivao košarkaški svijet, u novoj sezoni ima omjer 5-4 te su trenutno 6. momèad Istoène konferencije. Charlotte Bobcatsi su nakon 1-3 starta u sezoni pobijedili èetiri utakmice, a samo su jednu izgubili (Memphis Grizzlies), a sada im u goste stižu Toronto Raptorsi, ekipa koja je trenutno pri dnu Istoka s rekordom 3-8. Kanaðani u Charlotte  dolaze nakon teškog gostovanja  poraza u Philadelphiji, a svijetla toèka je povratak razigravaèa Kylea Lowryja koji je propustio šest utakmica zbog ozljede stopala. Bobcatsi svoje nade polažu u Kembu Walkera i Ramona Sessionsa, bekovski duo koji se izvrsno popunjava, dok æe zapažene uloge tražiti od centra Byrona Mullensa i novaka Michael Kidd-Gilchrista. Bobcatsi su mlada i neiskusna momèad, unatoè èinjenici da su ove sezone pobijedili èak èetiri susreta koja su ušla u napetu završnicu. DeMar DeRozan, Andrea Bargnani i društvo iz Kanade veèeras æe svim silama pokušati doæi do pobjede, a takav uèinak mogu ostvariti samo ako se poprave obrambeno, jer su trenutno u tom pogledu meðu najgorim ekipama lige.

Bobcatsi su vrlo dobri kod kuæe, dok su Raptorsi trenutno na teškom “road tripu”, ali svejedno bi Toronto trebao doæi do pobjede, pretežito zbog povratka Kylea Lowryja.

Orlando Magic (3-7) -Detroit Pistons (2-9) 01.00

Još jedan susret slabijih momèadi s Istoka. Orlando Magic je nakon iznenaðujuæe dobrog otvaranja sezone i dvije pobjede, ipak pao tamo gdje im je mjesto. Od zadnjih sedam utakmica, šest su izgubili, a u porazima su zabijali sramotno niskih 77 poena po susretu uz još sramotniji šut iz igre od 39 posto. Iako je rekord Orlanda (3-7) bolji od onoga Detroit Pistonsa (2-9), gosti trenutno igraju bolju i efikasniju košarku, što i nije toliko teško. Veæ prošlog petka ove dvije momèadi su igrale svoj prvi ovosezonski susret, a pobjedonosni su bili gosti u napadaèki vrlo dobrom susretu.

Naša prognoza je osveta Pistonsa za poraz koji se dogodio u petak. Mladiæi iz Detroita predvoðeni Gregom Monroeom imali su se vremena odmoriti jer nisu igrali od nedjelje, kada su kod kuæe svladali umorne Boston Celticse.

Cleveland Cavaliers (2-8) -Philadelphia 76ers (7-4) 01.00

Cleveland Cavaliersi su i bez svog startnog razigravaèa Kyriea Irvinga imali problema, ali kada æe Uncle Drew biti van terena iduæih mjesec dana zbog slomljenog prsta, onda je vrijeme za alarm. Cavsi, koji su izgubili zadnjih šest utakmica i imaju rekord 2-8, veèeras æe ugostiti Philadelphia 76erse koji su na omjeru 7-4, a pobijedili su zadnje tri utakmice, u jednoj od njih i Cavalierse. Vrlo dobro izbalansirana ekipa Sixersa još æe dugo biti bez centra Andrewa Bynuma, ali mladi razigravaè Jrue Holiday odluèio je uzeti stvar u svoje ruke te je uz pomoæ Jasona Richardsona, Thaddeusa Younga i Evana Turnera odveo Philu do lijepog rekorda.

Gosti æe lagano pobijediti veèeras, Cavsi su bez Irvinga izgubljena ekipa, Anderson Varejao i rookie Dion Waiters (zadnje tri utakmice šut 20 posto) jednostavno nisu dovoljni za pobjedu.

Indiana Pacers (5-7) -New Orleans Hornets (3-6) 01.00

Napokon malo Istoka protiv Zapada. Indiana Pacersi i nisu baš zadovoljni ulaskom u novu NBA sezonu, omjer 5-7 je sve, samo ne dobar, posebno ako ste ekipa koja je prošle godine namuèila prvake Miami Heat u doigravanju. Za muèenje Pacersa kriva je napadaèka igra trojke Roy Hibbert – George Hill – Paul George koji ukupno šutiraju samo 40 posto iz polja, dok je centar Roy Hibbert totalno podbacio. Svijetla toèka je samo igra Davida Westa i dobra obrana koja je trenutno druga u ligi po broju primljenih poena. New Orleans Hornetsi su na omjeru 3-6, a sinoæ su izgubili od preporoðenih New York Knicksa i odliènog Carmela Anthonyja, što im je bio èetvrti uzastopni poraz. Ponovno je izvan rotacije prvi pick drafta, mladi centar Anthony Davis koji zbog poteškoæa u lijevom zglobu nije mogao igrati u juèerašnjem ogledu. Bez Davisa u postavi Hornetsi zabijaju samo 77 poena u prosjeku, dok u šest odigranih utakmica s njim zabijaju èak 99 poena, što je ogromna razlika i pokazatelj koliko Davis znaèi u ofenzivnom dijelu.

Bez Davisa u petorci Hornetsi nemaju šanse, trice Ryana Andresona nisu dovoljne za pobjedu. Konaèna prognoza je pobjeda Pacersa.

Boston Celtics (6-5) -San Antonio Spurs (8-3) 01.30

Boston Celticsi su ponovno u sezonu ušli lošije no što se to oèekivalo. Trenutno su na omjeru 6-5, ali porazom protiv Detroit Pistonsa zabrinuli su sve navijaèe najtrofejnijeg NBA kluba. Veèeras im u goste stižu veæ dosadno dobri San Antonio Spursi koji su na omjeru 8-3. Regularna sezona postala je prelagana za Gregga Popovicha, Tima Duncana i društvo iz Texasa, iako su zadnji susret izgubili protiv Los Angeles Clippersa. Jedini moguæi problem za Spurse su ozljede, a nedostatak Stephena Jacksona i Kawhija Leonarda donijeti æe velike probleme u obrambenom dijelu jer æe Paul Pierce imati izuzetno laganu veèer s obzirom da mu navedeni dvojac neæe smetati. Celticsi su odmorni i napaljeni nakon sramotnog poraza protiv Pistonsa, a za podizanje samopouzdanja nema ništa bolje od pobjede kod kuæe protiv jakog protivnika, a Spursi su, unatoè izostanku navedenog dvojca, jak protivnik zbog Duncana, Tonyja Pakera, vanjskog šuta te odliène klupe. Treba napomenuti i Rajona Ronda te njegov niz utakmica s 10 i više dodavanja te se nadati da æe uspješno nastaviti put do rekorda Magica Johnsona.

Naša prognoza je pobjeda Boston Celticsa zbog domaæeg terena i želje, ali ne bez borbe i napete završnice.

Atlatna Hawks (5-4) -Washington Wizards (0-9) 01.30

Èarobnjaci iz glavnog grada Sjedinjenih Amerièkih Država ove godine ne samo da nisu pobijedili u nijednoj utakmici, nego su i najgora ekipa lige po prosjeku poena (86.9) i postotku šuta (39 posto). Najgori start u povijesti franšize, koji je tu najviše zbog nedostatka John Walla i Nenea (koji bi mogao danas zaigrati), Wizardsi æe veèeras pokušati isprati u gostima kod uvijek neugodnih Atlanta Hawksa. Tandem Josh Smith – Al Horford uvijek je neugodan za protivnike zbog izrazitog atleticizma Smitha i odliène post igre Horforda. U zadnje dvije utakmice Hawksi su lagano pobijedili Sacramento Kingse u gostima i Orlando Magic kod kuæe, dok je u susretu protiv Kingsa Kyle Korver pokazao da je još uvijek u izrazitoj šuterskoj formi i da æe uvelike pripomoæi Hawksima. Wizardsima igra Jordana Crawforda i novaka Bradleya Beala, koji se iz utakmice u utakmicu natjeèu koji æe više šutnuti, jednostavno ne može biti dovoljna za pobjedu.

Hawksi æe veèeras lagano pobijediti Wizardse te ih odvesti do rekorda 0-10.

Miami Heat (8-3) – Milwaukee Bucks (6-3) 01.30

Derbi veèeri što se tièe konferencije Istok. Iako su prvaci na prošlotjednom “road tripu” ostvarili odlièan omjer 3-1, ta igra je još bolja kod kuæe, pred domaæom publikom. Miami Heat je trenutno na omjeru 8-3 i u ovaj susret ulaze odmorni jer nisu igrali nijednu utakmicu od subote, što je u NBA cirkusu kao godišnji odmor. S druge strane, Milwaukee Bucksi u ovaj ogled ulaze šokirani porazom protiv Bobcatsa od prije dva dana, nakon što su vodili deset razlike u zadnjoj dionici. Momèad bez unutarnje igre koja je predvoðena bekovskim duom Monta Ellis – Brandon Jennings ušla je odlièno u novu kampanju. S rekordom 6-3 trenutno dijele treæe mjesto Istoka s Brooklyn Netsima te igraju vrlo dobru košarku. Jedini problem bi mogao biti lagani umor koji æe se u ovom susretu udeseterostruèiti jer su domaæini odmorni i željni košarke.

Ako se kojim sluèajem u petorku prvaka vrati Dwyane Wade, onda Bucksima pobjeda ostaje samo teoretska šansa.

Oklahoma City Thunder (8-3) – Los Angeles Clippers (8-2) 01.30

Susret koji je definitivno derbi veèeri, bez obzira na konferenciju. Okršaj dvije ponajbolje napadaèke ekipe lige Los Angeles Clippersima æe donijeti još jedan veliki test, nakon što su u ovo kratko vrijeme veæ pobijedili Grizzliese, Lakerse, Heat i Spurse. Chris Paul je, uz veliku pomoæ Jamala Crawforda, ekipu odveo do šest uzastopnih pobjeda, a veèeras Clippersi imaju priliku pobijediti sedam zaredom, što im nije uspjelo od davne 1991. godine. Oklahoma City Thunder je i bez Jamesa Hardena napadaèki moæna, iako im u nekim trenucima nedostaju njegove razigravaèke sposobnosti. Meðutim, Kevin Martin je pokazao da se na njega može raèunati, jer sa šutom iz vana i konstantnim izvlaèenjem slobodnih bacanja daje itekako veliki obol omjeru 8-3. Kevin Durant je u nedjeljnoj pobjedi protiv Golden State Warriorsa ubilježio svoj prvi triple-double uèinak ove sezone, dok je Russell Westbrook ubacio 30 poena. Bude li trojka Durant-Westbrook-Martin igrala kao u nedjelju, uz pomoæ obrane Sergea Ibake i Kendricka Perkinsa bi mogli slomiti Clipperse.

U izuzetno neizvjesnoj utakmici Oklahoma æe ipak odnijeti pobjedu.

Houston Rockets (4-7) – Chicago Bulls (5-5)  02.00

Houston se vratio s male gostujuæe turneje na kojoj je odigrao tri utakmice i upisao tri poraza. Zadnji je došao od Utah Jazza sa 101:93. Iako su se prvi dio držali u egalu, Jazzeri odmah u nastavku rade seriju 11-0 i odvajaju se na dvoznamenkastu razliku. Patrick Patterson je s 19 koševa bio najefikasniji u porazu. James Harden ima nekih zdravstvenih problema, no trebao bi biti spreman za današnju utakmicu. Houston polako postaje proèitana knjiga i svaka momèad protiv njih se trudi da zaustavi Hardena i tako napravi veæinu posla. Chicago Bullsi imaju dva poraza u nizu, a tri nisu doživjeli dvije i pol godine. Nakon poraza od Los Angeles Clippersa porazili su ih i Portland Trail Blazersi u svojem Rose Gardenu sa 102:94. Iako je Chicago zadnjih par godina poznat kao jedna od najboljih obrambenih momèadi u ligi ipak su u zadnjih pet utakmica protivniku dozvolili preko 100 koševa. Lako se da zakljuèiti da još nisu u optimalno j formi i da im takoðer mnogo nedostaje Derrick Rose, no ipak su bolja momèad od Portlanda te bi svojoj dobrom obranom morali zaustaviti Hardena i tako si otvoriti put prema pobjedi.

Prednost dajemo Chicago Bullsima koji imaju više opcija u napadu, ali i bolja su obrambena momèad.

Minnesota Timberwolves (5-4) – Denver Nuggets (5-6)  02.00

Minnesota Timberwolvesi su nakon boljih igara kod kuæe poraženi dvaput zaredom. Doduše još dobro stoje s obzirom da im je gotovo cijela petorka bila ozlijeðena. Danas se po nekim najavama oèekuju nastupi J.J.Baree i Nikole Pekoviæa èiji æe nastupi uvelike olakšati posao treneru Ricku Adelmanu. Njihove ozljede je najbolje koristio Andrei Kirilenko koji je u tim utakmicama bio nositelj momèadi i tako pokazao da još nije za staro željezo. Danas ih oèekuje dvoboj s Denver Nuggetsima koji su prekinuli Memphisov niz od osam pobjeda pobijedivši ih u gostima sa 96:92. Bila je to potpuno izjednaèena utakmica u kojoj nijedna momèad  nije imala dvoznamenkastu prednost. Utakmicu je tricom 12 sekundi prije kraja  odluèio Danilo Gallinari. Talijan je bio igraè utakmice sa svojih 26 koševa što mu je ujedno i rekord sezone. Trenera George Karla bi trebala zabrinuti forma prvog playa Ty Lawsona koji u zadnje vrijeme bilježi vrlo loše partije i sigurno bi Denver imao koju pobjedu više na kontu da je Lawson pravi.

Malu prednost dajemo gostima koji ipak nemaju toliko problema s ozljedama i imaju raznovrsniji napad.

Dallas Mavericks (6-6) – New York Knicks (8-1)  02.30

Ove dvije momèadi su nedavno odmjerile snage u Madison Square Gardenu gdje su pobjedu odnijeli Knicksi rezultatom 104:94. Sada je Dallas domaæin i ima priliku za revanš, no neæe mu biti nimalo lako jer New York pobjeðuje sve s lakoæom. Dallas Mavericksi su zadnju utakmicu kod kuæe izgubili od Golden State Warriorsa 101:105 nakon produžetka. Obje momèadi su imale prigodu da pobjednika riješe u regularnom vremenu, no nisu bile uspješne. O.J.Mayo je s 27 koševa bio najbolji u Dallasu i tako još jednom pokazao da æe s Dirkom Nowitzkim biti ubitaèan tandem. Veèeras æe publika u Dallasu ugostiti svoje bivše miljenike koji su im donijeli naslov prvaka prije dvije godine, Tysona Chandlera i Jasona Kidda. New York je sinoæ u gostima lagano svladao New Orleans Hornetse sa 102:80. Carmelo Anthony je zabio 29 koševa, no nije se previše umorio s obzirom da je igrao samo 28 minuta. Cijela momèad Knicksa diže kao jedan i sada veæ polako mnogi sumnjaju da je ovo samo trans i da bi oni ipak mogli igrati važnu ulogu ove sezone.

Mala prednost ide na stranu New York Knicksa koji igraju sjajno u ovom dijelu sezone.

Phoenix Suns (4-7) – Portland Trail Blazers (5-5)  03.00

Phoenix ima tri poraza u nizu, a zadnji im je u subotu zadao Miami Heat koji ih je pobijedio sa 97:88. Bila je to utakmica u kojoj su Sunsi stalno bili u zaostatku i stalno se prikljuèivali u nekakav egal, no nikako nisu uspjeli totalno preokrenuti utakmicu u svoju korist. Sudeæi po izjavi Poljaka Marcina Gortata koji kaže da napad nije na oèekivanoj razini, èini se da kemija u momèadi nije blistava. S druge strane im u goste dolazi momèad koja možda po predsezonskim najavama igra iznad oèekivanja. Zadnju utakmicu su kod kuæe porazili Chicago Bullse sa 102:94. Portland je jedna mlada talentirana momèad koju predvodi jedan od boljih krilnih centara lige LaMarcus Aldridge, a tu je još eksplozivni Nicolas Batum koji igra dobru sezonu. Èini se da je pick na draftu Damian Lillard bio pun pogodak jer svaku utakmicu ponudi nešto novo i bude pokretaè mnogih akcija.

Izjednaèena utakmica, no prednost dajemo Phoenixu koji igra pred svojim navijaèima.

Sacramento Kings (2-8) – Los Angeles Lakers (6-5)  04.00

Pet poraza u nizu imaju Sacramento Kingsi, a danas im u goste dolaze probuðeni Los Angeles Lakersi. Zadnji poraz su im zadali Brooklyn Netsi na domaæem terenu 99:90. Od samoga poèetka su gosti zagospodarili terenom i Kingsi nikako nisu mogli doæi u vodstvo. Talentirani DeMarcus Cousins je bio najbolji kod Kraljeva sa svojih 29 koševa i tako još jednom pokazao da bi mogao biti all-star igraè. Danas im u goste dolaze kraljevi Kalifornije koji su se nakon lošeg poèetka konsolidirali i juèer ubilježili èetvrtu pobjedu u zadnjih pet utakmica. Oni su takoðer ugostili Brooklyn Netse no nisu bili velikodušni kao Kingsi pa su ih porazili sa 95:90. Kobe Bryant s 25 i Dwigth Howard s 23 koša i 15 skokova su bili najzaslužniji za trijumf. Lakersi su znali imati problema s Kingsima, no èini se kako igraju sve bolje i mislimo da ne smiju gubiti ovakve utakmice.

Oèekujemo novu pobjedu Lakersa i polako dizanje na konferencijskoj tablici.

Golden State Warriors (6-5) – Brooklyn Nets (6-3)  04.30

Golden State je zadnju utakmicu nakon produžetka svladao Dallas Maverickse sa 105:101. U toj utakmici najbolji je bio Stephen Curry s 31 košem. Curry postaje glavni igraè ove franšize i bude li ga zdravlje poslužilo Warriorsi bi u buduænosti  mogli imati mnogo koristi od njega.  Uz njega treba izdvojiti Davida Leeja koji je zabio 17 koševa i imao 19 skokova. Richard Jefferson nije mogao igrati zbog ozljede mišiæa lista, a vjerojatno ga neæe biti ni veèeras, kao ni Andrewa Boguta koji æe još barem èetiri utakmice odmarati gležnjeve. Brooklyn Netsi su sinoæ imali prigodu slaviti u Staples Centru no u završnici nisu bili mirne ruke i Lakersi su upisali pobjedu. Deron Williams je s 22 koša i 10 asistencija bio najbolji kod Netsa, dok je vrlo dobru partiju pružio Brook Lopez sa svoja 23 koša.

Vrlo teška utakmica za prognoziranje, ali malu prednost dajemo gostima koji su ipak kompletni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE