Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Španjolska i Francuska u finalu Eurobasketa

Europsko prvenstvo u košarci došlo je do polufinalne faze. Osim finala, današnji pobjednici izborit æe i izravan plasman na Olimpijske igre sljedeæe godine.

Prije polufinala igrat æe se jedan susret izmeðu juèer poraženih Grèke i Srbije. Pobjednik æe iæi u kvalifikacije za Olimpijadu, a gubitniku æe tek ostati borba za 7. mjesto na ovom prvenstvu. Nakon njih susret æe igrati Španjolska i Makedonija, saznat æemo mogu li Makedonci izvesti novo èudo, a posljednji dvoboj dana igra se izmeðu Francuske i Rusije.

Grèka – Srbija 87:77
(Bourousis 27p; Kešelj 22p)

Grèka je uspjela susret riješiti u svoju korist veæ nakon prve èetvrtine. Srbija je uspavano krenula u susret, a Grci su to znali iskoristiti te su veæ nakon prvih 10 minuta igre imali nedostižnu prednost 34:8. Ostatak utakmice sve se na odraðivanje posla, prednost je bila prevelika da bi Srbi to nadoknadili. Zanimljivo, sve preostale èetvrtine pripale su reprezentacije Srbije koja ovim porazom ostaje bez moguænosti nastupa na Olimpijadi u Londonu.

Kod Grèke sjajan je bio Bourousis sa 27 poena i 6 skokova, Fotsis je ubacio 16 poena, a Calathes 10 poena uz 10 asistencija. Kod poražene momèadi najbolji je bio Kešelj sa 22 poena, Krstiæ je ubacio 15, a Maèvan 14 poena.

Španjolska – Makedonija 92:80
(Navarro 35p, P. Gasol 22p, 17sk; McCalebb 25p, 5as)

Španjolci su prvi finalisti Eurobasketa u Litvi. U polufinalu su izbacili najveæe iznenaðenje turnira, reprezentaciju Makedonija. Makedonci su ponovno odigrali hrabru utakmicu, nisu se preplašili protivnika te su dali svoj maksimum. Na poluvremenu su èak vodili rezultatom 45:44, ali u treæoj i èetvrtoj èetvrtini su Španjolci bili bolji i zasluženo pobijedili. Imala je Makedonija svojih prilika, posljednju èetvrtinu su stalno bili na nekoliko koševa zaostatka ali nikako nisu uspjeli dostiæi protivnike. Èesto bi Španjolci promašili prvi šut, ali braæa Gasol su bila prevelika prepreka, uhvatili su velik broj napadaèkih skokova (19), što je i odluèilo utakmicu. Njih dvojica su skakala, a Navarro je punio koš Makedonaca èestim prodorima i svojim šutevima te je osigurao Španjolcima izravan nastup na Olimpijadi u Londonu.

Navarro je na kraju skupio èak 35 koševa, Pau Gasol je dominirao sa 22 poena i 17 skokova, a ni njegov brat Marc Gasol nije puno zaostajao sa 11 poena, 10 skokova i 5 asistencija. Ricky Rubio je konaèno odigralo kvalitetnu utakmicu, ubacio je 5 poena, uhvatio 7 skokova i podijelio 4 asistencije. Èovjek kojemu bi Makedonci trebali podiæi spomenik za prikazano na ovom prvenstvu, Bo McCalebb utakmicu je završio sa 25 poena i 5 asistencija, Antiæ je ubacio 17 koševa uz 9 skokova, a Ilievski je pridodao 15 svojih poena.

Francuska – Rusija 79:71
(Parker 22p; Kirilenko 21p)

Francuzi su uspjeli svladati Rusiju i tako proæi u finale u kojemu ih èekaju Španjolci. Tijekom prvog poluvremena ekipe su se uglavnom izmjenjivale u vodstvu, tek je Francuska tricom Parkera pred kraj poluvremena uspjela napraviti nešto veæu prednost od 8 poena. Ipak, Rusi se brzo vraæaju u igru, u nekoliko navrata su uspjeli izjednaèiti rezultat, ali ipak nisu uspjeli povesti i prelomiti susret u svoju korist. Francuzi su mirno priveli susret kraju, osigurali pobjedu, nastup na Olimpijadi te finale protiv Španjolske.

Kao i u veæini dosadašnjih utakmica, Francusku je predvodio Parker sa 22 poena, 19 poena i 7 skokova upisao je Batum, a Noah 7 poena i 8 skokova. Rusiji nije bila dovoljna dobra partija Kirilenka koji je postigao 21 poen, a Mozgov je ubacio 12 poena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE