Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gubitnici prve runde doigravanja

Pobjedom Bullsa nad Netsima završio je prvi krug doigravanja, a pažnja košarkaških ljubitelja usmjerena je na polufinala konferencija. Ostalo nam je osam najboljih ekipa u ligi, dok gubitnicima ostaje da ih Barkley, Shaq i Kenny Smith “pošalju na pecanje”. Nekolicina poraženih ekipa može biti zadovoljna učinkom u sezoni i samim plasmanom u doigravanje, dok se od većine ipak više očekivalo.

Milwaukee Bucks

Milwaukee Bucksi jedina su momčad koja se s negativnim omjerom uspjela domoći doigravanja. Izjavom kako će poraziti prvake u šest utakmica Brandon Jennings samo je pogoršao i onako nikakve izglede, pa tako “metla” u ovoj seriji nije nikoga iznenadila. Poraženi dvoznamenkastom razlikom u svakom susretu, Bucksi su za Miami bili ništa više od ozbiljnijeg treninga. Danak takvog rezultata platio je Jim Boylan, pa je pred sljedeću sezonu nejasno pitanje trenera momčadi, a ništa bolja situacija nije niti s rosterom.

Tijekom regularne sezone postalo je jasno da Jennings i Monta Ellis ne mogu zajedno, a doigravanje je samo potvrdilo tu činjenicu. Dinamični napadači, preferiraju sličan stil igre koji uključuje napucavanja i trošenje previše lopti, kako bi došli do svojih brojki i suludog prava da se uspoređuju s Dwyaneom Wadeom. Kada uz to uzmemo u obzir i njihove obrambene “kvalitete”, pitanje je koliko bi odlazak jednog od dvojca bio tragičan za navijače ovog kluba. Partije Larryja Sandersa dobitak su sezone, Ersan Ilyasova pred kraj godine vratio je davno izgubljenu formu, a J.J. Redick barem za sada nije se uklopilo, što se ne bi moglo reći za rookieja Tobiasa Harisa, koji je otišao u drugom smjeru. Njihov ulazak u doigravanje više je plod slabije konkurencije na Istoku, nego li uspjeha momčadi. Jasno je kako je pred novim trenerom puno posla, a pred čelnim ljudima organizacije važne odluke.

Los Angeles Lakers

“Čast”da budu “pometeni” uz Buckse doživjeli su i Lakersi. Ozljeda Kobea Bryanta zadala je veliki udarac organizaciji, ali nekoliko važnih pobjeda na kraju sezone i osiguravanje doigravanja, jednako kao i slični problemi Spursa s povredama probudili su nadu u Los Angelesu. U prva dva susreta pružili su dostojan otpor, a svaki tračak nade nestao je kada je postalo jasno da će ostatak serije na vanjskim pozicijama startati Andrew Goudelock i Darius Morris, a da ni medicinska čuda više ne pomažu kako bi Metta World Peace ostao na terenu.

Rezultat svega su 52 poena razlike u dva susreta u korist Spursa, kao i najveći poraz na domaćem terenu u doigravanju u povijesti Lakersa. Pau Gasol i Dwight Howard nisu dominirali koliko je bilo potrebno da bi Lakersi imali bilo kakvu šansu, a apsurdan završetak sezone za Dwighta samo je šlag na tortu turbulentne sezone. Nikada nije dosadno u Los Angelesu, a predstojeće ljeto moglo bi biti posebno zanimljivo. Hoće li Howard produžiti ugovor, što će biti s Gasolom, koji već nekoliko godina nepošteno zapostavljen, mogu li World Peace i Steve Nash igrati na visokom nivou i pritom ostati zdravi i najintrigantnije, kakvoga ćemo Kobea gledati kada se vrati? Bryant vjeruje u ovu momčad i želi drugu priliku, u prvoj sezoni nisu se pretjerano proslavili, jedino što ih može djelomično razveseliti je da ni gradski rival od kojega se puno više očekivalo nije bio značajno uspješniji. Kritičari u Los Angelesu imaju pune ruke posla.

Los Angeles Clippers

Clippersi iza sebe imaju najuspješniju regularnu sezonu u povijesti organizacije, prvi naslov divizijskog prvaka, no u doigravanju nisu uspjeli ispuniti očekivanja. Za razliku od Lakersa, kojih su plasmanom u najboljih osam ostvarili maksimum s obzirom na okolnosti, doigravanje je za Clipperse završilo neočekivano brzo. Izjednačena serija s Memphisom pripala je Grizzliesima, koji su uspjeli nametnuti ritam igre i iskoristili povredu Blakea Griffina. Veliki dio tereta za ovakav rezultat pada na leđa Vinnyja Del Negra. Dojam je kako trener, kojemu na kraju ove godine ističe ugovor, ne uspijeva izvući maksimum iz talentirane ekipe koja mu je na raspolaganju i kako se previše oslanja na individualnu kvalitetu igrača. Sličan posao radio je i s Bullsima, koje nakon njegovog odlaska više nego uspješno vodi Tom Thibodeau.

Chris Paul očekivano je odigrao odličnu seriju, Blake je pružao dobre partije do ozljede, koja je okrenula tijek serije, ali nedostajao je pravi doprinos ostatka ekipe. Grind and ground košarka Memphisa iscrpila je Clipperse, inače produktivna klupa nije ostavila učinak kakvi su pokazivali tijekom regularne sezone, a uz to je atletski nadarena ekipa izgubila borbu u skokovima. Marc Gasol održao je košarkašku lekciju DeAndreu Jordanu, pokazavši mu kako ima i važnijih stvari u košarci od moćnih zakucavanja. Disciplinom i brzim vraćanjem u obranu anulirana su alley-oop dodavanja Lob Cityja. S druge strane obrana Clippersa nije uspjela iskoristiti manjak kvalitetnih vanjskih šutera kod Memphisa, dopustivši im da visoki igrači kontroliraju tempo i hrane suigrače loptama. Nakon metle od Spursa, još jedna bolna lekcija i osveta za prošlogodišnju seriju od strane Memphisa. Zadržati Paula važan je zadatak ove organizacije, pitanje je može li se to reći i za usluge trenera Del Negra.

Denver Nuggets

Najveće iznenađenje prve runde doigravanja pripremili su Warriorsi izbacivši Nuggetse u šest utakmica. Denveru je ovo deveto ispadanje u prvom krugu doigravanja u zadnjih deset sezona i to nakon rekordnog regularnog djela s 57 pobjeda. Veliki udarac doživjeli su povredom Danila Gallinarija, kao i činjenicom da Kenneth Faried nije bio potpuno spreman za ovu seriju. Ipak nakon pobjede u prvom susretu i ozljede Davida Leeja činilo se kako igrači Georgea Karla ne bi trebali imati previše problema.

Uslijedila je fantastična šuterska noć Warriorsa u drugoj utakmici, preoteli su prednost domaćeg terena i nisu ju ispuštali do kraja serije. Određen broj analitičara isticao je kako igra koju preferiraju Nuggetsi pod vodstvom Karla neće proći u doigravanju, kada se tempo utakmice usporava i više je napada na postavljenu obranu i bili su u pravu. Izabranici Marka Jacksona ravnopravno su parirali Denveru u poenima iz kontri i zabijenim koševima u reketu što su dva glavna oružja Nuggetsa, a od samog početka bilo je jasno da ako će odlučivati šuterske sposobnosti u drugi krug proći će Golden State. Andre Iguodala izjavio je kako će testirati tržište, Corey Brower nakon ove sezone postaje slobodan igrač, dok je ostatak ekipe pod ugovorom. George Karl ima zanimljivu grupu mladih, atletski nadarenih igrača koji očigledno mogu i moraju napredovati kako uspjesi u regularnoj sezoni i jedinstven napadački stil ne bi bili maksimalni dosezi ove organizacije.

Houston Rockets

Najveći dobitnik među gubitnicima prve runde ekipa je Houston Rocketsa. Kevin McHale ima najmlađu ekipu ovogodišnjeg razigravanja, koja je zbog ozljede Russella Westbrooka uspjela doći do dvije pobjede, dobivši tako dodatno iskustvo koje će koristiti u godinama koje slijede. U James Hardenu imaju budućnost organizacije, Chandler Parsons talentirani je igrač čije vrijeme dolazi, a Omer Asik jedan od kandidata za igrača koji je najviše napredovao.

Nakon lekcije u prvom susretu snizili su petorku, s Patrickom Beverleyjem dobili su na brzini i prodornosti te na trenutke opasno zaprijetili ekipi koja puca na visoke ciljeve. Uspjeli su doći do gostujuće pobjede, ispunili očekivanja realnih navijača. Imaju dosta prostora pod salary capom, a Harden je već najavio lov na slobodne igrače. Kevin Durant pokazao se kao prevelik zalogaj za mladu, neiskusnu ekipu, no nema sumnje kako su Rocketsi premašili očekivanja pred početak sezone i unatoč porazu, iz doigravanja izlaze kao pobjednici.

Boston Celtics

Postoji li još uvijek sumnja jesu li Boston Celticsi bolja ekipa s Rajonom Rondom ili bez njega? Paul Pierce i Kevin Garnett dali su sve od sebe, no to u ovome trenutku nije dovoljno. Premalo je napadačkog arsenala u rosteru Celticsa, previše godina na leđima vodećeg dvojca da bi gradili napade i razigravali suigrače. Avery Bradley pokazao je da je fantastičan obrambeni igrač, ali i kako još uvijek nije razigravač koji može graditi napade. Jeff Green proigrao je ozljedom Ronda, Jason Terry na trenutke je podsjetio na stare dane, ali iza sebe ima razočaravajuću sezonu.

Celticsi nemaju visinu, njihova obrana pati zbog nedostatka blokerske prisutnosti, a napadački skok naprosto je nepoznanica. J.R. Smith pružio im je priliku nepromišljenim laktom u trećem susretu, Knicksi su odigrali katastrofalnu petu utakmicu, čak su dopustili Bostonu da se nada i nakon više od 20 razlike u utakmici šest, no čudo se ipak nije dogodilo. Nitko nikada nije okrenuo seriju nakon 3-0, pa tako ni Boston Celticsi. Pred vodstvom Celticsa velika je odluka, treba li Garnettu i Pierceu s Rondom i nešto boljim ostatkom pružiti još jednu priliku i ostvariti im želju da se umirove kao igrači Boston Celticsa, ili s Greenom, Bradleyjem i Rondom graditi budućnost i pokušati razmijeniti dva igrača, kojeg bi u svome sastavu, vjerujemo još uvijek voljeli vidjeti ekipe sa šampionskim apetitima.

Atlanta Hawks

U duelu s Pacersima, Atlanta Hawksi su izgubili od kvalitetnije ekipe. Neobična serija u kojoj su obje momčadi u prva četiri susreta dominirale na domaćem terenu, a kao najvažnija, pokazala se utakmica broj pet u Indiani. Nakon dvije pobjede i produljenja niza na 12 uzastopnih slavlja u Philips Areni, puni samopouzdanja Hawksi su se spremili na totalni preokret serije da bi pretrpjeli težak poraz, koji im je uništio samopouzdanje i vjeru kako mogu do iznenađenja u seriji. U utakmici broj šest Pacersi su dovršili posao i prekinuli crni niz i već u prvom susretu s Knicksima pokazali svim navijačima Atlante kako Indiana možda nije medijski favorizirana ekipa, ali kako je riječ o iznimno kvalitetnoj momčadi.

Paul George u prva se dva susreta pokazao kao prevelik zalogaj za krila Atlante, Josh Smith prebačen je kako bi stvorio Georgeu probleme igrom na postu i odgovorio na atletske sposobnosti igrača koji je najviše napredovao  u sezoni. U takvoj situaciji posao su završili David West i Roy Hibbert i s obzirom na situaciju s ugovorima, pružili navijačima Atlante priliku da po zadnji puta veliki broj igrača gledaju u dresu njihove momčadi. Naime, lakše je nabrojati one koji ostaju, nego igrače kojima ističu ugovori. Josh Smith najznačajnije je ime na izlaznim vratima, igrač kojega nisu uspjeli razmijeniti na zadnjem prelaznom roku, a za kojega su se izjasnili kako ne vrijedi maksimalan ugovor. Nosi dres Atlante od početka svoje NBA karijere i ima poseban odnos s navijačima koji negoduju na svaki njegov pokušaj vanjskog šuta. S njime i Joeom Johnsonom Atlanta je imala niz dobrih godina, ali u kojima je bilo očito da nisu spremni na najviše ciljeve. Pred vlasništvom Atlante iznimno je zanimljivo ljeto, a navijači ovog kluba moraju biti spremni na velike promjene.

Brooklyn Nets

Najveći gubitnici prve runde u jedinoj seriji koja je otišla u sedam utakmica. Velika pobjeda Bullsa, koji zaslužuju poštovanje, s obzirom na brojne ozljede, povraćanje u kantu za smeće za vrijeme utakmice, rotaciju od sedam igrača i trenerske prilagodbe Toma Thibodeaua. S druge strane ogroman neuspjeh Brooklyn Netsa, koji su u nekoliko navrata propustili do kraja slomiti “ranjene bikove”. Nakon dominantne pobjede Brooklyna, Bullsi su napravili ono što velike ekipe rade u doigravanju i prilagodili stil igre, te ostvarili pobjedu na gostujućem terenu. Netsi, predvođeni sada već bivšim trenerom P.J. Carlesimom nisu se uspjeli prilagoditi promjenama, te započeli niz propuštenih prilika u ovoj seriji.

Možda i najveća ona je iz četvrte utakmice, kada su ispustili veliko vodstvo pred sam kraj susreta, nizom grešaka poput promašenih polaganja i bacanja, loše kontrole preostalog vremena i doživjeli poraz u trećem produžetku. Nakon pobjede Brooklyna na domaćem terenu, Bullsi su pri rezultatu 3-2 u seriji dobili priliku završiti posao pred svojom publikom. I ovako izranjavani ostali su bez Luola Denga, koji je najgore prošao s virusom koji je vladao u ekipi. Tijekom cijelog tijeka susreta igrači Chicaga ponašali su se kao da se nalaze pred eliminacijom, dok su Netsi umalo upropastili još jednu dobivenu utakmicu. I kada se činilo da su Bullsi iskoristili sve preostale atome snage, pojavio se očigledno oporavljeni Joakim Noah i velikom partijom odveo Bullse na noge Miamiju. Želja za brzim uspjehom koštala je Netse, pa sada imaju preplaćen sastav u kojem dobar dio pojedinaca ne zaslužuje dobivene ugovore. Brook Lopez, kao i Deron Williams iz zadnjih nekoliko mjeseci, zalog su za obećavajuću budućnost, ali popunjeni salary cap onemogućava im velik broj promjena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE