Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Hibbert o mentalnom zdravlju: Artest mi je pomogao

Bivši centar Indiane i novi centar Los Angeles Lakersa Roy Hibbert je odličan igrač – kada želi igrati. Nažalost, on zna proći kroz periode kada igra zbunjeno u napadu, kada nema rješenja i kada ne može doslovno ništa da uradi na parketu. Dvostuki All-Star i na momente potencijalni obrambeni igrač godine (za sezonu 2013-14) imalo je jedan ružan rastanak s organizacijom koju predvodi legenda Celticsa Larry Bird.

Navodno su radili sve da Hibbert ne uzme svoju player opciju kako bi postao neograničeni slobodni igrač, ali je on na kraju istu uzeo te je nekako “natjerao” upravu Pacersa da ga pošalje negdje. Jednostavno, stil igre koji su gajili prije je savršeno odgovarao Hibbertu, defanzivnoj mašini i poprilično nepokretnom igraču, međutim sa novim promjenama u ekipi vrijeme je bilo da Roy napusti Indianu. Svoje mjesto je našao u domu Kobe Bryanta, s kojim će se odlično slagati, barem to on misli.

Hibbert se odlučio otvoriti ESPN-u o svojim mentalnim problemima i tu je spomenuo Rona Artesta (Metta World Peace, Panda’s Friend, kako god želite da ga zovete) koji je kada su Lakersi osvojili titulu 2010. godine čestitao prvo svom psihijatru. Hibbert je rekao: “Kada je to Artest uradio, otvorio je vrata svima nama kojima je to potrebno. Mislim da je odlično to što je učinio za sve nas. Bio sam jedini Afro-Amerikanac u srednjoj školi i imao sam mnogo problema i pritiska na sebi. Da nisam išao kod psihologa tada, vjerojatno sada ne bi bio otvoren za tu opciju.”

Roy Hibbert je bio jedinac dvoje roditelja koji su radili mnogo poslova i bio je poprilično zatvoren u sebe, provodeći svoje vrijeme igrajući video-igrice. Te česte posjete psihijatru su Hibbertu mnogo pomogle da kroz taj jedan lošiji, to jeste stresniji, period života nastavi da razvija svoj košarkaški talent i da na kraju krajeva dođe tu gdje je sad.

Igrači poput Artesta i Hibberta otvaraju prostor za druge igrače s takvim problemima da se otvore, s obzirom na to da mnogi drugi imaju te probleme ali zbog mogućih reakcija medija ne traže prijeko potrebnu pomoć. Sjetimo se samo Larryja Sandersa, vrlo perspektivnog centra Milwaukee Bucksa koji je trenutno u mirovini zbog svojih problema sa depresijom koju je nažalost liječio ilegalnim supstancama (marihuanom). Na kraju krajeva, i NBA košarkaši su samo ljudi koji imaju svoje interne probleme.

Latest Posts

NE PROPUSTITE