Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Hoćeš pobijediti utakmicu: Daj loptu Big Shot Robu!

Robert Horry je američki košarkaš koji je igrao na poziciji krila, a rođen je 25. kolovoza 1970. godine u Hartford Countyu, država Maryland. Inače,Horry je vlasnik čak 7 NBA prstena.
U srednjoj školi Naismith Alabama osvojio je nagradu kao igrač godine. Pohađao je sveučilište u Alabami gdje je igrao s budućom NBA zvijezdom Latrellom Sprewellom i bio je draftan na NBA draftu poslije završetka školovanja na sveučilištu.

Houston Rockets
Horryja su na NBA draftu 1992. kao 11. pick izabrali Houston Rocketsi gdje je igrao poziciju krila. U rookie sezoni prosječno je ostvarivao 10,1 poena po utakmici. Prve 4 NBA sezone proveo je u Houstonu kojima je pomogao da osvoje naslove prvaka 1994. i 1995., no postavio je i osobne rekorde. Naime, u jednoj četvrtini zabio je čak 5 trica u NBA finalu dok je u jednoj utakmici imao čak 7 ukradenih lopti. U sezoni 1993-94 bio je All-star igrač.
Horryu je malo falilo da ne osvoji prsten u Houstonu. U veljači 1994. on i Matt Bullard su bili trejdani u Detroit Pistonse za Seana Eliotta, no ovaj nije prošao lječnički pregled jer je imao problema s bubrezima tako da od ovog tradea nije bilo ništa. Horry je kasnije izjavio da mu je to spasilo karijeru. Horry je postajao ključan igrač za Rocketse i počeo je dobivati reputaciju kao veliki šuter jer je pogodio skok šut za pobjedu u zadnjim sekundama protiv San Antonio Spursa u prvoj utakmici finala zapadne konferencije.

Phoenix Suns
19.kolovoza 1996. Horry i Sam Cassell su trejdani u Phoenix Sunse za tadašnjeg MVPja Charlesa Barkleya. Za vrijeme jedne utakmice, Horry se posvađao sa trenerom Dannyjem Aingeom kojem je Horry bacio ručnik u lice.

Los Angeles Lakers
Upravo taj incident je doveo do Horryjeve suspenzije i tradea u Lakerse, 10. siječnja 1997. za Cedrica Ceballosa. Horry je bio član Lakersa kada su osvojili 3 uzastopna naslova prvaka (2000., 2001., 2002.) i stekao je reputaciju clutch playoffšutera, jer je često znao odlučivati utakmice Lakersa kada je bilo najpotrebnije.
U tom, trogodišnjem razdoblju, Horry je zabijao jednu ključnu tricu u bar jednoj utakmici kroz 4 uzastopne playoff serije (počevši sa NBA finalem 2001.), ali vjerojatno najvažnija je bila ona u 4. utakmici konferencijskog finala 2002. protiv Sacramento Kingsa. Lakersi su gubili 2-1 u toj seriji i zatim su otišli na gostovanje u Sacramento. Lakersi su u 4. utakmici gubli na poluvremenu 24 razlike. No, u drugom poluvremenu su proigrali tako da su 11 sekundi prije kraja gubili 99-97. Nakon što su i Kobe Bryant i Shaquille O’Neal promašili polaganja i zatim je Vlade Divac zgrabio loptu i bacio je loptu prema liniji za 3 poena kako bi vrijeme što prije prošlo, no tamo je bio Robert Horry koji je pogodio tricu sa zvukom sirene. Lakersi su dobili četvrtu utakmicu i poravnali rezultat na 2-2. Bez ove pobjede, Lakersi bi gubili 3-1. Na kraju su pobjedili u 7 utakmica, a u velikom NBA finalu pomeli su New Jersey Netse sa 4-0.
2003.u playoffu, Lakersi su bili na rubu 4. uzastopnog NBA naslova, ali su ih izbacili San Antonio Spursi koji su pobjedili 4-2. Ono što je zanimljivo u toj seriji je bila peta utakmica koju su Spursi dobili 96-94. Iako su vodili sa čak 25 razlike, Spursi su na kraju jedva pobjedili. Naime, šut za pobjedu Lakersa, pri rezultatu 96-94 imao je upravo Horry, no ovaj put je promašio tricu te su tako Lakersi izgubili.

San Antonio Spurs
2003. godine Horry je kao free agent potpisao za San Antonio Spurse koji su branili titulu NBA prvaka. Horry je bio važan igrač u redovima Lakersa, dok je njegova minutaža u Spursima bila dosta manja zahvaljujući treneru Gregu Popovichu. U sezoni 2004-05 Spursi su došli do NBA finala i osvojili još jednom titulu najbolje momčadi lige. Horry je bio jako važan igrač u cijelom playoffu jer je trice gađao 38 od 85. U 5. utakmici NBA finala protiv Detroit Pistonsa, Horry je bio najzaslužniji za važnu pobjedu i vodstvo u seriji od 3-2. Naime, nakon što je zabio svega 3 poena u prve 3 četvrtine, Horry je u zadnjoj četvrtini i produžetku postao prvo ime Spursa jer je zabio čak 21 poen. Spursi su dobili utakmicu rezultatom 96-95 zahvaljujući trici Horrya u zadnjim sekundama susreta. Spursi su slavili sa krajnjim rezultatom od 4-3, a to je bila 3. titula prvaka Spursa u 7 sezona. Horryu je to bio 6. prsten čime se izjednačio s Michaelom Jordanom.

2007. je bila neparna godina i opet pobjednička za Spurse. Iako je Horry u polufinalu zapadne konferencije protiv Phoenix Sunsa dobio isključenje u 4. utakmici te tako nije igrao 5. i 6. utakmicu, Spursi su ipak slavili u 6 utakmica i bez njegove pomoći. U velikom finalu pobjedili su Cleveland Cavalierse LeBrona Jamesa 4-0 te tako osvojili 4. NBA prsten u 9 sezona. Horryju je to bio 7. NBA prsten. Iste te sezone Horry više nije nosio dres s brojem 5 već 25, jer je broj 5 pripao Ime Udoki.

Rekordi
Horry je 2005. godine osvojio svoj 6. NBA prsten čime se pridružio Johnu Salleyu kao jedini igrač koji je s 3 različite momčadi osvajao prsten. Robert Horry, Don Harper i Dennis Rodman su jedina tri igrača koja su osvojila NBA prsten uzastopno sa 2 različita tima. Poslije Kareem Abdul-Jabbara, igrač je s najviše NBA playoff utakmica. Pridružio se Kareemu, Jordanu i Scottie Pippenu kao jedini igrač s 6 NBA prstena, a da nije igrač Boston Celticsa.
Također drži individualni rekord sa 7 ubačenih trica bez promašaja, ostvario je to protiv Utah Jazza u polufinalu zapadne konferencije u drugoj utakmici 1997. godine.

Najpoznatiji „clutch“ šutevi
22.5.1995./ Finale zapadne konferencije, 1. utakmica/ San Antonio-Houston
Horry pogađa skok šut 6,5 sekundi prije kraja čime Rocketsi pobjeđuju 94-93

11.6.1995./ NBA finale, 3. utakmica/ Houston-Orlando
U zadnjim sekundama Haakem Olajowun dodaje loptu Horryu koji preko Horace Granta pogađa tricu te tako donosi pobjedu domaćinu sa 106-103 i vodstvo 3-0.

6.5.1997./ Polufinale zapadne konferencije, 2.utakmica / Utah-L.A.Lakers
Horry pogađa 7 trica bez promašaja. Ipak, Lakersi gube tu utakmicu, a na kraju su poraženi sa 4-1.

10.6.2001./ NBA finale, 3. utakmica/ Philadelphia-L.A.Lakers
Serija je bila izjednačena na 1-1, a u trećoj utakmici Lakersi su minutu prije kraja imali prednost od 1 poena. Brian Shaw pronalazi u kutu Horrya koji 47 sekundi prije kraja zabija tricu te tako diže prednost Lakersa na 4 razlike.

28.4.2002./ 1. kolo zapadne konferencije, 3. utakmica/ Portland-L.A.Lakers
Gubeći 10 sekundi prije kraja sa 2 razlike, Kobe Bryant probija Rubena Pattersona te dodaje loptu Horryu koji pogađa ključnu tricu za pobjedu Lakersa.

26.5.2002/ Finale zapadne konferencije, 4. utakmica/ L.A.Lakers-Sacramento
Nakon promašenog polaganja Shaquillea O˝Neala, centar Kingsa Vlade Divac hvata loptu i baca je prema naprijed, no u krive ruke. Naime, Horry hvata tu loptu i zabija tricu sa zvukom sirene za pobjedu 100-99.

19.6.2005./ NBA finale, 5. utakmica/ Detroit-San Antonio
6 sekundi prije kraja produžetka Horry zabija tricu za pobjedu Spursa 96-95 i vodstvo u seriji 3-2.

30-4-2007./ 1. kolo zapadne konferencije, 4. utakmica/ Denver-San Antonio
Spursi su vodili sa 1 poenom razlike, a Horry 30 sekundi prije kraja zabija tricu za pobjedu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE