Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Houston – koliko daleko zapravo mogu?

Sigurno najveća “bomba” cijelog NBA ljeta je bio dolazak Dwighta Howarda u Rocketse. I to kakvim ugovorom, 88 milijuna dolara za četiri sezone pokazuje da su ga u Houstonu stvarno željeli i da u sljedećih nekoliko sezona ciljaju na najviše domete. Uz već poprilično kvalitetan roster od prošle sezone, navijači Rocketsa se više neće zadovoljavati samim ulaskom u playoff, već će od svojih ljubimaca tražiti nešto više.

Već prošlosezonskim dolaskom Jamesa Hardena iz Oklahome, Houston je preko noći od osrednje ekipe na super-kvalitetnom Zapadu postao ekipa protiv koje se nitko nije veselio igrati. Već prve sezone Harden je predvodio Rocketse do ulaska u playoff, gdje su u prvom krugu ispali od njegovih bivših suigrača iz Oklahoma Cityja s 4-2. Ove sezone situacija je ista te Harden bilježi vrlo slične brojke, predvodi ekipu s 23,8 poena uz 44% šuta iz igre te uz to bilježi 4,5 skokova i 5,5 asistencija. U 4 utakmice u kojima je bio odsutan zbog ozljede noge jasno se vidjelo koliko ga ekipa treba.

Ipak koliko god popularni “bradonja” bio kvalitetan ofenzivni igrač u obrani je poprilično manjkav te taj segment igre mora popraviti jer današnja liga zahtijeva igračku kompletnost kako u napadu tako i u obrani. Uzmemo li u obzir činjenicu da Houston predvodi ligu u broju postignutih poena po utakmici (108,1), očekivano bi bilo da imaju bolji omjer od trenutnih 13-7. No, onoliko koliko im je napad dobar, toliko im je obrana u najmanju ruku manjkava .Naime, imaju četvrtu najlošiju obranu u ligi te protivnicima dopuštaju čak 102,8 poena po utakmici.

Što se tiče napadačkog dijela, Rocketsi su ekipa izrazitih šutera te u prosjeku ubacuju preko 10 trica po utakmici uz vrlo solidnih 37,3% šuta. Baš zbog toga dovođenje centra poput Howarda je bio logičan potez jer su time Rocketsi trebali dobiti na raznovrsnosti u napadu. No Dwight je tu u početku sezone razočarao te se cijelo ljeto rada s Hakeemom Olajuwonom i trenerom Kevinom McHaleom pretjerano ne vidi na njegovoj napadačkoj igri. Njegove vještine u postu su još uvijek neprihvatljivo loše, što se najbolje vidjelo u jednoj utakmici protiv New Yorka gdje ga je sasvim uspješno čuvao Andrea Bargnani te ga je limitirao na 7 poena uz 1/5 šut iz igre. Čovjek fizičkih predispozicija poput Howarda bi svaku situaciju u reketu trebao rješavati laganim poenima, kao što su u svoja vremena radili velikani poput Shaqa, Olajuwona i ostalih. Naravno, to donekle nadoknađuje u obrani i skokovima u kojima je s 12,6 četvrti u ligi, a iako u prosjeku bilježi 1,8 blokada lagano je alarmantno što u zadnje četiri utakmice nije upisao niti jednu. Uz to sve odavno je poznata hack-a-Dwight tehnika koji protivnici Houstona primjenjuju u zadnjim minutama zbog njegove nepreciznosti s linije slobodnih bacanja (54,8%). Unatoč tome, ukoliko Howard obogati svoj napadački arsenal i popravi postotak slobodnih bacanja, svakako je uz Hardena franšizni igrač oko kojega se ekipa treba graditi.

Treći čovjek oko kojeg bi uprava Rocketsa trebala graditi ekipu je svakako Chandler Parsons. Tek 38. pick na draftu 2011. godine pokazao se kao vrhunski potez te se svojim igrama u dosadašnjoj karijeri pokazao kao iznimno kvalitetan igrač čiji će ugovor uprava Rocketsa morati iznimno podebljati žele li ga zadržati. Ove sezone Parsons u prosjeku ubacuje 17,2 poena uz vrlo kvalitetnih 53,2% šuta iz igre te uz to bilježi 5,1 skok i 4 asistencije .Ove sezone vrlo solidnim izborom za startnog playmakera pokazao se Patrick Beverly koji u prosjeku ubacuje 10 poena uz vrlo malu potrošnju lopti. Pod koševima Howardu u startnoj petorci pravi Terrence Jones, čovjek koji je prošle godine izabran kao 18. pick na draftu. Ove sezone mu se minutaža drastično povećala te u prosjeku ubacuje 9,5 poena uz preko 50% šuta, te hvata solidnih 6,4 skokova u nešto više od 22 minute provedene na parketu. Jednako je koristan u obrani gdje je u reketu kvalitetna podrška Howardu.

Dodatna ofenzivna snaga ove ekipe Rocketsa dolazi s klupe gdje imaju igrače poput Francisca Garcije, Omri Casspija, Aarona Brooksa te nezaobilaznog Jeremyja Lina koji je uvelike sazrio kao igrač te igra sezonu karijere, koju mu je malo pokvarila nedavna ozljeda. Dodatni skakački i obrambeni impuls daje Omer Asik koji je više puta izrazio želju za odlaskom, ali u zadnje vrijeme dobiva sve veću minutažu te se čini da ipak neće napuštati Houston u skorijoj budućnosti.

Uzevši sve navedeno u obzir jasno je da Houston bez problema može pobijediti bilo koju ekipu u ligi, no isto tako je jasno da malo lošija šuterska večer Hardena i družine uvelike utječe na ofenzivnu produktivnost te je poraz moguć od bilo koga. No Houston je vrlo kvalitetna ekipa te bi i na ovako kvalitetnom i zgusnutom Zapadu trebali pronaći svoje mjesto u doigravanju. Ipak, dojma smo da za ozbiljniji rezultat kvalitetan napad nije dovoljan te bi Rocketsi trebali uvelike povećati kvalitetu kako individualne, tako i timske obrane.

Latest Posts

NE PROPUSTITE