Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Houston Rockets

“League we have a problem!” Dwight Howard, James Harden,Chandler Parsons, Jeremy Lin, Omer Ašik. U Teksasu je sve veliko, a hoće li tako biti u Houstonu, vrijeme će reći, no sastojci za velike pothvate su tu.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Dwight Howard, James Harden, Omer Ašik, Jeremy Lin, Terrence Jones, Donatas Motiejunas, Francisco Garcia, Ronnie Brewer, Reggie Williams, Omri Casspi, Chandler Parsons, Aaron Brooks, Marcus Camby, Greg Smith, Patrick Beverley, Isaiah Canaan, Robert Covington, Jordan Hernriquez, B.J. Young

Došli:
Dwight Howard, Ronnie Brewer, Reggie Williams, Marcus Camby, Isaiah Canaan, Robert Covington, Jordan Henriquez, B. J. Young

Otišli:
Carlos Delfino, Royce White, Cole Aldrich, Daequan Cook, James Anderson, Tim Ohlbrecht, Thomas Robinson.

37 poena, 12 asistencija, 6 skokova i 4 ukradene lopte. Tako je svoju sezonu u dresu Rocketsa započeo sjajni James Harden. Prije samoga početka prošle sezone, najave i očekivanja kluba su bila “Daj Bože” borba za playoff. Razloga za optimizam i nadanje su imali, kao prvo James Harden, a potom i Jeremy Lin koji je imao svoje već svima znane trenutke (tjedne) slave, a ako njima pridodamo i centra Omera Ašika koji je obranu učio od Thibodeaua, onda dobijemo momčad koja i na uvijek jakom Zapadu može nešto napraviti.

Sezonu su odigrali toplo-hladno, ali i to je bilo dostatno za omjer 45-37 te osmo mjesto. Ironije radi u doigravanju se baš susreću s Hardenovom bivšom ekipom Oklahomom. Serija je krenula prema očekivanju, te su igrači Oklahome nakon tri utakmice imali tri pobjede, i kada se očekivalo da će serija biti zaključena “metlom”, Houston pobjeđuje doma rezultatom (105:103), te su pobijedili i iduću igranu u Oklahomi (107:100) uz 31 poen Hardena, no ipak velikome preokretu u ovoj seriji nismo svjedočili. Durant (27 poena, 8 skokova, 6 asistencija) i ostatak momčadi su uzvratili u Houstonu pobjedom 103:94 i zapečatili sudbinu Rocketsa. Poslije završetka sezone misija je bila jasna – dovesti Dwighta Howarda, što su i uspjeli.

Iako je Howard imao turbulentnu sezonu u dresu Lakersa, ponajviše zbog problema s leđima, pred kraj sezone je počeo igrati dobro, ali nedovoljno za veći uspjeh ekipe. Sada s novom momčadi i mentorom Hakeemom Olajuwonom spreman je, i kako kaže, gladan pobjeda. Pod košem će imati veliku pomoć u vidu Ašika (obrambeno ponajprije) te se očekuje da s Hardenom bude neugodan za sve protivnike, iako se od njega ponajviše očekuje dominacija na obrambenom dijelu parketa.

Još jedno pojačanje je Ronnie Brewer, obrambeno jako dobar igrač. Imao je nešto lošiju sezonu, prvo u dresu Knicksa te potom Thundera, no očekuje se da povrati samopouzdanje i da bude koristan za momčad. Klupu su pojačali Reggie Williams i Omri Casspi, koji će biti zaduženi za unos dodatne energije i pogađanje otvorenih šuteva.

Novost u ekipi od ove sezone je i Marcus Camby, koji može pomoći mladoj ekipi iskustvom i igrom u obrani, no budući da tu poziciju već okupiraju Howard i Ašik, upitno je koliko će pomoći na parketu. Možda su ga čelnici ekipe doveli više da bude uzor mladim igračima i pokaže im koliko je truda potrebno uložiti za uspjeh.

Kako kažu u najavama iz kluba, cilj je borba za finale Zapada, a potom je sve moguće. Harden je dobio pomoć u vidu Howarda, te su sada solidno pokriveni na svim pozicijama. Najveća prednost momčadi je napad i run’n’gun igra koju preferira trener Kevin McHale. Nedostatak je obrana, ali taj bi se segment trebao značajnije popraviti dolaskom Howarda, Cambyja i Brewera. Ova momčad jako podsjeća na onu Orlando Magica iz doba Howarda, puno šutera i dominantan centar od pod košem. Orlando je uspio s takvom ekipom izboriti finale lige 2009. godine, Houston se nada otići i korak naprijed. Pred sobom imaju nekoliko sezona te ako u sljedećoj ne ostvare svoje ciljeve znaju da će imati još prilika za napad na vrh lige.

Prognoza: Borba od 4. do 6. pozicije na Zapadu

Uz trenera koji zna svoj posao, a McHale ga svakako zna, te dobre igre ponajprije Hardena i Howarda, ova momčad ima budućnost te će biti prijetnja za sve u ligi još dugi niz godina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE