Sunday, April 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Houston Rockets: Neke nove Rakete

PROŠLA SEZONA : 17-55 ( 15. na Zapadu )

Prvi put nakon sezone 2011/2012 Rakete nisu vidjele postsezonu. Početak siječnja 2021. označio je kraj osmogodišnje suradnje Rocketsa i Jamesa Hardena. Harden je tražio izlaz iz Teksasa, na pripremne utakmice došao s viškom kilograma i usput u doba korone partijao tamo gdje nije smio.

Rezultat svega bio je deal četiri ekipe u kojem je Harden završio u Netsima. Houston je u trampi dobio Rodionsa Kurucsa, Dantea Exuma, Victora Oladipa i hrpu pickova. Od navedene trojice nijedan se zadržao u gradu. Ipak, novi potencijalni zlatni grumen pronađen je u Detroitu, odakle su doveli Christiana Wooda i za njega poslali Trevora Arizu i draft prava na Isaiaha Stewarta. Wood se odmah pokazao kao pun pogodak, jer je u 41. utakmici bio na prosjeku od 21,4 koša i 9,6 skokova, uz 51% šuta iz igre. Sve u svemu, premalo da bi se ostvarile playoff aspiracije. Iako su krenuli dobro i nakon 18 utakmica bili na 50 posto pobjeda, u rasponu od veljače do kraja svibnja od 54 utakmice dobili su svega 8, uz seriju od 20 poraza u nizu. Više nego dovoljno za čvrsto začelje Zapada.

DRAFT

Rocketsi su na draftu imali 3 izbora u prvom krugu. Drugim pickom izabrali su Jalena Greena, beka-šutera koji je nastupao za G League Ignite, momčad koja nastupa u razvojnoj ligi.

Bio je na prosjeku od 18 poena, 4 skoka i 3 asistencije po utakmici. Kao 23. pick iz Reala je vrbovan devetnaestogodišnji Usman Garuba, a 24. pickom su sa Arizona Statea izabrali još jednog beka šutera, Josha Christophera.

FREE AGENCY

Dojam je da su više dobili nego izgubili. Jedno od zanimljivijih imena mogao bi biti Alperen Sengün, za kojeg su u Oklahomu poslali 2 buduća picka. Pokriva poziciju četvorke i petice, a intrigira i prošlogodišnja statistika iz Beşiktaşa. Za 28 minuta po utakmici bilježio je 19 poena i 9 skokova teje bio MVP turskog prvenstva. Prvi nastup u ljetnoj ligi također je bio impresivan – Cavsima je isporučio po 15 poena i skokova uz 4 blokade. Iz Bullsa je doveden Daniel Theis koji bi mogao donijeti ekstra energiju u reketu, dok akvizicije u vidu Daishena Nixa i Tylera Beya neće donijeti neku dodatnu kvalitetu. U Houstonu više ne stanuju Avery Bradley, Kelly Olynyk, Dante Exum, D.J. Wilson i Sterling Brown.

AKTUALNA EKIPA

Uz gore navedena imena, prva violina ekipe trenera Stephena Silasa svakako će biti (zdravi) John Wall. Ipak, poznavajući njegov temperament i narav, ne bi bilo iznenađenje i njegov trade u novu sredinu – ako itko bude spreman preuzeti njegovu plaću, naravno. Uz Walla, tu je još i pouzdani šuter Eric Gordon, također sklon ozljedama. Zalog za budućnost je svakako i  Kevin Porter Jr., koji je aktualnim prvacima isporučio 50 poena i 10 asista, ponijevši titulu najmlađeg u povijesti kojem je to uspjelo. Sezonu je završio na prosjeku od 17 poena, 7 asistencija i 4 skoka. Uz Walla, Wooda i Theisa će u reketu loptama hraniti i veteran D.J.Augustin koji još može odigrati solidnu rolu u napadu.

PROGNOZA ZA SEZONU

Posthardenovska era. Nakon ere obilježene individualnim dostignućima Jamesa Hardena koji Rocketse nisu doveli dalje od finala Zapada, u Houstonu su odlučili okrenuti novu stranicu. Miks iskustva podložnog ozljedama i nedokazane mladosti zvuči zanimljivo, ali ne dovoljno dobro da bi Rocketsi ostvarili nešto više. Prioritet će vjerojatno biti razvoj mlađih igrača, a Zapad je i suviše konkurentan da Rocketsi preko noći postanu playoff momčad. Ako se sve kockice poslože, mogli bi se uključiti u utrku za playoff. Mada, puno je realnija opcija sezona sa 25-30 pobjeda na kontu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE