Friday, February 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Houston Rockets

Imam osjeæaj da Houston ne bi znao igrati da su svi zdravi. Toliko problema sa ozljedama u posljednjih nekoliko sezone kljuènih igraèa ima malo koja ekipa u NBA ligi.

Doðe ljeto, naprave nekoliko promjena u ekipe i sve to izgleda više nego dobro na papiru. Ali uvijek postoji taj upitnik koji se ponavlja iz godine u godinu. Koliko æe vremena proæi dok se Yao Ming ili Tracy McGrady ozlijede? I nikad nas ne iznevjere. Za primjer æu uzeti samo posljednja tri regularna dijela sezone: prošle kombinirano nisu nastupili na 54  utakmice, pretprošle 42 i godinu ranije 45. Ovo su samo utakmice na kojima nisu nastupili, a kada bi tome još pridodali one na kojima su igrali polu-zalijeèeni onda bi ta brojka bila puno veæa.

I sada ono što je mene posebno dojmilo; usprkos svim tim ozljedama oni svake sezone doguraju do doigravanja. Prošla sezonu su završili sa omjerom 53-29, nakon što su u jednom dijelu naredali 22 pobjedu u nizu. To im je donijelo Portland u prvom krugu doigravanja i njih su prošli sa 4-2. U polufinalu su igrali protiv buduæih prvaka Lakersa i uspjeli odvesti seriju u odluèujuæu sedmu utakmicu. Nažalost, bez McGradya i u posljednje èetiri utakmice bez Minga, više nisu mogli.

I kakvi ulaze u novu sezonu? Jasno je da od Minga, najvjerojatnije, neæe biti velike pomoæi. Pitanje je da li æe se uopæe vratiti ove sezone. McGrady je imao operaciju koljena i njegov se pravi povratak ne oèekuje do nove godine. Ron Artest je otišao uz Lakerse, zahvalni igraè sa klupe Von Wafer je otišao po euro-dolare u Olympiakos, a legenda Houstona i NBA lige Dikembe Mutombo je konaèno rekao zbogom košarci.

Transferi:

Tu nisu bili previše aktivni ovoga ljeta i neki to pripisuju tome da bi i oni mogli biti iduæe sezone jedan od ozbiljnijih kupaca na tržištu slobodnih igraèa. Potrošili su tek toliko da zakrpaju rupe nastale ozljedama igraèa ali ništa više od toga.

Najzvuènije ime je Trevor Ariza. Kao slobodni igraè, odluèio je da mu je bolja opcija otiæi u neki klub gdje su mu u ovom trenutku zagarantirane minute na terenu nego ostati kod branitelja naslova Lakersa i igrati nešto manju ulogu ali sa potencijalno veæom šansom za naslov. Mnogi bi se odluèili za ovu drugu opciju ali ovaj 24-godišnjak smatra da može još jako puno nauèiti i napredovati a to mu je sigurno lakše u Houstonu nego u Los Angelesu. Šut i igra u obrani su mu plus, a minus je kontrola lopte i moguænost da si sam stvori poziciju za šut. Na tome je puna radio tijekom ljeta i ostaje da vidimo koliko je napredovao u tom dijelu igre.

Od ostalih prinova izdvojiti æemo Davida Andersona koji je raskinuo ugovor sa Barcelonom i došao zamijeniti Minga na poziciji centra. Osim što ima meku ruku i dobar šut, sve ostalo je upitno za ono što se traži u NBA ligi. Realnije je oèekivati da æe ulogu prvog centra odraditi Chuck Hayes ili Brian Cook. Sa drafta su doveli dvojac Jermaine Taylor i Chase Budinger. Budinger, mada je izabran kasnije od Taylora, za sada gledano na Ljetnoj ligi i utakmicama predsezone pokazuje više ali i on je dosta ogranièen jer osim šuta ne posjeduje neku posebnu kvalitetu tako je pitanje koliko ova dvojica mogu u svojoj prvoj sezoni pomoæi Houstonu.

Kljuèni igraè:

Tracy McGradyTracy McGrady. Ming je out zbog ozljede tako da njega ni nisam uzeo u obzir, a malo je nedostajalo da i Tracya izbacim ali kako postoji šansa da se vrati u prosincu dajem mu prednost u odnosu na Luisa Scolu.

Mada se neupitno radi o velikom igraèu, kada se jednog dana osvrnemo na ono što je napravio u karijeri sigurno æe poseban dio dobiti ozljede koje su koèile njegov napredak. Ukoliko se i vrati ove sezone, pitanje je koliko je ostalo od njegove prepoznatljive igre bazirane na skoènosti i brzini. Sa njime ili bez njega, u svakom sluèaju, Houston Rockets nisu ista ekipa.

Prednosti i mane:

S obzirom na trenutno stanje stvari: veliko srce, odluènost i agresivnost. Shane Battier, Scola, Ariza, Hayes i ostali æe natjerati protivnike svako veèer da daju 100% ako ih misle pobijediti. To je bila i do sada odlika Rocketsa pod vodstvom Rick Adelmana, a sada mi izgleda kao i jedino što im je preostalo.

Ako nekome do sada veæ nije jasno, najveæi problem Houstona su ozljede. I to ozljede najboljih igraèa. Pokušajte si zamisliti kako bi Lakersi izgledali bez Bryanta i Gasola, kako bi Boston izgledao bez Piercea i Garnetta.

Prognoza:

Ove ih sezone, s obzirom na sve probleme, ne vidim u doigravanju jakog zapada. Sumnjam da æe biti i na dnu. Ostaje neka zlatna sredina i nada da æe imat sreæe na lutriji drafta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE