Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Houston – samo dobar start ili nešto više?

Nakon što smo posljednje dvije sezone svjedočili laganom napretku Houston Rocketsa mnogi su se uoči ove sezone upitali koliko zapravo može ovogodišnja momčad. S uvodnim scoreom 6-1 Rocketsi su najavili da se na njih može ozbiljno računati, međutim,  je li dosadašnji rezultat tek dobar start u sezonu ili Rocketsi s pravom mogu najavljivati velike stvari?

Rocketsi su u ovu sezonu ušli bez većih promjena u rosteru u odnosu na prošlu sezonu. Osim Chandlera Parsonsa nije bilo većih promjena, a iako su odlazak Parsonsa u Dallas mnogi ocijenili lošim potezom Houstona, zasada se to nije primijetilo. Možda je malo čudno što su imali malo promjena jer su im još prošle sezone zamjerili što imaju vrlo kratak roster, pa tako i ove sezone. I dok su regularni dio bili odradili vrlo dobro, u playoffu su ispali već u prvom krugu od Portlanda, a treneru McHaleu su zamjerili što je vrlo često koristio samo 8 ili 9 igrača. Međutim , s druge strane, zbog malo promjena očekuje se da ova momčad bude  još uigranija te bi ta činjenica svakako mogla bit važna u nastavku sezone.

Što smo vidjeli od Houstona na otvaranju sezone? Prije svega, upravo gore spomenuta uigranost već je dala svoj obol. Rocketsi su u prvih šest utakmica koje su pobijedili igrali jako lijepu košarku, s puno dodavanja i brzim protokom lopte. Gotovo svaki igrač bi u napadu barem jednom dotakao loptu, a što je otvaralo mnogo otvorenih šuteva. S obzirom na to da su vrlo dobra šuterska ekipa ( prvi su u broju trica po utakmici sa 13.0 trica, uz odličan postotak od 39.6%) Rocketsi su se pokazali kao iznimno dobra napadačka momčad (zabijaju 101,9 koš po utakmici). Vrlo solidna je i ravnoteža unutarnje i vanjske igre, a to svakako mogu zahvaliti zasada vrlo raspoloženom Dwightu Howardu (19,7 koševa, 11,5 skokova) koji izuzetno dobro koristi sve što mu bekovi ponude.

Ono što nije baš krasilo prošlogodišnje Rocketse je obrana, a taj segment je zasada vrlo dobro popravljen. Houston je prošlogodišnjih slabih 103,1 primljenih koševa po utakmici smanjio na, zasad, odličnih 90,9, po čemu su druga najbolja obrana lige. Značajno je čak reći da je ovome dosta pridonio obrambeno osporavani James Harden koji se nešto više trudi u obrani, iako je vrlo malo vjerojatno da će on postati i dobar obrambeni igrač. Obrana Houstona dosad je bila vrlo pokretna i čvrsta, a Howard vrlo dobro pokriva reket, pa ako tako nastave, uz dobar napad, mogu se i dalje očekivati dobri rezultati.

Međutim, iako na terenu nemaju posebnih nedostataka, opet smo dojma da ovoj momčadi najviše nedostaje duža klupa. Iako Mchale dosad koristi dobar broj igrača, kvaliteta klupa nije na potrebnoj razini i to može predstavljati najveći problem za Houston. Osim toga, Howard uopće nema zamjenu, pa zbog toga igra dosta minuta, a vrlo je neobično vidjeti da ga uglavnom mijenja Donatas Motiejunas koji uopće nije centar. Jedini statistički podatak koji predstavlja lošu stranu njihove igre su izgubljene lopte (čak 19,3 po utakmici) u čemu su treći u ligi, a prema dosad viđenom one su rezultat vrlo brzog protoka lopte, pa u tome nekad i pretjeraju.

Kada govorimo o igračima nije čudno da glavnu riječ vode Harden (25,4 koševa, 6,7 skokova, 7,1 asistencije) i Howard. Harden izgleda najzrelije do sada, bilježi najbolje brojke u karijeri te je vrlo dobro uključio sve suigrače u igru. Jedini je u momčadi koji često sam uzme loptu i završava akcije, prekidajući tako protok lopte, međutim, svoje individualne akcije vrlo racionalno zasada koristi, ali vjerojatno je i jedini igrač koji ima pravo na takve akcije. Napredak pokazuje i Terrence Jones (14 koševa, 7,5 skokova), a zamjena Parsonsu,  Trevor Ariza (14,6 koševa, 5,9 skokova, 2,9 asistencija), vratio se u Houston i odlično uklopio. Moguće je da stilu kakvog preferira Houston Ariza više i odgovara, a Ariza momčadi pridonosi odličnom obranom, ali i fenomenalnim šutom za tri poena (47,8%). Prvog playa Beverleya, koji je dosta ozlijeđen, vrlo solidno zamjenjuje mladi  Isaiah Canaan (9,7 koševa), a s klupe svoj doprinos daje i veteran Jason Terry (8,7 koševa). Valja spomenuti i Kostasa Papanikolaoua (4,6 koševa, 4,9 skokova, 3,1 asistencija)  koji se vrlo dobro uklopio u novi sistem košarke te se pokazuje kao solidan all-round igrač. Igrači mu vjeruju i Kostas bi mogao još dosta napredovati.

Sve u svemu, smatramo da bi upravo kratka klupa mogla biti problem Houstona u nastavku, naravno, osim ako ne porade na tome tijekom sezone. Do sada momčad nije pokazivala nekakve nedostatke, a poraz od Golden Statea možda i ne treba uzimati za ozbiljno budući da  im je nedostajalo nekoliko igrača, uključujući i Howarda. S obzirom na to da su mnogima bili enigma Houston se pokazao u pozitivnom svjetlu, pokazao je da misli ozbiljno, ali koliko će zapravo moći samo će vrijeme pokazati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE