Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

How to slay a King?

Nakon što smo zaustavili Stephena Curryja na redu je još jedan jednoglasni MVP, MVP finala , LeBron James.
To će doduše možda biti malo teži posao, Kralj je uvijek velik zalogaj. Realno, koliko god se buke dizalo oko njega posljednjih 10 godina, po nekima opravdano, po nekima ne, on je jedan od rijetkih koji je opravdao sav hype došavši iz srednje škole.
LeBron nije klasični superstar  kao Kobe Bryant, Michael Jordan, Kevin Durant koji će vam utrpati 20 poena u 10 minuta kroz uši. Nije takav tip osobe, niti ima takav mentalitet, ubilački i izravan. On je triple-threat opasnost, nešto čega sve manje ima u današnjoj ligi i ljudi ne cijene to toliko jer se uvijek više pale na scorerski dio, šuteve preko ruke s 10 metara uz 15 sekundi preostalih u napadu. Jednostavno rečeno, njegova igra je prevelika da bi je mali umovi mogli razumjeti.

BLUEPRINT- LEBRON JAMES

lebron-james

Mnogo je karakteristika Jamesove igre, kao odličan all-round igrač sposoban je zabijati, razigravati i biti što god ekipa treba. Također zbog iznimnih fizičkih sposobnosti vrlo često igra kao bully i u obrani može braniti gotovo sve pozicije. Trenutno jedini igrač u ligi koji sa sobom donosi i kompletan playbook po kojem ekipa automatski postaje contender.
1)Post igra– Poznato je kako je James godinama unaprjeđivao svoju igru u postu, bio na „repeticije“ kod Hakeema Olajuwona, Miami je s njim u postu s mogućnostima koje proizlaze iz te igre osvojio dvije uzastopne titule te ako želite kratku analizu finala iz 2015. za Cavse možete je dobiti u par riječi; „James with the ball on the left elbow“ ili pak možda „James with the ball on the right elbow“ i zaista je fascinantno kako su Cavsi s jednom jedinom konkretnom akcijom, s Jamesom na visokom postu uspjeli uzeti 2 utakmice Dubsima, a zašto jesu, sad će sve biti jasnije.

Primjer br.1 tj.obrana na Jamesu br.1- James prima loptu, obrana igra čovjek na čovjeka, dopušta se Jamesu igra 1 na 1. Samo da napomenem kako je ovo očajna obrana, na terenu imaš jednog igrača koji može zabiti tricu u Irvingu, spacing gotovo nepostojeći, a sami vidite koliko je prazan reket.
1234

I što se desi? James je jednostavno prebrz i eksplozivan da nakon što okrene Butlera koji je jedan od boljih obrambenih igrača u ligi, da ga stignu zatvoriti. I naravno to rezultira svaki put ovako;

lbj vs bulls

Obrana se krenula rotirati prema Jamesu, ali nažalost sekundu, dvije prekasno jer su stali predaleko i James u ovakvim situacijama ima gotovo uvijek siguran koš.

Drugi primjer je kad je obrana fokusirana na Jamesa, čeka se njegov okret i automatski 3 igrača rotiraju prema njemu da zatvore reket (Atlanta na taj način brani Jamesa recimo);

lbj vs hawks

James se okrenuo, ali Millsap je već ispod koša i čeka ga, a Horford stiže u pomoć. Međutim, Irving i Shumpert su ostali otvoreni na trici i kao puška čekaju Jamesovu povratnu loptu. *Napomena: slike su iz prošlogodišnjeg razigravanja kad Cavsi nisu imali potpunu momčad, na mjestu Mozgova ove godine bi čekao povratnu loptu Frye i to je velik razlog zašto su Hawksi primili 25 trica. I ovo je skroz OK način za zaustaviti Jamesovo poentiranje, međutim čovjek ima fantastičan pregled terena i u stotinki će lopta ići na otvorenu tricu i moraš trpjet rezultate. Također, nije baš efikasan način branjenja. Kako onda braniti to?
Eventualno postaviti centra na vrh polumjeseca, Jamesu zatvoriti unutarnju stranu tj.natjerati ga da ide vanjskom stranom jer onda ako ide napasti reket tu ga već centar čeka, a povratna lopta nema nekog značaja jer se nitko nije rotirao i nema otvorenog šuta. Tako ga se može natjerati na težak šut;

xs and os

Cavsi su žuta boja, protivnička ekipa roza. Igrač na Jamesu je zatvorio unutrašnju stranu, James rotirao prema vanjskoj, tamo ga čeka centar. Naravno, opet je jedan igrač djelomično otvoren, al moraš nešto pustiti. Warriorsi najefikasnije brane i to na vrlo sličan način, međutim oni imaju par igrača koji se mogu izmjenjivati na Jamesu i kvalitetnog help obrambenog u Greenu i Boguta koji je sposoban zaključati reket. Od toga teško može bolje.
Još jedna mogućnost je ona koju viđamo često u drugoj postavi Cavsa, LBJ na laktu stoji i traži igrače koji idu off ball. U situaciji je James više bliži trici nego na laktu, ali kužite bit.

lbj vs rap

Obrana je raširena, moraju pokriti šutere, Dellavedova radi blok za Jeffersona, Jefferson prolazi i James ga pronalazi laganim dodavanjem.

lbj vs raps2

2) Visoki pick n roll – ball handler– Jedna od Jamesovih omiljenih akcija, suigrač mu radi screen, dobiva povoljan matchup i iskorištava ga. Samo da napomenem kako  je ova akcija ako Jamesa ide šut- nebranjiva, jer je možeš braniti upravo tako što igrač koji ga preuzima ide ispod igrača koji radi screen  i pušta se Jamesu šut.

lbj vs gs

Pogledajte koliko prostora je Jamesu ostavljeno za šut nakon screena, ali Ezeli ostavlja prazan i driving lane i naravno James će to iskoristiti, Green ne može pomoći kao niti jedan igrač Warriorsa jer u tom slučaju  Cavsi imaju otvorenu tricu, a kao što sam već rekao moraš nešto pustiti. Ako Ezeli preuzme Jamesa i nema bloka  najbolji način za braniti ga je već poznat, nakrcaj lijevu stranu i tjeraj ga na lijevu stranu tj.vrši pritisak na desnu kako bi mogao samo lijevo ići.
Nema smisla puno filozofirati o ovoj akciji s obzirom na jednostavnost, ali jako teške branjivosti što je svima jasno.

3) Off-ball- po meni segment u kojem je najjači. Zbog fizičkih sposobnosti može se othrvati bilo kojem igraču i pretrčati ga i sve što treba je to da ga onaj tko ima loptu pronađe njome.
Recimo;

cle vs gs

Irving je probio Thompsona, James je na liniji za tri poena i Green  je primoran pomoći kao i Iguodala rotirati na Lovea. James se kreće bez lopte;

mtn

Zaucavanje ili iznuđena 2 slobodna uvijek.
Cavsi sličnu akciju koriste u drugom unitu kad je Dellavedova ball handler, radi pick and roll s Thompsonom dok James dolazi iz drugog plana dobija loptu na samom ulazu u reket u punom naletu i rezultat je poznat.
Još jedan primjer je kada je Lebron roller u pick igri. Radi blok, i brzo se odrola prema košu i sve ovisi o ball handleru koliko će kvalitetno dodavanje baciti.

cle vs tor

Naravno ovo je uz pravilno branjenje moguće obraniti jednostavnim switchom.

4) Tranzicija
Sve gore navedeno vrijedi i za tranziciju, ako nemaš u momčadi igrača približno atletičnog kao James koji ga može pratiti u full court šprintu teško ćeš moći obraniti ovo, tj.nećeš. Najbolji način je imati igrača koji će se prilijepiti za Jamesa od trenutka kad momčad uputi šut, ako je već krenuo u kontru onda ga duplirati i prisiliti na neku izgubljenu loptu, moraš ga napasti što ranije kako on ne bi tebe.

Na kraju, kako je onda najbolje braniti LeBrona? Za taj odgovor neću ponuditi nikakvog Kawhija Leonarda (svaka mu čast, najbolji defanzivac lige, ali velik dio u branjenju Jamesa snosi i Tim Duncan pod kojim je reket uvijek bio zaključan i Kawhi je mogao biti agresivan) niti Igoudalu ili Butlera.
Vratit ću se 5 godina unazad, NBA finale 2011.godine, Dallas iznenadio Miami 4-2 LeBron odigrao najlošiju seriju u karijeri. Kako?
Dallas je igrao zonu, mogli su pokrivati driving line, igrali agresivno na primarnom razigravaču nakon čega bi James morao preuzet rolu razigravača i zatim ga tjerali da doda suigraču tj.to dodavanje olakšali do te mjere da je bilo najlogičnije rješenje za Jamesa čiji je mind set kao što sam spomenuo drugačiji nego u klasične superzvijezde. Namjerno su ga stavili u poziciju da igra razigravača, da ne može kako bi Russell Westbrook rekao execute tj.dovršiti napad nego da mora dodati suigraču i da on završava napad.

russ

Primjer;
LeBron nakon bloka, Mavericksi ga dupliraju, skoro pa ignoriraju Chalmersa i Bosha. LBJ će dodati naravno i Mavericksi su postigli što su htjeli, a to je da sam doda jer može, a ne da im probije obranu i da se onda moraju spašavati.

vs mavs

Danas je James drugačiji, iskusniji igrač i vrlo vjerojatno će nakon 2-3 utakmice pročitati svaku obranu koja se baci na njega i po mome skromnom mišljenju iako više nije u fizičkom primeu, čovjek u glavi nikad nije bio jači i možda je upravo to, ta mentalna snaga bilo ono što mu je nedostajalo.
Sve u svemu da ponovim, ova obrana Dallasa, u kojoj se iskorištava Jamesovo  povjerenje u suigrače je dokazano najbolja timska obrana na njemu po meni. Uostalom, možete poslušati i Cubana kako uništava kvazi analitičare Smitha i Baylessa upravo po tom pitanju.

I da se za kraj osvrnem na jednu činjenicu, tj.postavim pitanje. Kakvim obranama se zaustavljaju najbolji igrači današnjice? Man to man obranom ili zonom?
Kako su Thunderi branili Curryja, sigurno nisu trčali kroz svaki blok, već su preuzimali kad god je bilo potrebno. Dallas je zonom branio LeBrona također. I ove godine u finalu, svaki put kad bi probio Igoudalu ili Barnesa čekao bi ga Bogut ili Green. To se prije nije moglo. Tako da, zapitajte se, zar stvarno mislite da bi s jednim hand checkingom netko mogao zaustaviti izvrsnog driblera i šutera Curryja i fizičku zvijer poput LeBrona? Pa nakon par uzastopnih napada bi pukli kao kokica. Nemojte me krivo shvatiti man to man obrane su izvrsna stvar, pogotovo u završetku utakmice kada trebaš jedan stop, pitajte Kevina Lovea. Ali zone su stvar današnjice i igra se stalno razvija na bolje i tako će uvijek biti. Prije dok su se igrale izolacije man to man obrana je bila realno rješenje, ali danas kad su i ofenzivne scheme kompliciranije, kad se trica više koristi, igra je preseljena na perimetar, više je bržih i okretnih igrača- zona je ključ.

Latest Posts

NE PROPUSTITE