Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Howardova “ispovijed” u novom dokumentarcu

Centar Houston Rocketsa Dwight Howard najnovija je u nizu NBA zvijezda koja nas je počastila dokumentarnim filmom o svom životu. Iako je činjenica da je njegov odlazak iz Orlanda bio jedna od najneurednijih priča u novijoj povijesti lige, čini se da je Howard dobro iskoristio priliku ispričati svoju priču, pa i izraziti (naizgled) iskreno žaljenje kako je sve završilo. Kako piše Marc Stein s portala ESPN.com, Howard je nakon Orlandovog ispadanja u prvoj rundi doigravanja 2011. godine zatražio odlazak trenera Stana Van Gundyja:

„Ne bismo trebali gubiti na ovakav način. Ja želim pobjeđivati. Otišao sam do šefova i rekao: ‘Ljudi, ja igram. Samo želim izraziti svoje mišljenje. Mislim da je naš trener izgubio momčad. Sjajan je trener, ali mislim da nas je izgubio. Izgubio je utjecaj. Mislim da je vrijeme za nekog novog.’. Nakon šest tjedana, odgovorili su mi riječima: ‘Stan ostaje’. Mislio sam si, ‘OK, to mi govori koliko držite do mišljenja svog najboljeg igrača o poboljšanju momčadi.’.

O svom zahtjevu za zamjenu koji je ubrzo uslijedio, Howard kaže: „Tog sam ljeta samo razmišljao što mogu učiniti za svoju karijeru. Kad sam se vratio u Orlando i rekao svima za svoje namjere… jednostavno sam se zaželio promjene. Nisam želio napraviti priču od svega toga, želio sam obaviti to u tišini. Želio sam novu momčad, novi početak. Na kraju nije tako ispalo. Pozvali su me u ured i rekli: ‘Sutra te mijenjamo’, ali nisu, pa sam im došao reći da želim zamjenu. Od tada je sve krenulo nizbrdo. Možda sam tada trebao javno reći što se zaista događalo, ali u tom trenutku jednostavno nisam znao što činiti.“

Howard je na kraju otišao u Los Angeles Lakerse, no ni tamo nije našao što je tražio. Nakon ispodprosječne sezone upropaštene kroničnom ozljedom leđa i otvorenim sukobom s vođom momčadi Kobejem Bryantom, nesretni centar je opet poželio otići, iako su se Lakersi poprilično potrudili udobrovoljiti Howarda u kojem su vidjeli novog vođu. Ironično, Bryant je jedan od glavnih razloga zašto je Howard uopće odabrao Lakerse nakon Orlanda. To je objasnio riječima: „Prije nego što sam došao u Lakerse, razgovarao sam s njim (Bryantom, op.a.) i puno bi mi pomogao kad sam bio u depresiji, govorio mi je kako mogu postati sve što sam želio. Bio mi je uzor i divio sam se svemu što je predstavljao kao igrač… Do kraja te godine samo sam osjećao razočaranje u čovjeka koji mi je bio idol, koji mi je trebao reći: ‘Dwight, uzet ću te pod svoje i naučiti te kako biti veliki igrač’… Ništa od toga se nije dogodilo.“

Howard je na kraju napustio Lakerse i otišao u Houston, odrekavši se jedne godine ugovora i tridesetak milijuna dolara. Možda se na kraju Teksas pokaže kao obećana zemlja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE