Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Igrački hibridi

Vrijeme je All-Stara. Najbolji od najboljih košarkaša Istoka i Zapada će susresti svoje snage. Kada vidite koji svi igrači ne prisustvuju ovome All-Staru shvatite koliko je kvalitetna ova liga. No što kad bi mogli stvoriti jednog najboljeg od najboljih? Uzeti od svakoga po jednu vještinu i složiti ih skupa? Hm…
Ipak, treba postaviti neka pravila što se traži. Po mom mišljenju, svaki igrač, nevažno koju poziciju igrao mora imati: visoku košarkašku inteligenciju (ball IQ), obranu, post igru, šut (pogotovo u današnjoj ligi kada sve zavisi o floor spacingu), atleticizam (kombinacija snage, brzine i skočnosti) i karizmu. Također svaka pozicija zahtjeva određenu dodatnu vještinu. Smiju se birati samo igrači koji trenutno igraju u NBA, te svaki igrač ima pravo dati po jednu vještinu. Krenimo redom;

Razigravač

Danas u ligi ima jako puno odličnih razigravača, gotovo svaka ekipa ima jednog koji radi razliku. On mora imati iznimno visoku košarkašku inteligenciju kako bi mogao voditi napad, u tom segmentu odabirem Chrisa Paula koji je po meni bez premca što se tiče toga. Čim vodi napad, treba imati dobru viziju koju prati dobrim dodavanjima i tu vještinu bih uzeo od Rajona Ronda (nije izabran za All Star). Ball handling isto mora biti na visokom levelu, a Kyrie Irving je čovjek koji je najvještiji s loptom. Super-razigravač treba biti sposoban i zabiti poene za svoju ekipu kad je potrebno i tu dolazimo do šuta i post igre. Što se tiče šuta, izbor je neupitan, Steph Curry. Izbor oko post igre je malo teži, Tony Parker bi i mene ponekad zbunio potezima u postu, a Russell Westbrook je fizička zvijer i uvijek sposoban pronaći otvorenog suigrača. No, izabirem Parkera, mislim da mi Westbrookov atleticizam može više pomoći u stvaranju ovog hibrida. Ostala je još obrana i karizma. Mike Conley je obrambeni specijalist, dok igrač kojeg bih pratio i koji je uvijek korektan sa svojim izjavama jest John Wall.

Bek šuter

90-ih je ovo bila elitna pozicija, danas malo manje kvalitetna. Hibrid bek šutera uvijek mora biti sposoban zatrpati protivnikov koš i biti i unutarnja i vanjska prijetnja. Šut bih uzeo od Klaya Thompsona, a post igru s obzirom na to da bih htio da taj hibrid ima i nešto hrvatskog, a pri tom i kvalitetnog u sebi bih uzeo od Bojana Bogdanovića. Nije neki dodavač, ali je fizički snažniji od većine bekova NBA lige i sposoban ih je nadjačati u igri leđima.
Od Jamesa Hardena bih posudio ball handling s kojim može probiti svakog obrambenog igrača. Košarkašku inteligenciju i viziju terena bih uzeo od Dwyanea Wadea i Manua Ginobilija.  Jimmy Butler je u nebrojeno utakmica čuvao LeBrona Jamesa i otežavao mu posao i zato je moj obrambeni čovjek, dok igrač kojeg bih pratio i slušao je naravno Kobe Bryant. I kad bi svemu tome dodali i snagu, brzinu i skočnost DeMara DeRozana dobili bi Michaela Jordana. Naravno da ne, ali bio bi to poprilično dobar bek-šuter.

Nisko krilo

Ovo je pozicija koja je nakon razigravača najbogatija talentom, a iz ove generacije će izbaciti najviše „legendi“. Danas, ovo je najsvestranija pozicija, svaki igrač mora biti sposoban raditi više stvari, od zabijanja do asistiranja i igranja na barem još jednoj poziciji. Šest glavnih vještina raspodijelio bih ovako, post igra Kawhija Leonarda, obrana Trevora Arize. Možda se neki neće složiti jer ipak Leonard je DPOY, ali smatram kako je Ariza ne puno lošiji obrambeni igrač, samo što iza sebe nema Tima Duncana. I Ariza je uspješno čuvao najbolja krila u ligi. Šut bih uzeo od pomalo zaboravljenog Paula Georgea. Vizija LeBrona, kontrola lopte Tyrekea Evansa i IQ Kevina Duranta, atleticizam Rudyja Gaya bi ovo nisko krilo učinilo nezaustavljivim. Karizma Paula Piercea je samo šlag na kraju.

paul-pierce

Visoko krilo

Ova pozicija je od 90-ih do danas doživjela zaokret za 90 stupnjeva. Od Karla Malonea pa do Tonija Kukoča  i revolucije sa stretch četvorkama do danas kad je normalno da igrač od 210cm i 120kg povuče kontru, napravi crossover, gađa trice i zakucava. Idemo redom, šut Dirka Nowitzkog, post igra Paua Gasola. IQ Paula Millsapa, obrana Sergea Ibake, a vizija Draymonda Greena. Naravno da on može pokriti više pozicija, ali ova je po meni najprikladnija s obzirom na fizičke predispozicije. Atleticizam Blakea Griffina, kontrola skoka Kevina Lovea. Karizma Borisa Diawa, možda nije najveći lider, niti ima mamba mentality, ali baš je lagan.

Centar

Kažu da ih danas nema puno „pravih“. Da su izumrli. Možda nema grdosija kao Shaquille O`Neal ili tehnički potkovanih kao Hakeem Olajuwon, ali još su tu, nisu izumrli. Post igru bih uzeo od DeMarcusa Cousinsa, fizičke zvijeri, a šut od Ala Horforda. IQ je očigledno, od Duncana, a viziju od Marca Gasola. Skok bi mi kontrolirao Andre Drummond, obranu Rudy Gobert. Atleticizam Anthonyja Davisa s borbenošću Joahima Noaha završava ovog super centra.

Latest Posts

NE PROPUSTITE