Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Igrači Knicksa gube vjeru u trenera Hornaceka i trokut napad

Prije nekoliko dana mogli smo pročitati izjavu trenera New York Knicksa, Jeffa Hornaceka, da bi triangle napad mogao privući neke slobodne igrače na ljeto.

No, poznata napadačka šema Phila Jacksona izgleda da baš nije najdraža trenutnim igračima Knicksa.

Jackson bi eventualno mogao pronaći igrače koji se uklapaju u – i cijene – trokut napad. Ali većina igrača na trenutnom rosteru ne osjećaju komfor u takvoj postavci napada, pa im – posljedično – nije ni stalo do zalaganja.

Povratak, po mnogima zastarjele, napadačke filozofije je jedan od razloga da nekolicina veterana zahladni odnose s Hornacekom u posljednje vrijeme, prenose izvori bliski ekipi.

Carmelo Anthony i Derrick Rose prednjače u tome, ali od njih se ne očekuje da ostanu u New Yorku dovoljno dugo da njihov negativan stav ima neki poseban značaj.

S druge strane, Anthony je jedini igrač iz ekipe koju je Jackson naslijedio, te mu je Zen Master dao novi ugovor. Ako igrači, koje je Phil lično izabrao, odbijaju igrati u trokutu, od koga se očekuje da ga prihvati? Pronalazak slobodnih igrača koji će se otimati za dres Knicksa, možda i neće biti tako uspješna misija.

Hornacek je u teškoj poziciji, uhvaćen između dvije vatre – s jedne strane su već afirmirani veterani, nezadovoljni gubitničkim mentalitetom, a s druge je šef koji forsira tešku i zastarjelu metodu. Knicksima ne ide, a vrijeme neće ništa bitno promijeniti. Takva napadačka šema usporava tempo igre i dovodi do mnogih neefikasnih šuteva, a za uspjeh je potreban napadački stručnjak koji poznaje metodu do sitnih detalja i kvalitetniji roster. To Hornacek još uvijek nije, a nada da će ekipa iznenadno početi pobjeđivati je samo trošenje vremena.

Ako Jackson zaista insistira na trokutu po svaku cijenu, nekadašnji as Utah Jazza nije pravi trener za Knickse. Ali mnogo bolje rješenje od otpuštanja Hornaceka u korist zapošljavanja trenera koji bolje poznaje šemu, jeste odbacivanje te filozofije i davanje odriješenih ruku sadašnjem treneru.

Uz, naravno, sastavljanje kvalitetnije momčadi. To bi trebao biti glavni prioritet Jacksonu, što i zapravo jeste lakše za postići od onoga čemu on stremi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE