Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Amar’e Stoudemire

„Da li je ovo isti Miami?“, pitanje je koje sebi postavlja svaki zagriženi fan NBA košarke ovih dana. Sa pozicije koja je dovodila doigravanje u pitanje, popeli su se na petu poziciju Istoka sa šest utakmica prednosti nad devetoplasiranim Bullsima. Kada govorimo o najuspješnijim postavama lige od All-Star pauze, dvije od pet pripadaju Heatu. Jedna je popunjena mlađim udarnicima poput Justise Winslowa, Josh Richardsona i Hassan Whitesidea, dok je druga društvo veterana – Amar’e Stoudemire, Luol Deng, Goran Dragić, Dwyane Wade, te posljednja akvizicija Joe Johnson. Činjenica je da bi barem polovina potonjih već trebala osjećati ozbiljne posljedice tempa utakmica najkasnije u prosincu, ali izgleda da se ekipa sa South Beacha vodi onom ‘bez starca nema udarca’.

Kada malo detaljnije pogledamo roster, vidimo da je to poprilično interesantna družina. Vjerojatno spadamo u red mnogih koji su podizali obrvu na spomen aspiracija Miami Heata s početka sezone, ali s kombinacijom mladih igrača koji premašuju očekivanja i veterana koji odbijaju suton karijere, stvari su se posložile jako dobro.

Amar’e Stoudemire, koji u ovoj formaciji počinje na poziciji centra što se pokazuje jako produktivnim, predstavlja možda i najbolje ono što se dešava s Heatom ove sezone. Svi smo upoznati sa stanjem njegovih koljena kroz cijelu karijeru, što nam je vjerojatno uskratilo još pregršt predstava poput onih iz najboljih dana Sunsa, ali na Floridi je pronašao ulogu koja mu savršeno odgovara. Sigurno predstavlja jedan od razloga koji objašnjava Miamijevu sposobnost pobjeđivanja bez Chris Bosha, dok pored toga pomaže kao tutor mladim igračima koji čine ovaj tim opasnim.

Jednog popodneva, prije utakmice s New Orleansom u kojoj je upisao 16 poena, 9 skokova i dvije blokade, odgovorio je Andrew Sharpu ispred Sports Illustrateda na neka pitanja koja se tiču timske kemije Heata, sjećanjima iz doba Sunsa, umjetnosti Miamija i još mnogo toga.

Andrew Sharp: Jedna od najboljih stvari pri praćenju Miamija u skorije vrijeme jeste bilo vidjeti tebe u dresu Heata. Nakon svega što si prošao, izgleda da si na dobrom mjestu. Da li si našao mir s ovim što se odigralo?

Amar’e Stoudemire: Znate, ovo je bila jako dobra tranzicija za mene, igrati u Miamiju. Imamo sjajne momke koji čine utakmice dosta lakšim. Sjajno je biti pored njih, mislim, igrati u ekipi koja ima priliku natjecati se za titulu i to kao igrač zapravo i želite. Izvlači ono najbolje od vaših mogućnosti. Pripremate se da budete precizni i tačni, to je ono što želite kao veteran, biti u toj skupini ponovno.

AS: A sada si starter! Izgleda da si se potpuno vratio u igru. Da li si imao ideju da ćeš se naći u ovakvoj ulozi?

Amar’e: Nisam baš znao šta da očekujem. Znao sam da ćemo imati priliku natjecati se u doigravanju, ali ova sezona nam je nosila uspone i padove. Sada smo uspjeli da izgradimo prisan odnos u svlačionici, a ja sam dobio ulogu startera. Donosim određenu dozu iskustva i se isplatilo.

AS: Joe Johnson i ti imate veze još iz Phoenixa. Da li si imao neku ulogu pri njegovom angažmanu?

Amar’e: Joe i ja smo uvijek bili dobri prijatelji. Imali smo određenu pauzu u komunikaciji tijekom godina, on u Brooklynu, a ja u New Yorku, ali smo uvijek zadržali nešto karakteristično za nas. Kada sam saznao da imamo priliku potpisati ga, odmah sam stupio u kontakt s njim. Govorio sam mu o samoj organizaciji, da bih i ja lično volio ponovo igrati s njim… Siguran sam da je bila teška odluka za njega u jednom trenutku, ali sam zadovoljan jer je odlučio ispravno.

AS: Da li si mu pokušao ‘prodati’ stil života u Miamiju?

Amar’e: Da, život je dobar kada pobjeđuješ i mislim da mu je to olakšalo razmišljanje. Ne samo da smo u Miamiju, nego smo i ekipa koja pobjeđuje i ima priliku uključiti se u borbu za naslov.

joe-johnson

AS: Sada Heat ima tebe, Wadea, Johnsona.. Chris Bosha kada se vrati. Da li osjećaš da postoji veza između starijih momaka koji se još uvijek ne daju?

Amar’e: Imamo određenu dozu ‘lisičarenja’ kao ekipa. Sjajni veterani, s pravim liderstvom. Kada govorim o tome, mislim na Chrisa, Dwyanea, sada i Joea… Imamo i druge, mlade momke također – Josh Richardsona, Justise Winslowa, Tyler Johnsona… Imamo momke koji su spremni prihvatiti naše vodstvo i uložiti rad i trud.

AS: A Hassan Whiteside? Koliko vremena provodiš radeći s njim?

Amar’e: S Hassanom, sve je u tome da ga držite fokusiranim. Bitno je da shvati važnost detalja u igri. Osnove te nose daleko i onda kada naučiš detalje – male stvari koje zajedno čine veliku cjelinu – to će podići njegovu igru na još viši nivo. To je ono o čemu razgovaram s njim cijelu sezonu. Igra u jako dobroj formi od početka regularnog dijela i spremni smo pomoći mu da to prenese i na doigravanje.

AS: Da li mu pričaš svoje lično iskustvo iz prvih godina u Phoenixu?

Amar’e: Da, udijelim mu pokoji savjet tu i tamo, na treningu ili utakmici. Ali ja sam bio osamnaestogodišnji novak u Phoenixu, Hassan ima 27 godina. Spreman je napraviti taj korak naprijed i dominirati. Mislim da je sada pravo vrijeme za to.

AS: Kada već govorimo o Sunsima… Često se spominje doprinos Steve Nasha i Mike D’Antonija u revoluciji NBA igre, konkretno napada koji se danas sve više implementira nakon uspjeha Warriorsa. Da li ponekad osjećaš da ljudi zaboravljaju koliko si dominantan bio u tim godinama?

Amar’e: Iskreno, da! Brzo je zaboravljeno doba dominacije u kojem sam dao značajan doprinos. Doslovno smo kreirali ovaj novi stil igre koji je danas popularan zbog Golden Statea. Kada  imate tako dinamičnog playmakera poput Stevea i egzekutora poput mene, to čini igru mnogo lakšom. I još jednom, mislim da su mnogi zaboravili koliko sam bio dominantan.

suns SSOL

AS: Gledao sam vašu statistiku iz doigravanja… U prosjeku si imao 25 poena i 12 skokova u 2007… Ubacio si 38 poena i uhvatio 12 skokova Duncanu u šestoj utakmici te serije… Koliko često se sjetiš toga?

Amar’e: Pa, bilo je nekoliko serija sa Spursima. Ona na koju ti misliš… pa, u svaku utakmicu sam išao s istim stavom – igrati najbolje što mogu. Kada dođe vrijeme doigravanja, protivnici bude ono najbolje u meni. Pogotovo se to desilo sa Spursima, uspio sam dati svoj maksimum.

AS: Da li ikada pomisliš kako bi se serija odigrala da nisi dobio suspenziju?

Amar’e: Pa dobro, nisam samo ja bio taj koji je suspendiran. Suspenziju te dobio i Boris Diaw, koji je imao veliku ulogu tijekom cijele sezone. Bilo je teško nakon te odluke lige.

AS: Odluka je bila diskutabilna.

Amar’e: Da, bilo je dosta upitnika. Ali znate, nismo se suočili sa sličnom situacijom od tada. Siguran sam da logika NBA počiva na tome, što se tiče igrača i trenera.

AS: Okej, sretnija sjećanja. Koje je tvoje omiljeno zakucavanje iz ranih godina u Phoenixu?

Amar’e: Oh čovječe, ima ih tako mnogo (smijeh). Sjedio sam u avionu s mlađim momcima – Hassan, Josh, Justise i ja – i zajedno smo gledali stare highlightse. Mislim da je bio video s top 200 mojih zakucavanja tijekom karijere.

Bio je to jedan od onih momenata… Bili su zadivljeni onime što sam radio na terenu. Bilo je jako mnogo zakucavanja, teško je izabrati samo jedno.

AS: Mislim da ne postoji mnogo osoba s videom od top 200 zakucavanja. Kako je sada postati spretan veteran pored atletičnih igrača poput Justise Winslowa?

Amar’e: Ne, ne… Tako je kako je. Ne možeš se oslanjati na atletske sposobnosti cijelu svoju karijeru. Kada si mlađi, iskoristiš prednosti, ali s godinama moraš podići igru iznad tog nivoa. Uspio sam postići to.

AS: Koje je tvoje mišljenje o dometima Justisea Winslowa?

Amar’e: Kada mnogo učite o igri i imate sjajne radne navike, samo nebo je limit. U njegovom slučaju postoji još jedna prednost – sjajan je u obrani. On se gradi na osnovu toga, a ofenziva će se širiti. Mislim da će biti jako dobar igrač u ligi, mnogo godina u budućnosti.

AS: Koja je tvoja omiljena zanimacija van terena u Miamiju?

Amar’e: Uživam posjećivati različite umjetničke galerije. Little Haiti’s je također jedno sjajno mjesto. Uživam u filmovima, opuštenim večerama. Također provodim vrijeme sa svojom djecom, vodim ih na sportske priredbe i na neki način im objašnjavam pravila igre.

AS: Da li se vi veterani družite i pored timskih aktivnosti?

Amar’e: Da. Izlazimo na večeru kao porodica (smijeh). Ali ostavimo djecu kući za taj način izlazaka. Na timskim putovanjima, lijepo je izaći kao ekipa. A u Miamiju, Heat radi sjajan posao organizirajući različite porodične događaje i to je prilika za sve da se upoznaju.

amare

AS: Neki od vas imate zajedničke interese, zar ne? S modom, umjetnosti…

Amar’e: Često razgovaram o modi s Dwyaneom. O umjetnosti sa svim momcima. Želim ih što više uključiti. To je posao u progresu, ali počinju se polako kretati u takvim krugovima.

AS: Da li učiš mlade momke o svijetu umjetnosti?

Amar’e: U suštini, da. Justise je veoma otvorenih shvaćanja u tom smislu, što je sjajno za vidjeti. Često diskutujemo o raznim stvarima koje vidimo na internetu i društvenim mrežama. Šaljem mu neke umjetnine za koje mislim da bi ga mogle zainteresirati. Jednostavno pokušavam proširiti njegovo poimanje toga što je fino, da bi mogao razviti ukus…

AS: Pokušavaš poučiti i djecu tome, zar ne? Imali ste neki događaj nakon utakmice s Cavsima?

Amar’e: Da, u pitanju je bila moja kolekcija, koja se zove ‘Melech kolekcija’. Prezentirali smo liniju nazvanu “In The Paint”, koja je namijenjena djeci. Udružujemo se s umjetnicima, putujemo u njihove gradove i uspostavimo aktivaciju za sve u mjesnim zajednicama. Dovedemo lokalnu djecu, postavimo nekoliko platnenih podloga za njih da slikaju, kao i košarkaški teren. Nakon toga, moja fondacija donira ček školi ili zajednici, na tome počinjemo.

AS: To zvuči jako dobro. Kada je sve počelo?

Amar’e: Ja lično sam strastven kolekcionar. Htio sam kreirati nešto što bi iskazalo moje dvije strasti, košarku i umjetnost, kao i educiralo zajednicu i mlade generacije o različitim načinima za uspjeh. Želim im dati drugačiji ugao promatranja. Mnoga djeca u siromašnijim sredinama žele samo postati košarkaši, ili neki drugi sportista. Možda glumac ili reper. Možete biti košarkaš ili izgledati kao umjetnik ispred njih i dati im do znanja da se i oni mogu nalaziti na istom mjestu, uspješni u nekim drugim poljima.

AS: I pored toga, glumiš. Glumio si u filmu Trainwreck ovog ljeta. Kakvo je iskustvo sa seta?

Amar’e: Glumim već neko vrijeme. Producirao sam nekoliko filmova, kao i neke dokumentarce. Zaista uživam u tome. Postoji toliko različitih pravaca. Potrebno je vrijeme za razumjeti sve i podrazumijeva dosta posla. Moja najveća uloga jeste Trainwreck. To je jako, jako smiješan film. Judd Apatow je sjajan režiser. Snimanje s njim je bilo fenomenalno. Kao i Bill Hader. Moja scena je bila u bolnici, gdje Hader dolazi da me pripremi za operaciju sav rastresen svojim problemima, a ja reagiram kao ‘Možda ovo i nije najbolja ideja.’ Smijao sam se sve vrijeme na setu.

AS: Da li ćemo dobiti još uloga uskoro?

Amar’e: Imam nekoliko scenarija na raspolaganju trenutno, pa ih polako čitam. Biti će još prilika, siguran sam.

AS: Okej, vraćamo se na Heat. Da li si imao ideju da će Josh Richardson i Tyler Johnson biti od ovolikog značaja za ekipu?

Amar’e: Na samom početku godine, stvarno nisam znao što da očekujem. Nisam bio nikako upoznat s njihovim utakmicama. Ali gledam njihov napredak, sve pokazuje. Ako dolaziš s pravim stavom i donosiš pozitivan mindset na posao, možeš postati veliki faktor.

AS: Misliš li da su mladi momci naučili nešto gledajući tebe, Dwyanea, Chrisa, Joea? Da li je to vaša uloga?

Amar’e: Apsolutno. Naša uloga je početi dobro. Donijeti nam pozitivan napadački tok. Postaviti se na pravi način u defenzivi, a onda mladi momci uskaču i nastavljaju od toga.

AS: Prije nekoliko dana sam gledao najuspješnije postave od All-Star pauze. Vi imate dvije potpuno različite ekipe u top 5. Da li osjećaš da stvari bolje funkcioniraju sada, nego prije nekoliko mjeseci?

Amar’e: Sada smo u dobrom ritmu. Igramo sjajno u obrani, od čega zapravo i zavisimo. Zaista osjećam da igramo s visokim samopouzdanjem. Osjećam da imamo sjajnu priliku da postanemo poseban tim.

AS: Nedavno ste pobijedili Cavse. Što misliš o toj seriji u doigravanju?

Amar’e: To je bila izvanredna predstava. A kada govorim o seriji, LeBron protiv Heata u postsezoni… To bi bilo povijesno.

AS: Da li je to jedna od stvari o kojima razgovarate? Skidanje Clevelanda s trona konferencije? Da li je NBA finale cilj?

Amar’e: Nikada ne znate kako će se stvari odvijati. Nismo još stigli tako daleko, idemo utakmicu po utakmicu. Pokušavamo pobijediti, ići prema gore na ljestvici konferencije, krenut ćemo od toga.

AS: Dobar veteranski odgovor, nema govora.

Latest Posts

NE PROPUSTITE