Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Andrew Bogut o Exumu, Kerru i planovima za budućnost

Golden State Warriorsi su nakon obećavajuće sezone u kojoj su ostvarili čak 51 pobjedu doživjeli razočaranje u vidu eliminacije iz doigravanja već u prvome krugu od strane Los Angeles Clippersa. Jedan od glavnih razloga njihovog je neuspjeha bila i je nesretna ozljeda Andrewa Boguta par utakmica prije početka doigravanja. Nakon što je propustio veliki dio sezone 2012/13 zbog operacije lijevog gležnja, činilo se da će naš „Andrija“ konačno zdrav dočekati kraj sezone, međutim lakat Kennetha Farieda je bio koban. Iako je Bogut pokušao i dalje igrati uz pomoć injekcija, ozljeda se pogoršala te mu je ustanovljeno slomljeno rebro. Liječnici su savjetovali mirovanje kako bi ozljeda zacijelila te su samim time ambicije Warriorsa u doigravanju doživjele veliki udarac.

Bogut je bio jedan od glavnih razloga njihovog novog obrambenog identiteta te je ponovno kao i u starim danima bio jedan od najboljih obrambenih centara u ligi. Tijekom 67 utakmica ostvario je prosjeke od  7,3 poena, 10 skokova te skoro 2 bloka po utakmici. No najbitnija je statistika ona koja pokazuje da je za vrijeme svog boravka na parketu protivnicima dozvoljavao samo 45% ubačaja u reketu i pod obručem.

U razgovoru za australski NBA portal s novinarom Simonom Leggom govori o svojem oporavku od nove ozljede, o novom treneru Warriorsa Steveu Kerru i očekivanjima za nadolazeću sezonu, o Exumovom potencijalu te o planovima igranja za reprezentaciju Australije.

L: Kao prvo i osnovno moram postaviti pitanje koje zanima sve koji prate NBA… Jesi li zaliječio ozljedu rebara?

B: Da, bez puno drame. Bila je to ozljeda koje je zacijelila preko ljeta, sve je skupa trajalo oko 6 do 8 tjedana. Probudio sam se jednog jutra, mislim da je bio kraj lipnja, i osjećao sam se odlično. No unatoč tome, moram reći da je cijeli proces oporavka pobudio dosta frustracija u meni zbog toga što nisam ništa mogao raditi u smislu fizičke aktivnosti jer je oporavak od te specifične ozljede zahtijevao samo ležanje i odmaranje.

L: Je li ti ozljeda poremetila planove za ljeto ili si uspio ostvariti sve ciljeve koje si zacrtao nakon što si se mogao vratiti punom treningu?

B: Kada sam se ozlijedio taman pred doigravanje doktori su mi objasnili kako će trebati 2 do 4 tjedna kako bi se kost ponovno kalcificirala i poslije toga još otprilike 2 mjeseca da bi potpuno zacijelila. U skladu s tom procjenom sam odmah znao da neće biti nikakvih problema u vezi priprema za iduću sezonu.

L: Ima li istine u zanimljivosti koju sam nedavno čuo, a to je da si nedavno na treningu iznudio prekršaj u napadu od strane Marreese Speightsa? Je li to siguran znak da se osjećaš dobro i da ti je tijelo spremno za nove napore?

B: Zapravo sam to učinio nenamjerno te sam se odmah ispričao jer ne bih trebao iznuđivati prekršaje dok „haklamo“ tijekom predsezone. Ali da, osjećam se odlično i ne namjeravam mijenjati svoj stil igre zbog ozljeda. To bi umanjilo moju vrijednost na terenu.

L: Što kažeš na mišljenja da bi trebao promijeniti svoju igru kako bi izbjegao ozljede? Uvijek sam smatrao da je to nije fer prema tebi jer si stvarno imao nekih nesretnih i čudnih ozljeda, a ta tvoja neustrašivost je na neki način ono što ti daje prednost na terenu.

B: Naravno da postoji vrijeme i mjesto kada treba biti pametan i razmisliti o svemu, ali istovremeno je moj način igre dio mog identiteta i razlog što sam ovdje. Uvijek ću pokušati iznuditi prekršaj u napadu ili blokirati šut, a ako se zbog toga ozlijedim ili dobijem neki udarac, neka tako bude. Ozljede su dio svakog sporta, neke imaju veze s nedostatkom sreće, neke s drugim stvarima, no nikada neću izbjegavati kontakt pod svaku cijenu i igrati košarku na taj način jer smatram da se tako košarka ne igra.

L: Prošla je sezona je na kraju završila razočaranjem, ali vas je sigurno ohrabrila obrambena transformacija cijele momčadi. Vaš obrambeni rating je bio dovoljno dobar da zauzmete treće mjesto u ligi sa 99,9 dozvoljenih poena na 100 posjeda lopte, u usporedbi sa 102,6 sezonu ranije. Što se promijenilo? Je li to zapravo samo produkt nečeg jednostavnog, recimo toga što si ti bio zdrav 67 utakmica i branio reket i obruč?

B: Svi smo prihvatili trenerovu filozofiju. Znali smo da su stari Warriorsi bila napadačka ekipa koja je mogla zabiti 120 poena svaku večer ali tijekom dužeg perioda vremena to ne bi urodilo plodom jer ne možete tako pobjeđivati, morate igrati obranu. Također imamo velik broj igrača visoke košarkaške inteligencije koji znaju kako igrati. Nipošto nemamo nekog superstar obrambenog igrača, ali zato imamo igrače koji igraju jedni za druge i koji su strpljivi, pametni te znaju svoje prednosti i mane.

 L: Koliko vam je značio Iguodalin dolazak?

B: On je jedan od naših najboljih obrambenih igrača te nema sumnje da je bio veliko pojačanje za nas. Timski je igrač te igra košarku na pravi način te će uvijek dodati loptu otvorenom igraču.  Nije igrač koji će ostvarivati zapanjujuće brojke, ali smatram da su takvi igrači vrlo vrijedni u momčadi. Trebati imati pravu „mješavinu“ igrača, a on se u našu ekipu savršeno uklopio.

L: Protivnici su zabijali samo 45% šuteva u reketu kada si ti bio na terenu, a također vam je i obrambeni rating u tim situacijama bio odličnih 98,8. Iako si imao tu nesretnu ozljedu na kraju sezone, sigurno si ponosan što si se vratio svojoj elitnoj obrani?

B: Smatram da sam igrao dobru obranu. Neke utakmice sam i napadački odigrao dobre, neke nisam, ali sve u svemu mislim da sam dobro odradio zadatke koji su stavljeni pred mene i ispunio većinu njih. Dobro sam branio reket što mi je bio i glavni cilj. Želio sam spriječiti bilo kakve lagane poene i većinu vremena sam to uspijevao, kao i cijela momčad.

L: Mark Jackson je otpušten i vjerojatno ti je već dosta razgovora o tome pa pričajmo o Kerru. Čuo sam da je proveo tri dana u Australiji s tobom. O čemu ste vi momci razgovarali?

B: Došao je na vikend pa smo zajedno večerali u petak i ručali u subotu. Nije to bio jedan od onih intervjua ili bilo što takvo, već me jednostavno htio upoznati. Spomenuo je par puta kako me planira koristiti i na što se trebam koncentrirati. Bila je to vrlo lijepa gesta s njegove strane, prijeći toliki put da me upozna.

L: Planira li te više koristiti u napadu?

B: Malo smo razgovarali o tome te je rekao da želi brzi protok lopte i ne želi da se sve vrti oko jednog ili dvojice igrača. Želi da lopta putuje do svakog igrača i da cijeli napad bude u nekakvom skladu, bez forsiranja bilo čega.  Ja isto čvrsto stojim iza toga da će ti dobar protok lopte puno pomoći u napadu. Naše zvijezde poput Stepha Curryja će postići svoje poene jer su talentirani i jer mogu zabiti 10 – 15 poena u razdoblju od 3, 4 minute. Ako uza sve to ostvarimo i nekakav protok lopte biti ćemo vrlo opasni.

L: 51 pobjeda i 6.mjesto u Zapadnoj konferenciji je bio vaš domet prošle sezone. Što će definirati uspješnost ove sezone? Koji su ciljevi za ostvariti?

B: Ja želim doći dalje u doigravanju. Smatramo da smo momčad za doigravanje, a najbolji način da to dokažemo je da najprije osiguramo doigravanje, a onda tamo ostvarimo još nešto. Ne volim stavljati nekakve brojeve pobjeda ili rundu doigravanja kao ciljeve, ali recimo da je za nas cilja polufinale Zapadne konferencije pa dalje. Međutim, naša konferencija je začuđujuće snažna i postala je još bolja tijekom ovog ljeta. Sunsi su ostvarili 48 pobjeda i nisu ušli u doigravanje tako da bi nekakav broj pobjeda koji bi garantirao dobro mjesto u konferenciji ove godine mogao biti 55 ili 56 što je vrlo teško ostvariti. To znači da si smijete priuštiti samo 25 loših utakmica.

L: Kako bi ocijenio poteze vodstva kluba tijekom ljeta, očito nije bilo nikakvih velikih promjena, međutim potpis Shauna Livingstona možemo smatrati značajnim, zar ne?

B: Imao sam sreće igrati sa Shaunom jednu sezonu u Bucksima pa znam da je igrač izvrsnog karaktera i visoke inteligencije koji se savršeno uklapa u našu momčad. On je vrlo dobar asistent i vjerojatno bi bio All-Star igrač da nije bilo svih ozljeda koje su ga zadesile.

L: Jesi li pratio utakmice Australije tijekom Svjetskog Kupa u Španjolskoj?

B: Jesam nešto malo. Bio sam u Hrvatskoj u to vrijeme pa sam uspio pogledati samo utakmicu protiv Litve koja je bila vrlo dobra.  Zadnja utakmica protiv Turske je bila dosta teška ali su sve u svemu napravili dobar posao i mnogo je mladih igrača dobilo priliku zaigrati. Bilo je lijepo vidjeti njihov talent.

L: Kakvo mišljenje imaš o tom turniru općenito? Mnogi smatraju da nema prestiž poput Olimpijskih igara te da bi momčad SAD-a trebala sastaviti momčad mladih igrača. Dijeliš li ta mišljenja?

B: Teško je reći. Osobno sam morao biti pametan zbog rehabilitacije te nisam smio igrati, ali planiram igrati u kvalifikacijama sljedeće godine, a onda i na Olimpijskim igrama poslije toga. Morao sam propustiti ovogodišnji Svjetski Kup kako bih si stvorio šansu da zaigram u sljedećem ciklusu. Bez ikakvog nepoštovanja prema momčadima i igračima, mnogima su nedostajale glavne zvijezde jer su trebali odmor (Parker, Nowitzki, Noah). Definitivno može biti slučaj za to da su Olimpijske igre prestižnije i kompetitivnije od Svjetskog Kupa, dijelom i zbog toga što nastupa samo 12 momčadi u usporedbi s 24 ove godine u Španjolskoj.

L: Upravo si govorio o mlađim igračima koji su pokazivali svoj talent, mora da si malo uzbuđen oko australske momčadi i Olimpijskih igara?

B: Sve je to vrlo uzbudljivo. Imamo šansu ostvariti dvoznamenkasti broj australskih igrača u NBA ligi. Skoro nas ima 10 pa je ovo izvrsno vrijeme za australsku košarkašku scenu. Sve se to još uvijek razvija te se nadam da možemo nastaviti stvarati tako dobre igrače kao i dosad. Sljedeći je korak medalja na nekom velikom natjecanju, međutim to je mnogo lakše izreći nego ostvariti.  Možete biti najbolja momčad na svijetu, no to vam ništa ne garantira jer je internacionalna košarka drukčija i teža. Odigrate cijelu sezonu, umorni ste, te onda još odigrate za svoju zemlju takvi umorni i „izubijani“. Siguran sam da bi se svi složili s time da je sljedeći cilj za Australiju postati top 4 momčad u svijetu.

L: Uspjeh Spursa i njihovo osvajanje naslova s dva Australca u momčadi je isto nešto što će zasigurno pomoći rastu vaše košarke. Jesi li imao prilike tijekom ljeta porazgovarati sa Pattyjem (Millsom) i Aronom (Baynesom) i čestitati im?

B: Zapravo i nisam. Oni su imali svoju turneju s Larry O’ Brien trofejem pa su bili poprilično zauzeti. Međutim to je očito odlično za sve nas u Australiji i za košarku općenito. Nažalost nisam imao šansu porazgovarati s njima.

L: Kad već govorimo o napretku australske košarke, to što je Dante Exum izabran kao 5. pick je zasigurno uzbudljivo. Uzevši u obzir da si ti izabran kao 1. pick i da si uspio ostvariti većinu očekivanja i imati uspješnu NBA karijeru, smatraš li da je bitno da porazgovaraš s Danteom i ponudiš mu neke savjete? Jesi li porazgovarao s njim poslije drafta?

B: Razgovarao sam s njim prije drafta i dao sam mu do znanja da moraš razmisliti o mnogo stvari kada odlučiš izaći na draft. Cijela ta situacija poslije i efekt koji to sve ima na prijatelje i rodbinu je nešto što je ponekad teško razumjeti. Smatram da njegov otac razumije kako stvari funkcioniraju i da će mu on puno pomoći. Želim poručiti svim onima koji su kritizirali njegove igre tijekom Svjetskog Kupa da mu je samo 19 godina i da mu je ovo bio prvi veliki turnir. Nosio se s jednim ogromnim pritiskom tijekom posljednjih 6 mjeseci što nije nimalo lako. Vjerujem da će postati odličan igrač, samo treba nastaviti raditi na svojoj igri. Čuo sam je veliki radnik tako da će vrlo vjerojatno sve biti u redu. Samo se nasmijem svim ljudima u medijima koji otpisuju ovog dečka nakon samo jednog turnira. Hoće li osvojiti nagradu Novaka godine? Tko zna. Volio bih da osvoji. Ali isto tako ne smijemo zaboraviti da je na draftu izabran zbog činjenice da je mlad i da ima priliku postati još bolji. Imati će nekih teških trenutaka kao i svi, no čuo sam da ima odličan karakter te sam siguran da će prijeći preko svih prepreka. Toliko je ljudi koji ga već pokušavaju pokopati što je po meni vrlo razočaravajuće.

L: Završno te želim pitati nešto o tome kako si proveo ljeto. Proveo si dobar dio vremena u Europi i u Melbourneu. Čime se baviš kada si kod kuće u Australiji?

B: Iskreno, radim sve što i svaki normalan čovjek. Kao prvo i osnovno, pokušavam 2-3 tjedna provesti u miru. Također posvetim nešto vremena ljudima na radiju i televiziji koji su me podržavali tijekom svih ovih godina. Uvijek se potrudim da Australci čuju moj glas kada sam doma. Ostatak vremena sam odrađivao svoju rehabilitaciju i fizikalnu terapiju i provodio vrijeme sa starim prijateljima. Nisam radio ništa skandalozno niti luksuzno, samo normalne svakodnevne stvari.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE