Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Chris Paul

Prošli je tjedan na treningu Clippersa novinar Ken Berger razgovarao s, po mišljenju mnogih i dalje najboljem playmakeru lige, Chrisom Paulom. Na pitanje želi li sjesti odmah je ispalio : „ Ne treba hvala. Moram ostati u pokretu, lagano starim!“

CP3 ove sezone planira stati na kraj kritikama koje ga prate čitave karijere i konačno odvesti momčad do značajno uspjeha u doigravanju. Clippersi od njegove akvizicije još nisu uspjeli doći do konferencijskog finala. Prošle sezone je u prosjeku ostvarivao double-double, 19.1 poena i 10.7 asistencija, no zbog ozljeda koje su ga nastavile ometati i tijekom doigravanje je propustio čak 20 utakmica u sezoni. Ove će godine njegovo zdravlje biti izuzetno bitno za ambicije Clippersa, koji su promjenom vlasnika konačno završili s aferom Sterling koja je potresla čitav NBA.

U razgovoru za stranicu CBSSports.com Paul je iznio svoje misli o novom vlasniku, Steveu Ballmeru, o svojoj ulozi predsjednika igračke unije te o tome hoće li ovo konačno biti sezona u kojoj će Clippersi stati na kraj ispadanjima u drugoj rundi doigravanja.

Ken Berger: Sada kada je cijela situacija oko promjene vlasnika konačno riješena, možeš li se osvrnuti na to cijelo iskustvo i na svoje osjećaje sada kada je sve napokon gotovo?

Chris Paul: Sjajno je što je to sada stvar prošlosti te je sve konačno podređeno budućnosti. Naša momčad je uzbuđena, kao i cijela organizacija. Gospodin Ballmer je dosad bio nevjerojatan i svima nam je jasno dao do znanja da su pred nama ljepša vremena.

KB: Kada bi morao opisati novog vlasnika jednom riječju, kako bi ga opisao?

CP: Entuzijastičan.

KB: Malo je i lud, ali na dobar način.

CP: Imao sam prilike igrati golf s njim ovo ljeto, a i bili smo zajedno na večeri s cijelom momčadi. Mogu vam reći da mi se zaista sviđa.

KB: Igra li dobro?

CP: Dosta dobro.

KB: Je li Adam Silver zadobio povjerenje ili određeni kredit od strane igrača s obzirom na njegov pristup slučaju Sterling?

CP: Poznajući Adama, sumnjam da išta što radi, radi s ciljem dobivanja dodatnih poena ili nekakvog kredita. Smatram da je definitivno zaslužio naše poštovanje. Rekao sam ovo i ranije, a to je da je najbolja stvar kod Adama ta što smo u konstantnom dijalogu. Ponekad se ne slažemo oko nekih stvari, ali mislim da to što stalno pričamo o svemu uvelike pomaže.

KB: Kao predsjednik unije igrača, koje je tvoje mišljenje o tome da se igrače ne bi trebalo okrivljavati za potpisivanje max ugovora? Kobe Bryant je o tome nedavno medijima dao vrlo čvrste stavove te izjavio kako vlasnici zarađuju mnogo više od igrača.

CP: Zapravo, nisam znao za njegove izjave. Sigurno ću to sve malo proučiti. No, mogu vam reći da igrači ne bi trebali biti izloženi napadima zbog potpisivanja unosnih ugovora.

KB: A koje je tvoje mišljenje o tome da i navijači očekuju od igrača da uzmu manje novaca kako bi GM-ovi imali veće šanse složiti kompetentniju momčad?

CP: Očekuju li to zaista?

KB: Mislim da je to jedna od stvari koja zaista nervira igrače, kada ljudi smatraju da je igračima obveza uzeti manje kako bi se mogla složiti bolja momčad. Međutim, razlog tome je ovakav sistem i salary cap.

CP: Tu zasigurno ima puno mjesta za raspravu i dijalog. No na kraju krajeva, navijači žele vidjeti igrače kako izlaze na teren i igraju, a ti isti igrači također pokušavaju zaraditi što je više moguće u ovom kratkom vremenu koliko nam traje sportska karijera.

KB: Druga vruća tema u zadnjih par dana je bila treba li skratiti trajanje utakmica ili NBA sezone. Imaš li kakvih misli o tome? Jesu li 82 utakmice taman?

CP: Tu se zaista ima o čemu pričati i mislim da bi o tome trebali napraviti kvalitetnu raspravu s glavnim odborom. Ali, utakmica od 44 minute? Više mi se sviđa 48.

KB: Što je s ambicijama ove momčadi? Ako pogledamo okolinu, imate dosta prostora. Kevin Durant je ozlijeđen. Spursi su sve stariji…

CP: Za Spurse to govore već 5, 6 godina, još otkad sam bio u New Orleansu.

KB: Znam. Postoji li tu prava šansa za ovu momčad da napravi nešto?

CP: Rekao bih da neovisno o situacijama drugih momčadi mi imamo šansu. Jedna smo od onih ekipa koja ne promatra što se događa s drugima. Gledamo samo sebe. Možemo reći da smo u vrlo dobroj situaciji, jer samo par momčadi može reći da imaju šansu za osvajanje naslova.

KB: Koliko si često u glavi premotavao petu utakmicu protiv Thundera?

CP: Dovoljno često. Dovoljno često.

KB: Koliko se dugo ta gorčina zadržala u tebi i koliko te dugo smetala?

CP: Uvijek će me to pratiti. Ali istovremeno sam shvatio da je ne mogu promijeniti. Ne mogu vratiti vrijeme. Na kraju krajeva, igrali smo i šestu utakmicu i imali priliku za pobjedu u toj utakmici.

KB: Mnogi ne shvaćaju kako je teško izboriti doigravanje svake sezone. Ali ti se držiš malo viših standarda. Motivira li te to što u karijeri još nisi dospio do finala konferencije?

CP: Da, motivira me. Teško je to. To je jedna od onih situacija gdje nema isprika. Nešto što naučio u svojoj trećoj sezoni, tada sam naime prvi put došao do doigravanja. Osjećao sam da ću to bez problema ostvariti svake godine. Automatski pretpostavljate, posebno nakon takve godine kada sam imao sjajnu sezonu i bio drugi u izboru za najkorisnijeg igrača lige. Razmišljate : „ Nema veze, imat ću novu šansu iduće godine.“ Ali dogode se ozljede i različite neplanirane stvari. Morate naučiti iskoristiti trenutak.

KB: Jesi li dodao što svojoj igri ovo ljeto?

CP: Mislim da jesam.

KB: Što to?

CP: Vidjet ćete. Radim na tome.

KB: Igrao si za Byrona Scotta i skoro si zaigrao s Kobeom Bryantom. Što misliš kakav će biti njihov odnos i što će učiniti jedan za drugog?

CP: Oni su bili i suigrači. Mislim da će poštovanje koje imaju jedan prema drugome učiniti čuda. Kobe je Kobe. Siguran sam da će ­B-Scott biti sretan što ga trenira.

KB: Možeš li popuniti ovu prazninu za mene? Sezona Clippersa će biti uspješna ako ______ .

CP: Ako uživamo u procesu i zaljubimo se u njega, u sve uspone i padove, teške dane. Nijedna momčad još nije ostvarila 82 pobjede tako da kada doživimo neki teški poraz, moramo se odmah vratiti. Mislim da će nam sezona uvelike ovisiti o našoj sposobnosti da se oporavimo od poraza. Ako izgubimo utakmicu koju smo trebali dobiti, trebamo je odmah preboljeti i krenuti dalje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE