Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Eric Bledsoe

Momčad Phoenix Sunsa je prošle godine skoro pobijedila sve izglede i izborila doigravanje. Momčad kojoj su mnogi predviđali dno Zapadne konferencije izborila je 48 pobjeda i ostala samo jednu pobjedu kratka od 8. mjesta. Jednu od glavnih uloga u uspjehu momčadi je imao Eric Bledsoe, unatoč tome što je zbog ozljede meniskusa odigrao samo 43 utakmice.

Za Sunse je stoga izuzetno bitno što su ga, nakon početnih neslaganja u pregovorima oko novog ugovora, ipak uspjeli zadržati u svojim redovima. Bledsoe ja naime potpisao produženje ugovora na 5 godina u iznosu od 70 milijuna dolara. „ Davno sam naučio da nije bitno koliko je more nemirno sve dok brod uspije mirno uploviti u luku, a danas smo oduševljeni što je ovaj brod uspio uploviti i što će Eric ostati u našoj organizaciji još dugo vremena,“ izjavio je tada predsjednik košarkaških operacija Sunsa, Lon Babby. „Bit će integralni dio ne samo naše košarkaške momčadi, već i naše zajednice u Phoenixu.“

Bledsoe je inače prošle sezone ostvarivao najbolje brojke u karijeri što je bilo i za očekivati s njegovim porastom minutaže budući da više nije trebao ulaziti s klupe zbog Chrisa Paula. U prosjeku je zabijao 19,4 poena i dijelio 6 asistencija u prosjeku. Cijela se organizacija naravno nada da će ga ove sezone ozljede zaobići, ujedno jer su se ovo ljeto i dodatno pojačali s Isaiahom Thomasom te time dali do znanja da itekako ciljaju na doigravanje. Sunsi su trenutno na omjeru od 3 pobjede i 2 poraza.

U razgovoru za Dime Magazine Bledsoe govori o svojoj odluci da ostane u Phoenixu, o treneru Jeffu Hornaceku i o očekivanja u novoj sezoni.

 

Dime: Jesi li osjetio olakšanje kada si konačno potpisao produženje ugovora? To je sigurno bilo nešto čime nisi htio razbijati glavu tijekom sezone,zar ne?

EB: Pa i nisam jer uopće nisam bio zabrinut oko toga. Cijelu sam prošlu sezonu odigrao bez potpisa novog ugovora i isto tako nisam bio zabrinut oko te situacije. Volim košarku, volim je igrati te sam znao da ću je nastaviti igrati, a to je ono najvažnije.

D: Smatraš li da su novinari pretjerali s vijestima o neslaganju između tebe i uprave Sunsa prilikom dogovaranja uvjeta novog ugovora? Jesi li cijelo vrijeme bio siguran da ćeš karijeru nastaviti u Phoenixu?

EB: Mediji će uvijek raditi svoj posao i pisati svoje priče, za to su plaćeni. Ja sam u svoju budućnost u Phoenixu bio poprilično siguran. Već sam bio potpisao qualifying offer i što već ne. No na kraju krajeva, nitko ne zna što se sve može dogoditi.

D: Jesi li se osjećao ugodno kada je LeBron istupio i javno rekao da bi te Sunsi trebali dobro platiti. Jesi li uopće obraćao pažnju na te stvari ili si ostavio svom agentu da se on pobrine za sve?

EB: Naravno da sam sve prepustio svom agentu. Ja sam učinio ono što sam morao tijekom ljeta i mislim da sam puno napredovao radeći na svojoj igri. Pustio sam svog agenta da obavlja ono što sam ga i zaposlio da obavlja.

D: Koja je jedna točka kojoj si najviše posvetio pažnje prilikom rada na svojim vještinama ovo ljeto?
EB:Radio sam na svojoj tjelesnoj spremi kako bih ostao u formi tijekom sezone i kako se ne bih prebrzo umarao. Također sam i puno šutirao ovo ljeto i pokušavao unaprijediti taj segment igre.

D: Smatraš li da je povećana minutaža u Phoenixu, nakon što si u Los Angelesu provodio manje vremena na parketu jer si ipak bio rezervni playmaker, doprinijela ozljedi meniskusa?

EB: Gledajte, ozljede se događaju. Nije bitno igraš li 4 ili 40 minuta. To je nešto što ne možeš kontrolirati.

D: Kako je na treningu momčadi kada se toliko braniča natječu jedni protiv drugih?

EB: Treninzi su vrlo intenzivni. Svi se želimo nadigravati i pobijediti pa to uzrokuje jednu visoku razinu intenziteta i kompeticije što olakšava samo igranje utakmica.

D: Gledajući trenera Jeffa Hornaceka uz parket stječe se dojam da je vrlo sretan i optimističan. Je li takav i u svlačionici i daleko od očiju javnosti? Čini se kao vrlo pozitivan trener koji smatra da je sve moguće. Je li to pripomoglo vašoj sjajnoj prošloj sezoni u kojoj ste nadmašili sva očekivanja?

EB: Nema sumnje, trener je uvijek pozitivan. Razumije da smo vrlo mlada momčad i da zabrljamo neke stvari češće no što bi trebali i u svakoj situaciji razmišlja pozitivno i ohrabruje nas.

D: Da li ikad priča o svojim igračkim danima?

EB: Ne priča. No prvi put kada sam došao u momčad svi su pričali o njemu i Kevinu Johnsonu, a sada smo češće u fokusu Goran Dragič i ja, tako da…

D: Dakle, uopće ne spominje svoju karijeru kada vas recimo uči određene stvari na treningu?

EB: Ne, no mi ga nekada malo zadirkujemo dok šutamo slobodna bacanja, a on nas samo promatra sa strane jer je u karijeri imao prosjek uspješnosti s linije slobodnih bacanja oko 90%.

D: Znaš li da je imao čudnu rutinu prije izvođenja slobodnih bacanja?

EB: Ne, nisam to znao, morat ću provjeriti.

D: Je li ti lakše igrati s još dva druga braniča nego u tradicionalnoj (branič,branič,krilo,krilo,centar) postavi? (Sunsi ove sezone često koriste petorku s Bledsoem, Dragičem i Thomasom, op.a.)

EB: Definitivno. Puno je lakše igrati s playmakerima. Kada se svi guraju u reket ne vršite nikakav pritisak na obranu,a ovako imate puno situacija u kojima nakon prodora imate čisto dodavanje slobodnom suigraču na trici.

D: Dakle spacing je puno bolji kada imate više braniča na terenu?

EB: Da, mislim da jest.

D: Je li trener Hornacek možda na treninzima već eksperimentirao sa super niskim postavama s četiri braniča i Plumleeom u reketu?

EB: Ne, to još nismo iskušali premda sam poprilično siguran da će se to uskoro dogoditi.

D: Kako se Isaiah Thomas uklopio u momčad?

EB: Smatram da se sjajno uklopio. Želi pobijediti i nesebičan je.

D: Proveo si puno vremena čuvajući Chrisa Paula, bilo to na treninzima Clippersa ili u utakmicama kada si prešao u Sunse. Reci nam koliko je to težak posao?

EB: Teško ga je čuvati, rano u utakmici je čvrst kao i svaki drugi igrač, no posebno ga je teško zaustaviti pri kraju utakmice.

D: Prošle godine ste bili zadnja momčad koja je eliminirana iz utrke za doigravanje. Možete li ove sezone ući u doigravanje na ponovno snažnom Zapadu?

EB: Smatram da ga imamo sjajnu šansu izboriti. Prošle smo godine pobijedili 48 utakmica i nismo ga uspjeli izboriti. Mislim da opet možemo do brojke 48, a vjerojatno i više od toga, te tada doigravanje ne bi trebalo biti upitno. Najvažnije je da igramo kao momčad i da si svi međusobno pomažemo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE