Wednesday, December 6, 2023

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Gregg Popovich

Jedan od najboljih i najuspješnijih NBA trenera svih vremena, gospodin Gregg Popovich, dao je intervju za službenu stranicu San Antonio Spursa nakon ispadanja u sedmoj utakmici protiv Los Angeles Clippersa u kojem govori o Timu Duncanu, Kawhiju Leonardu, , zdravlju ekipe, motivaciji za nastavak, promjenama koji slijede i Hack-a-Shaq pravilu.

Dan McCarney: Uvijek ste imali mišljenje da momčad ne može osvojiti titulu ako nije zdrava na ulazu u doigravanje. Imate li osjećaj da je vaša momčad ušla u doigravanje s dosta takvih problema?

Gregg Popovich: Skoro da ne želim odgovoriti na to pitanje jer zvuči kao opravdanje, ali nitko ne može osvojiti titulu baš svake godine. Svi je žele osvojiti, ali malo tko uspije. Ovo je za nas bila teška godina u dosta stvari, na kraju smo se oporavili, dali sve od sebe da završimo tamo gdje smo završili i mislim da u doigravanje nismo ušli sa zdravljem kakvog smo htjeli imati.

Tijekom prve runde smo trebali dobiti bolje predstave od trojice, četvorice igrača, ali to se dogodi kada godinu prije osvojite titulu. Godina kada smo izgubili od Miami Heata (finale 2013.) imali smo možda dvojicu igrača koji su igrali konstantno dobro, dok je Miami imao četvoricu, petoricu igrača koji su bili na vrhuncu. Godinu nakon (finale 2014.) mi smo imali četvoricu, petoricu koji su bili na vrhuncu, dok su oni imali samo dvojicu.

To je ono što vam treba, ali mislim da su naši momci dali sve od sebe ako uzmemo u obzir da smo zadnje tri godine bili u finalu Zapada i dva puta u velikom finalu. To nije lako, a sve smo to ispratili s teškom godinom koja je iza nas i mislim da nismo bili na vrhuncu psihički i fizički kao što smo bili zadnjih godina. Ponosan sam na njih, posebno zbog sedme utakmice, način na koji su se vratili u susret i dali sve od sebe. Ovo je odlična grupa i ovaj niz je bio prekrasan.

DM: Iako ste imali sve navedene poteškoće, da li ste u jednom trenutku, posebno kasnije u sezoni kada ste nizali pobjede, pomislili da je moguća nova titula?

GP: Da, baš prije ozljede Tiaga Splittera. Vratili smo ga i ponovno imali našu petorku. Bili smo zdravi i napravili smo taj niz pri kraju sezone, ali tada se on opet ozlijedio. Nismo ga dobili natrag do početka doigravanja i to nas je koštalo, rotacijski i zdravstveno.

Da bi otišli do kraja treba vam se poklopiti toliko stvari; možete ispasti zbog sudačke pogreške, zbog ozljede, netko može imati odličnu večer.

DM: Da li vas je nešto iznenadilo tijekom sezone?

GP: Što se tiče igrača, ne znam da li je to iznenađenje, ali Tim Duncan me nastavlja oduševljavati. Bio nam je najkonzistentniji igrač u doigravanju, a 39 mu je godina. Trebalo mu je malo više pomoći i teško mi je što je nije dobio.

Gledati ga kako igra je spektakularno, čak se i suigrači nekada čude kada ga gledaju na obje strane parketa. On strašno želi pobjedu i radi to na pravi način. Kod njega nema plesanja, snimanja reklama i ostalih stvari. On sve radi tiho i zato nam je žao što nismo napravili više za njega.

DM: Vidite li scenarij u kojem se Tim Duncan vraća sljedeće sezone?

GP: O tome još nismo razgovarali. Imamo velik broj slobodnih igrača tako da ćemo razgovarati s R.C. Bufordom (GM Spursa) i trenerima da odlučimo kako će ekipa izgledati sljedeće sezone, ali sigurno je da će izgledati drugačije jer ove godine imamo toliko slobodnih igrača i želimo promjene.

Želimo početi, ne točno sve od početka, ali ove zadnje četiri sezone su bile teške i s takvom mišlju smo sastavili momčad, tako da ove godine imamo sve te slobodne igrače s kojima možemo odlučiti kako naprijed. Tome ćemo posvetiti dosta vremena, ali što se tiče igrača koji žele u mirovinu, o tome nismo razgovarali.

DM: Što je sljedeći korak za Kawhija Leonarda?

GP: Konstantnost. Kako bude napredovao, mora shvatiti da se to od njega očekuje svaku večer, u obrani i napadu. Dobre, solidne, konstantne igre kojima će predvoditi momčad. Vrijeme će pokazati može li on to napraviti, ali ja sam siguran da može.

Ovo ljeto će biti iznimno važno za Leonarda, ovo će mu biti prvo ljeto u kojem može raditi na sebi što god želi, u košarkaškom smislu. On posjeduje takve stvari, prošle godine je radio na koljenu, ovo će biti dobro ljeto za njega.

DM: Da li vas osvježava mogućnost promjene?

GP: Moja želja je da trening krene sljedeći tjedan. Ovo radite toliko dugo, da znate koji ćete im video pokazati početkom rujna, stvari na kojima želite raditi. Tako radi mozak trenera, vjerojatno je najbolje uzeti pauzu i ne raditi ništa, to ću pokušati.

DM: Osjećate li se sigurno zbog činjenice da je ekipa održala fleksibilnost bez rizika za budućnost?

GP: R.C. i njegova grupa su uvijek radili odlično takve stvari, gospodski i s poštovanjem. Ako se novac treba potrošiti, potrošit će se, ali nikada nema brzanja. Nikada franšizu nismo doveli u situaciju da plaća redikulozne svote novca, a da nema vrijednosti. Moje potpuno povjerenje u Buforda se nikada neće promijeniti zbog svih uspjeha i zato što ne misli o sljedećoj godini, niti dvije godine unaprijed, on misli tri godine unaprijed, sedam godina unaprijed.

DM. Možete li se osvrnuti na Tima, Tonyja i Manua?

GP: Kako vrijeme prolazi, sigurno mogu. Zadnjih par godina, razmišljao sam dosta kako će mi nedostajati kada odu. To vam je kao obitelj, sigurno da se često osvrnem i pomislim kako njih jednog dana neće biti. Samo imam čudan osjećaj kada oni ne budu ovdje, da neću ni ja.

DM: Jeste li razgovarali s Docom Riversom nakon sedme utakmice?

GP: Stvarno sam sretan zbog tih momaka. Trenutno su na vrhuncu, s razinom talenta i svime. Novi vlasnici, momci kao Chris Paul i Blake Griffin pokušavaju napredovati i podići level. Sretan sam zbog njih. Nekome je to prije par dana bilo čudno, kako možeš biti sretan, a izgubio si? Ako ne možeš biti sretan zbog tuđeg uspjeha, onda si nula od osobe. Sigurno sam tužan što smo izgubili, ali možeš biti sretan zbog onoga na drugoj strani.

DM: Što vam je najveća motivacija za povratak?

GP: Najveća motivacija? Želim posao, želim raditi.

DM: Hoćete li nastaviti s praćenjem doigravanja?

GP: Znate da ću gledati Warriorse, pošto je Steve Kerr tamo. Gledat ću Clipperse jer su nas pobijedili. Gledat ću Chicago jer mi je Thibodeau prijatelj, gledat ću Hawkse zbog Budenholzera. Toliko sam dugo u ligi da poznajem sve te momke. Zabavno ih je gledati kako igraju.

DM: Hoće li ovo ljeto biti važno za Tonyja u smislu oporavka?

GP: Mislim da hoće. Tony nije imao godinu kakvu je želio imati. Imao je dosta dobrih godina, a mogu vam reći da on već sada gleda što može napraviti za svoje tijelo da bude spreman za sljedeću sezonu. Tako da sam već uzbuđen zbog toga, iako smo imali težak poraz.

DM: Da li je to savršena granica, ne samo za Tonyja nego sve starije igrače, da imaju duže vremena za oporavak?

GP: Ovo je prvi puta nakon dugo vremena da ćemo imati dodatnih 45 dana za odmor. Iskoristit ćemo ih pametno. Hipotetski sada možete gledati što da smo i prošli prvi krug doigravanja, koliko dugo bi još izdržali s praznim spremnikom, pogotovo psihički. Što je tu je, nastavljamo dalje.

DM: Očekujete li promjenu u pravilu kod namjernog fauliranja igrača (Hack-a-Shaq)?

GP: Biti će dosta diskusije oko namjernog fauliranja, kao što i treba biti. U principu, ja osjećam da je to taktika koja se može koristiti. Ako netko ne može pogoditi slobodno bacanje, to je njihov problem. Kao što sam prije rekao, ako mi ne smijemo iskoristiti slabost u vašoj ekipi, onda  možemo prije svakog susreta napraviti dogovor: ‘mi nećemo namjerno faulirati vašeg igrača, a vi obećajte da on neće blokirati naše šuteve’ ili ‘mi nećemo faulirati vašeg igrača, a vi nama puštajte otvorene šuteve’.

Tako da bi trebali napraviti razmjenu. Intelektualno ili principijelno, mislim da je to u redu, ali što se tiče gledljivosti, tu je užasno. Ne može biti gore. Ja pripadam intelektualnoj strani gdje je to dio košarke, i ako vaš igrač ne može šutirati, a to je bitni dio igre, vjerojatno bi ga trebao maknuti s parketa. Vidjet ćemo kako će sve to ispasti, sigurno će biti ozbiljno razmotreno od strane NBA lige.

DM: Što mislite o trenutnom playoff formatu?

GP: Pobjednici divizija koji automatski dobiju jedno od četiri najbolja mjesta, o tome će biti diskusije. Svi pričaju o 16 najboljih ekipa koji će biti rangirani bez obzira na konferencije. Iskreno, tu se oslanjam na inteligentni dio lige, tamo imaju dosta pametnih ljudi i znate da će se o tome razmisliti. Ako do sada to nisu napravili, sigurno imaju dobar razlog da tako i ostane. Ekonomija je sigurno veliki dio, ili putovanja ili nešto drugo. Ako misle da će taj način raditi, to bi već napravili.

Prije nego odem, želio bih se zahvaliti stotinama navijača koji su nas dočekali na aerodromu pri povratku. Nakon toga mi je čak bilo i gore, kada vidim koliko uživaju i vole naše igrače i ovu franšizu. Bilo je dirljivo, ali smo se osjećali kao da smo ih iznevjerili, tako da je to bio dvosjekli mač. Hvala vam od srca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE