Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Lance Stephenson

Lance Stephenson je zasigurno jedan od najzanimljivijih igrača u NBA ligi. Bilo to zbog sjajnih asistencija, crossovera ili pak energičnosti i vječnih naguravanja sa suparnicima, s njim nikada nije dosadno. Nakon sezone karijere u Pacersima, Lance je odlučio promijeniti sredinu. Odbio je petogodišnji ugovor u vrijednosti 44 milijuna dolara koji mu je Indiana ponudila te potpisao trogodišnji u vrijednosti 27 milijuna dolara s Hornetsima. Glasine su da je na stolu imao i ponudu Dallasa u vrijednosti 20 milijuna dolara na dvije sezone te da bi se u slučaju da su Rocketsi matchirali ponudu Mavericksa za Chandlera Parsonsa pridružio Dirku Nowitzkom u Texasu.

No, na kraju je ipak potpisao za Hornetse i pridružio dosta perspektivnoj momčadi koja bi možda napokon mogla izaći iz sjene užasnih Bobcatsa. Charlotte je trenutno na omjeru od 3 pobjede i 4 poraza te još nisu upisali pobjedu na gostovanjima. Lance svojim partijama zasad sigurno nije pomogao jer prolazi kroz dosta tešku šutersku krizu. Ove je sezone zabio samo jednu tricu, iako vrlo vrijednu, za pobjedu protiv Hawksa u drugom produžetku. Ukupni postotak šuta mu je samo 30%, no Lance nalazi druge načine za svoj utjecaj na terenu te tako u prosjeku ostvaruje za beka nevjerojatnih 10,4 skokova po utakmici.

U razgovoru s Zachom Loweom za grantland.com govori o svojoj šuterskoj krizi, o razlozima odlaska iz Indiane te o svojim rap pothvatima.

Zach Lowe: Kako ti se dosad svidio grad? Jesi pronašao mjesto za boravak?
Lance Stephenson: Svidio mi se, volim Charlotte. Pronašao sam lijepo mjesto svega dvije ulice udaljeno od dvorane.

ZL: Pričamo li o penthouseu? Lijep pogled?
LS: Lijepo pogled,da.

ZL: Jesi li pričao sa svojim suigračima iz Pacersa, ili oni s tobom tijekom razdoblja kada si bio slobodan igrač? Je li ti itko dao neki savjet, možda te nagovarao da ostaneš u Indiani ili nešto drugo?
LS: Ja sam im se javio kako bih im obznanio svoju odluku.

ZL: Dakle samo poslije svega.
LS: Nakon što sam je donio, da.

ZL: Znači nisi im se uopće javljao,a niti oni tebi, tijekom cijelog tog procesa?
LS: Ne, nisam. Držao sam sve to privatnim.

ZL: Oni su u nevoljama sa svim ozljedama koje su ih zadesile. Nazoveš li stare prijatelje da im poželiš sreću?
LS: Ne. Fokusiran sam na našu momčad i naš razvoj,boljitak te na svoj odnos sa suigračima. Želim biti siguran da imamo isti cilj i da se dobro slažemo.

ZL: Prije sastanka s ljudima iz Hornetsa u Vegasu, jesi li i dalje mislio, unatoč tome što su Pacersi potpisali C.J. Milesa i neke druge igrače, da ćeš svejedno opet završiti u Indiani i da će naći način da te potpišu?
LS: Tada sam već znao da se ne vraćam. U glavi sam si odredio da ne postoji nikakav scenarij u kojem bih se vratio. Odlučio sam krenuti dalje.

ZL: Jesu li te Lakersi kontaktirali? Ne razumijem zašto nisu agresivnije krenuli u pregovore s tobom i još par drugih igrača.
LS: Nazvali su par puta, ali nisu krenuli u ozbiljnije razgovore.

ZL: Trenutni postotak šuta ti je loš, samo 30% ( 22-72 iz igre). Zabio si samo jednu tricu (link). Je li ovo najveća kriza tvoje karijere?
LS: Uh… to je sve proces. Kada promijenite ekipe pokušavate naučiti nove napadačke sheme i prilagoditi im se, osjećati se ugodno na terenu. Naravno da će postojati krize. Neki se igrači odmah uspiju uklopiti, ali ja trenutno ne želim brzati i polako učim napad. Nadam se da će uskoro moji pokušaji početi ulaziti.

ZL: Ozljeda prepona u predsezoni zasigurno nije pomogla.
LS: Da, dosta me unazadila.

ZL: Tijekom dosta posjeda lopta ćeš biti na strani pomoći iza linije za tri poena, netko ti proslijedi loptu i ti si dosta otvoren. Međutim, ne šutiraš. Voliš zadržati loptu, istražiti teren i krenuti u prodor. Prošle si godine šutirao tricu s 35% uspješnosti. Zašto jednostavno ne šutneš loptu? To su dobre prilike.
LS: Počet ću šutirati.

ZL: Dakle svjestan si dobrih pogleda koje ne iskorištavaš?
LS: Počet ću šutirati.

ZL: Jesu li treneri pričali s tobom u vezi toga?
LS: Trenutno radim na tome da se počnem osjećati ugodno u napadu. Uskoro ću početi šutirati. Samo se moram koncentrirati na moju tehniku šuta i ispraćaj lopte. Zaista sam promašivao dosta dosad. Treba mi vremena, ali znam da ću na kraju to ispraviti.

ZL: Zanimljivo je to, treneri inače vole da svi igrači donose brze odluke s loptom. Ti je voliš zadržati, izvesti par driblinga i krenuti na posao. Napad na neki način stane, ali ti dospiješ do obruča. Je li teško naći ravnotežu između toga?

LS: Ja samo uzimam što mi obrana pruži. Ako mi da priliku za prodor, pokušat ću si kreirati šut. Ako se povuku u reket, pokušat ću naći otvorenog suigrača. Radi se samo o mojim instinktima.

ZL: Imao si par sjajnih putbackova u utakmici protiv Miamija. Uživaš li skakati u napadu možda više nego tipičan branič?
LS: Ako se ne uspijevam upisati na listu strijelaca na tipičan način, moram pronaći neki drugi da postignem svoje poene i da pomognem momčadi pobijediti.

ZL: U oba slučaja si uzeo te napadačke skokove Dwyaneu Wadeu koji te nije zagradio. Da li ti je to donijelo malo više zadovoljstva s obzirom na vaše bitke u prošlosti?
LS: Wade je odličan igrač i teško je igrati protiv njega. Ja samo pokušavam ostati fokusiran na svoju igru i radim štogod je potrebno za pobjedu.

ZL: Hornetsi puštaju tvoje rap pjesme tijekom najava igrača? Jesi li ih tražio da to rade?
LS: Ne, to je samo sjajna stvar koju su oni odlučili prakticirati. Nadam se da će nastaviti s tim. To me baš „nabrije“ za utakmicu.

ZL: Planiraš li napraviti još pjesama?

LS: Da, uskoro će izaći.

ZL: Već si ih napisao?

LS: Već su gotove. Samo čekam pravo vrijeme da ih izbacim.

ZL: U pjesmi puno pričaš o bocama, a i video prikazuje vas par kako se zabavljate. Mlad si i imaš dosta novca. Je li ti teško pronaći ravnotežu između posla i zabave? Jesi li si odredio kakva pravila tijekom sezone, npr. da ne smiješ ostati vani poslije recimo 23h dan prije utakmice?

LS: Ja se puno zabavljam premda uopće ne pijem.

ZL: Uopće?
LS: Ne. Takve stvari samo koristim u pjesmama kako bih bio cool i kako bih pronašao neku sponu s okolinom u kojoj sada provodim dosta vremena. Niti pušim niti pijem. Ništa od toga.

ZL: Čak ni tijekom pauze između stare i nove sezone?
LS: Ne. Uopće ne. Volim se zabavljati sa svojim prijateljima i provoditi vrijeme vani. Zato sam to rekao u svojoj pjesmi.

ZL: Prošle godine nisi uspio ući u All-Star momčad i učinilo mi se da te to naljutilo. Je li to i dalje cilj ili si nakon prošlogodišnjeg iskustva odlučio da nećeš više razmišljati o tome?
LS: To mi jest cilj, međutim, ne možete se brinuti o tome tijekom sezone jer na taj način premještate fokus samo na sebe. Pokušavate napraviti previše i posljedično radite mnogo pogrešaka. Ja cijelo vrijeme moram ostati fokusiran, a sve ostalo će već doći po zaslugama.

ZL: Da li Larry Bird i dalje govori puno trasha? U javnosti praktički ništa ne govori.
LS: Govori. On je vrlo cool i počne puno više pričati s vama kada ga malo upoznate. Naravno da govori puno trasha, ako ste takvi jednom, nećete se nikada promijeniti. Često izaziva na natjecanja u tricama.

ZL: Da li vas i dalje sve može pobijediti?
LS: Ako smije ostati na jednom mjestu, zaista dobro šutira.

ZL: Već je bilo prigovora na tvoj govor tijela, npr. kada ne dobiješ loptu ili netko drugi šutira, tada pljesneš rukama i gledaš gore prema nebu. To može negativno utjecati na druge momke. Primijetiš li da to činiš? Da li ti je itko prišao da bi popričao s tobom o tome?
LS: Sve što radim je da pokušavam pobijediti. Kada se takve stvari dogode niti ne shvaćam da sam ih napravio. To su jednostavno moje reakcije. Nitko se još nije žalio na njih.

ZL: Moraš priznati da ponekad uzimaš skokove svojim suigračima. To je često bio izvor frustracija u Indiani, netko bi bio postavljen da mirno uhvati skok, a onda ti doletiš niotkuda i praktički mu ga uzmeš iz ruku. Da li to nervira suigrače?
LS: To samo znači da sam energičniji od njih. Ako vam uzimam skok, znači da morate uložiti više energije u igru.

ZL: Korist toga je da odmah možeš započeti kontranapad bez dodatnog dodavanja od strane igrača koji je uhvatio skok.
LS: To je ono što volim raditi. Volim postizati brze poene i pokušati brzo složiti nešto u napadu. Zato pokušavam uhvatiti sve te skokove i ubrzati tempo.

ZL: Ti si zasigurno jedan od najanimiranijih igrača u ligi kada vodiš kontranapad. Vičeš i pokazuješ svima gdje trebaju ići. To je zabavno gledati.
LS: Samo pokušavam usmjeriti suigrače na prava mjesta i malo ih raširiti i otvoriti teren kako bi svi imali šansu za uspjeh.

ZL: Tu i tamo voliš izvesti atraktivno dodavanje. Kroz noge, bez gledanja… Da li ti treneri ikada kažu: „ Hej,i normalno dodavanje će biti sasvim u redu.“?
LS: Da, volim ih izvoditi. Ali nitko od trenera mi to dosad nije rekao. Ja na taj način pokušavam prevariti obranu. Kada se praviš da ćeš napasti i onda asistiraš to omogućuje tvom suigraču lakši i otvoreniji šut.

ZL: Takva dodavanja dosta uključe domaću publiku u utakmicu. Smatraš li da je to bitno i da navijačka buka može promijeniti tijek utakmice?
LS: Da, pomaže kada uključite publiku u utakmicu jer mi osjetimo njihovu energiju. Također, kada publika postane glasna i suparnička momčad počne raditi pogreške. To nam dodatno olakša utakmicu.

ZL: Da li se dodavanje računa kao no-look dodavanje ako prvo pogledam svog suigrača, dodam mu loptu, te zatim usmjerim pogled od njega dok lopta već leti prema njemu. Mislim da je to lažno no-look dodavanje.

LS: Oh da, to se računa. Definitivno se računa.

ZL: Ne znam baš.
LS: Ako prevari obranu, računa se kao no-look.

ZL: Koliko dobra vaša momčad može biti ove sezone?
LS: Ova je momčad zaista dobra. Imamo puno kvalitetnih igrača. Samo moramo ostati fokusirani u obrani i pratiti naše sheme. Ono što je je učinilo ovu momčad dobrom prošle sezone je to da im je sve započinjalo s dobrom obranom.

ZL: Obrambena shema Hornetsa je dosta slično i onoj Pacersa, zar ne?
LS: Skoro pa identična.

ZL: Jesi li svjestan da je tvoj upad u sliku dok je kamera zumirala Dereka Fishera postao velika stvar na Internetu? Jesi li uopće znao da je kamera tamo?
LS: Vidio sam taj video, bilo je doista smiješno. Razne stvari se događaju tijekom utakmica. Ja sam zapravo pao, i oni su zumirali kameru na Dereka Fishera taman dok sam se podizao s parketa i eto što se dogodilo.

ZL: Jesu li ti prijatelji slali poruke i e-mailove kako bi te upozorili na taj video?
LS: Nisu morali jer većinom vidim sve što je na Internetu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE