Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Oscar Robertson

Legendarni Oscar Robertson , poznatiji kao Big O, je poslije europskog prvenstva u Poljskoj prihvaæen u Fibinu Kuæu Slavnih. Dio svojeg slobodnog vremena potrošio je i na novinare koji su bili u Katowicama.

Ušli ste u Fibinu kuæu slavnih, jeste li zadovoljni?

To je za mene velika èast. U životu sam primio veliki broj priznanja i nagrada, ali ova je svakako jedna od najveæih. Kada si mlad, ne oèekuješ takve èasti, ali je sada lijepo vidjeti da netko cijeni tvoje djelo na košarkaškim parketima.

Možete li usporediti NBA i Fibinu Kuæu Slavnih?

Od ulaza u NBA Kuæu Slavnih je prošlo mnogo godina. Svakako postoji razlika. Biti prihvaæen u Springfieldu je najveæa èast koju možete primiti u košarci. Ta igra se raširila po cijelom svijetu i to me jako veseli.

Da li možete nabrojati pet najboljih igraèa svih vremena?

To je teško napraviti. To su zadatak novinara, ali u vrijeme dok sam ja igrao je bilo puno odliènih igraèa. Na primjer, Bill Russell, Wilt Chamberlain, Bob Pettit, …

Sjeæate li se kojeg košarkaša, koji nije igrao preko bare?
Po imenu ne. Nekako mi je najviše ostao u sjeæanju ljevoruki košarkaš iz Jugoslavije. Ne sjeæam se imena.

Mislite li možda na Radivoja Koraæa?

Možda. No, doista se ne sjeæam. Sjeæam se i nekih sovjetskih i talijanskih košarkaša. Od tada je prošlo puno godina. Krajem 60-ih imali smo turnejo po Poljskoj, Jugoslaviji, Rumunjskoj i Egiptu.

Možete li usporediti sadašnju košarku i košarku u vaša doba?
Najveæi problem u modernoj košarci je što košarkaši više nema kreativnost. Veæina uvijek ponavlja iste reèenice, kreativnosti više nema. Doista me zanima koliko sadašnjih NBA igraèa bi moglo imati u moje vrijeme kada smo imali samo osam klubova. Sada u NBA dolaze košarkaši koji na sveuèilištu postižu po 7,8 koševa. Prije 50 godina svi koji smo se probili u NBA smo bili meðu najboljima sveuèilištarcima. Sada pola njih niti ne poznaš, ali naravno ima i iznimki poput LeBrona, Kobea ili Dwighta.

Sada ide više i za novac?
Svakako. Svijet je takav opæenito a ne samo košarka. Tko ne bi volio zaraditi godišnje 20 milijuna dolara? To je tako. To se je potpuno promijenilo. Kada sam ja odrastao, nisam imao novca. Roditelji su se rastavili, a pošto sam tamnoputa osoba tada se nisam smio šetati na odreðenim mjestima. Upravo zbog toga sam puno vremena preživio na košarkaškim igralištima i nauèio igrati košarku. Sada je sasvim drukèije. Imao sam puno više želje za dokazivanje, uspjeh i pobjedu nego što sada imaju igraèi. Sada se za sezonu pripreme u raznim kampovima, sa osobnim trenerima, dižu utege… Ja to nisam radio. Odrastao sam na farmi i svaki dan tvrdo radio. Nauèio sam se pravog natjecanja.

Kako bi ocijenili svoju igru?
Nisam bio pravi strijelac. Uvijek sam pokušao razigrati svoje suigraèe, ali znao sam doæi i do otvorenih šutova. Za brojke koje sam dostigao potrebno je imati veliki broj minuta. Sadašnji košarkaši to ne mogu izdržati, ja sam tada bio na parketu i po 46 minuta.

Sami ste i na vjeènoj ljestvici po broju triplle-double (181). Magic Johnson ih ima 138, slijedi Jason Kidd, hoæe li vas netko ikada uloviti?
Vjerojatno ne. No, morate znati da se u moje vrijeme nije brojao uèinak trostruko-dvostruki. To je došlo tek kada su na parketu uskoèili Larry Bird i Magic. Tada su poèeli tražiti po arhivi i meni pisati triplle-double. No, ni tada nije bili sve spremljeno. Imao sam ih puno više. Isto se dogodilo Russellu i Chamberlainu u blokadama. To su poèeli brojati kasnije. To je velika uvreda za njih, jer su bila nevjerojatni obrambeni košarkaši. Puno toga su ispustili.

Da li je netko kasnije igrao košarku poput vaše?
Svaki košarkaš je nešto posebno. Michael Jordan je bio izniman, i Magic, Jabbar, sada LeBron i Kobe. Svatko od njih igra drugaèije. Sviða mi se i igra Tima Duncana. Velik je broj dobrih košarkaša u NBA, a isto tako i izvan Amerike.

U NBA dolaze i jako mladi košarkaši. Da li je to dobro?
Ako znaš igrat, onda znaš. Sada je bilo puno govora o Rickyu Rubiu, a za njega tvrdim da na primjer nije dovoljno dobar za NBA. Barem za sada. Pametno se odluèio da ostane u Europi pošto još nema dovoljno snage. Sa loptom zna ionako veæ svatko driblat.

Tko vam je dao nadimak Big O?

Ne znam. Dobio sam ga na sveuèilištu. Mislim, da mi ga je dao jedan od radio komentatora, ali nisam siguran. Bio je to jedan od prvih nadimaka. Kasnije su slijedili Dr. J i ostali.

Legendarni NBA košarkaš je najsvestraniji igraè koji je ikada kroèio NBA parketima. U sezoni 1961./62. je skupio u prosjeku 30,8 koševa, 12,5 skokova i 11,4 asistencija po utakmici. Sa 26.710 koševa je i dalje deveti strijelac u povijesti lige, dok je sa prosjekom od 25,7 koševa po utakmici šesti u toj kategoriji. Trenutno je i èetvrti asistent u povjesti lige sa 9,887 asistencija, ali ukoliko spomenemo da su u njegovo vrijeme statistièar bili puno škrtiji od sadašnjih onda je lako zakljuèiti o kakvoj je velièini rijeè.

U NBA je odigrao 14 sezona. Nosio je dresove Cincinnati Royals i Milwaukee Bucks. Jedini naslov je osvojio sa Bucksima 1971. godine, a u sezoni 1963/64 je primio nagradu za najkorisnijeg igraèa lige. Najveæe priznanje je svakako dobio na obljetnici NBA lige. 1995. godine liga je objavila popis 50 najboljih igraèa svih vremena u NBA ligi, a u najveæem društvu je bio i Big O.

Latest Posts

NE PROPUSTITE