Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Paul Pierce

Za Paula Piercea su svi mislili da će završiti karijeru u Celticsima, kako i priliči jednoj legendi tog kluba.  Pierce je zabio najviše trica i slobodnih bacanja u povijesti kluba, a također ima i najviše ukradenih lopti. Na vječnoj listi strijelaca je ispred njega ostao samo John Havlicek, što znači da na njoj iza sebe ostavio i legendarnog Larryja Birda. Međutim, uprava Celticsa je odlučila krenuti u drugom smjeru te i Piercea i Kevina Garnetta poslala u Brooklyn Netse.

Nakon solidne sezone u Netsima, u kojoj je The Truth imao najmanji prosjek provedenih minuta na parketu u karijeri (28,1), ali je i dalje bio od velike pomoći u trenucima lomljenja utakmice, čemu možda i najbolje svjedoči njegova blokada na Kyleu Lowryju koja je Netsima u sedmoj utakmici osigurala prolazak u polufinale Istoka. Ovo je ljeto Pierce prvi put u karijeri postao slobodni igrač te je mogao izabrati gdje je želi nastaviti. Nakon što se dugo špekuliralo o povratku ili u Brooklyn ili u Clipperse u rodni Los Angeles, na kraju balade je iznenađujuće završio u Wizardsima.

U razgovoru s Davidom Aldridgeom za Nba.com Pierce govori o tome što je presudilo u odluci potpisa za Wizardse,  o njihovim mogućnostima u doigravanju i o tome kako mladi igrači trebaju pristupiti kritikama.

DA: Je li Washington bio tvoj prvi izbor? Cijelo ljeto sam slušao glasine da si htio otići doma u Los Angeles i potpisati za Clipperse.

PP: Ovo mi je prvi put u karijeri da sam bio slobodan igrač. Zaista nisam znao gdje ću završiti. Iskreno, mislio sam da ću se vratiti u Brooklyn i nastaviti dalje s Kevinom Garnettom. Rekao sam mu: „ Ako se ne odlučiš umiroviti, ja ću se vrlo vjerojatno vratiti.“ Međutim, Brooklyn mi nije ponudio nikakav ugovor pa sam počeo sagledavati i druge opcije. Smatrao sam da ću vjerojatno završiti u Clippersima s Docom Riversom, no oni su potpisali Spencera Hawesa i tako potrošili sav mid-level exception. Tada me je, nedugo nakon što je Trevor Ariza potpisao za Houston, nazvao Sam Cassell.  To se sve dogodilo vrlo brzo. Ariza je otišao te me Sam nazvao i upitao što mislim o Washingtonu kao opciji. Obojica smo bili u Vegasu u tom trenutku te smo se našli na ručku. Pa smo se ponovno našli na večeri. Trebalo me ipak malo uvjeriti, jer nikad nisam smatrao Wizardse opcijom i nisu mi bili na radaru. No tada sam počeo razmišljati svemu tome što mi je Sam govorio te o njegovim pohvalama na račun cijele organizacije i trenera Randyja Wittmana i počeo sam se zagrijavati za tu ideju.  Ova momčad, kad malo razmislite, stvarno ima potencijala. Vjerojatno su trebali pobijediti Indianu u polufinalu Istoka, dapače, mnogi su smatrali da su ih trebali pobijediti. Razmišljao sam: „Čovječe, imaju jedan od najboljih backcourtova u cijeloj ligi. Fali im iskustva, osoba koja će donijeti mir u svlačionicu i netko tko će im pomoći završavati utakmice. Pa ja bih se tu mogao uklopiti.“ Nakon što je LeBron James objavio povratak u Cleveland, razmišljao sam o novoj dinamici Istočne konferencije i shvatio da ova momčad može do finala Istočne konferencije, ako ne i do samog NBA finala. Na kraju svega sam zaključio: „Zašto im se ne bih pridružio?“

DA: Je li te začudilo što se Brooklyn nije ulagao više truda u mogućnost da te uključi u sign and trade s Clippersima, budući da je to bio jedini način na koji su te Clippersi mogli steći pravo na tvoje usluge nakon potpisa Hawesa?

PP: Znate što, stvarno nisam znao što očekivati. Mislim da su Netsi postali organizacija koje je odlučila promijeniti smjer. Rekli su da su htjeli smanjiti troškove jer su smatrali da neće imati ekipu za napad na naslov. Trenutno su po kvaliteti negdje u sredini lige. A ja nisam želio biti u sredini. Nisam znao žele li oni sign and trade. Odlučio sam kontrolirati svoju sudbinu i ne dopustiti ikome drugome da odlučuje umjesto mene. I tad sam potpisao za Wizardse.

DA: Ovdje ima veterana, no ipak su glavni igrači John Wall i Bradley Beal. Kako im planiraš pomoći?

PP: Smatram da će im pomoći već samo promatranje mene i moje rutine i toga kako se odnosim prema svakom danu. Smatram da im trebam podignuti samopouzdanje. Kada si mlad igrač i počinješ otkrivati svoje mogućnosti, ne znaš koliko dobar možeš postati. Nadam se da ću im pomoći u ostvarivanju svog punog potencijala i pomoći im da vjeruju u to da su najbolji backcourt u ligi. Jer potencijala stvarno imaju, nije to nikakva prazna priča. Mislim da im savjeti veterana kao što sam ja itekako mogu pomoći. Drukčije ti je kada ti nešto kaže trener ili prijatelj, a drukčije je kada ti nešto kaže igrač koji je već dugo u ligi, koji je sudjelovao na 10 All-star utakmica i osvojio naslov prvaka. Kada mi je Shaq dao nadimak The Truth, meni je to neopisivo podiglo samopouzdanje i dalo motivacije. Jer nije mi bilo tko dao nadimak, već Shaq. Razmišljao sam: „Čovječe, Shaq toliko poštuje moju igru da mi je smislio takav nadimak?“. To mi je uistinu pomoglo da podignem svoju igru na višu razinu. To je nešto što bi ja želio postići s ovim mladićima.

paul-pierce

DA: Kako se misliš uklopiti u napadački sistem?

PP: Gledao sam snimke onoga što su radili prošle godine. Proučavao sam kako je Ariza postizao poene u ovom sistemu. Vidim sebe u ulozi koja je bila slična njegovoj, no mislim da imam i malo više raznovrsnosti u svojoj igri. Mogu igrati stretch četvorku ili izaći iz bloka, odigrati pick and roll. Više sam od samo spot up šutera, ali mogu i to raditi naravno. I razlika je što će pri kraju utakmice, imao ja loptu ili ne, momčadi biti prisiljene obratiti pažnju na mene.

DA: U ovoj fazi tvoje karijere, što ti daje motivaciju za dalje?

PP:  To je jednostavno neka unutarnja vatra. Volim se tijekom ljeta ustajati u 5, 6 ujutro kako bih trenirao. Još uvijek imam tu želju, unatoč tome što imam djecu i želim provoditi vrijeme i s njima. Osjećam se da imam dosta vremena za trošenje jer su oni još mladi, ne idu još ni u školu (stari su 6, 3 i 1 godinu). Ako i odlučim igrati još par godina, svejedno ću moći provoditi vrijeme s njima. No još uvijek imam tu unutarnju želju i motivaciju, još uvijek se želim rano ustati, trenirati, biti s momcima u svlačionici i loviti naslov prvaka.

DA: Je li moguće osvajanje naslova prvaka s Wizardsima?

PP: Mislim da jest. Naravno, ako John i Bradley podignu svoju igru na još jednu višu razinu. John ima potencijal postati najbolji razigravač u ligi, a Bradley ima potencijal postati najbolji bek u ligi. Mislim da je odmah uz bok Dwyaneu Wadeu i Jamesu Hardenu. Mislim da bi mogao, u mojim očima i trebao, postati All-star ove sezone.

DA: Što se mora posložiti kako bi dobar igrač postao odličan?

PP: Radi se o razini samopouzdanja i napornom radu. Količinu rada koju uložite u svoju igru ne možete zamaskirati, jer se sve vidi na parketu. Morate stalno pokušavati poboljšati svoju igru i morate igrati sa samopouzdanjem te imati vjere u sebe. Uvijek će biti onih koji sumnjaju u vas. Pročitat ćete mnoge članke takve tematike. Ne smijete vjerovati u takve stvari, već vjerovati u svoje sposobnosti.  Kao mladi igrač i ja sam bio blaćen. Govorili su da sam sebičan, da ne mogu ovo, ne mogu ono. Ne smijete tome pridavati previše važnosti. Vidio sam mnoge igrače kojima je to otežavalo karijeru. Te vam kritike ili pomognu ili odmognu. Ja sam to vidio i to je nevjerojatno. Mnogi igrači gledaju svoj Twitter ili Instagram i provjeravaju što se piše o njima. Kada vide nešto loše, utihnu i dozvole da ih to pokoleba, a to ne smijete dozvoliti. Ja sam to koristio za motivaciju, a oni momci koji to ne mogu, jednostavno ne bi te komentare trebali gledati.

DA: Kako si postajao starijim, što si činio kako bi i dalje ostao u formi?

PP: Radim odličan posao u vidu držanja pravilnog režima prehrane dok treniram. To je nešto što sam počeo mijenjati pred kraj svoje karijere u Bostonu.  Kad sam navršio 30,  postao sam drukčiji. Razmišljao sam kako sada ne mogu više jesti kekse i kolače i promijenio sam način prehrane.  Također je vrlo bitno da se dosta odmarate. Puno vam pomaže kada imate obitelj i djecu jer niste cijelo vrijeme na ulici s prijateljima kao kad ste bili mlađi.

DA: Kada za par godina budeš pričao sa svojim jednogodišnjim djetetom, što ćeš mu reći o očevoj karijeri?

PP: Reći ću mu da mu je otac bio veliki radnik. Svjestan sam da će on biti član ove generacije i da me neće htjeti slušati, ali to je u redu. Uvijek ću mu biti na raspolaganju, za slučaj da se želi vratiti malo u prošlost i dopustiti da mu pokažem neke stvari. No neću vršiti nikakav pritisak na njega. Zapravo kad malo razmislim, želim da se bavi bejzbolom, oni imaju bolji savez.

Latest Posts

NE PROPUSTITE