Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Rob Hennigan

Momčad Orlando Magica predstavlja jedno od najvećih razočarenja ove sezone. Nakon turbulentnih promjena ovo ljeto, mnogi su smatrali da se mogu boriti za doigravanje, posebno u Istočnoj konferenciji. Naime, organizacija Magica je u lipnju i srpnju bila vrlo zaposlena. Prvo su u noći drafta razmijenili Domantasa Sabonisa, Ersana Ilyasovu i Victora Oladipa za Sergea Ibaku.  Nakon toga su produžili ugovor s Evanom Fournierom te potpisali Jeffa Greena, D.J. Augustina i Bismacka Biyomba. Svemu tome je prethodila promjena trenera jer je nakon začuđujuće ostavke Scotta Skilesa zaposlen bivši trener Indiana Pacersa – Frank Vogel. Unatoč tome što mnogima neki potezi u periodu potpisivanja slobodnih igrača nisu bili jasni, smatralo se da će ova mješavina mladih igrača i veterana biti dostatna za doigravanje.

No, momčad je potpuno podbacila. Istina je da ih ozljede nisu mazile, no one nisu jedini razlog tako loše igre. Trenutno su na omjeru su od 20 pobjeda i 33 poraza i zauzimaju 13.mjesto Istočne konferencije. U posljednjih 17 utakmica su ostvarili svega četiri pobjede. Po napadačkom su ratingu 28. momčad lige, a po obrambenom nešto bolji, iako isto tek na 22.mjestu. Unatoč lošem omjeru, zaostaju svega četiri utakmice za posljednjim mjestom koje vodi u doigravanje, no s obzirom na prikazanu igru, teško je očekivati da će ga izboriti.

U razgovoru za Orlando Sentinel, generalni menadžer Magica – Rob Hennigan, pružio je svoju ocjenu većine igrača među kojima se dotaknuo i našeg Marija Hezonje, naglasio je kako će momčad imati vrlo agresivan pristup u pregovorima kako se bliži kraj prijelaznog roka te se osvrnuo na neke svoje prijašnje odluke u izgradnji momčadi.

Orlando Sentinel: Zašto je momčad Magica u krizi?

Rob Hennigan: Mislim da je pošteno reći da smo u krizi i da nismo na razini na kojoj smo htjeli biti, što je najvažnije. Dosta je razloga koji su utjecali na predstave koje je ekipa prikazala ove sezone te nisam siguran da možemo izdvojiti samo jedan. Sigurno je da smo svi svjesni činjenice da ne igramo kako smo željeli. Pod hitno želimo poboljšati našu igru.

OS: Koje su neke stavke igre na koje ste se usredotočili?

RH: Kako je sezona napredovala uočili smo da imamo dosta prostora za napredak i da je važno uhvatiti nekakvu konstantu koja nam stalno bježi ove godine. Trebamo se vratiti našim obrambenim korijenima, a to je nešto za što smatram da možemo interno riješiti. A što se tiče mogućeg traženja pojačanja – nešto više šuterskih kvaliteta i osjećaja za igru bi nam dobro došlo na bekovskim pozicijama.

OS: Serge Ibaka, Bismack Biyombo, Aaron Gordon i Elfrid Payton su sve igrači koji imaju elitni obrambeni talent. Zašto momčad ima toliko problema u obrani?

RH: Očito je da bismo, kada bih imao odgovor na to pitanje, ta rješenja već primijenili. Rekao bih da je to glavna enigma naše sezone i jedna od najvećih frustracija, pogotovo jer smo dosta puta pokazali svoju sposobnost u obrambenom dijelu i bljeskove s kojima moramo nastaviti. No također smo pokazali i da nemamo sposobnost održavanja takvog intenziteta svaku večer. Izgradili smo ovu momčad s ciljem njegovanja obrambenog identiteta, zaposlili smo obrambeno orijentiranog trenera, no stvari nikako da sjednu na svoje mjesto. Međutim, uvjereni smo da ćemo uspjeti okrenuti stvari.

OS: Nakon poraza su igrači često govorili o nedostatku energije i želje. Kako je to moguće? Ne bi li se te dvije stvari trebale podrazumijevati kao nešto što očekujemo svake večeri?

RH: Apsolutno. Mislim da su u tom području navijači koji nas gledaju svake večeri imaju svako pravo biti frustrirani i razočarani jer energija i zalaganje uvijek moraju biti na razini. A ako nisu, onda je to, iskreno da vam kažem – moja krivica.

OS: Zašto bi to bila krivica generalnog menadžera?

RH: Zato što sam ja onaj koji odlučuje tko će biti u momčadi, a tko neće. Vjerujem da naši igrači posjeduju tu dozu kompetitivnosti, želje i borbe, međutim, ne pokazuju je dovoljno konstantno.

OS: Treba li momčad nešto promijeniti prije kraja roka za razmjene kako bi se vratila u lov na doigravanje?

RH: Jednostavan je odgovor da trebamo istražiti sve opcije za poboljšanje naše momčadi te da ćemo biti agresivni u tom nastojanju. Bit ćemo aktivni u razgovorima i potrazi za raznim prilikama. Nisam siguran da su razmjene neophodne, no sigurno su nešto što ćemo istražiti.

OS: Liga sve više evoluira prema small-ballu, šutu za tri poena i boljem spacingu. Da li je momčad Magica konstruirana da napadački bude dio tog trenda, a da pak obrambeno može parirati nižim petorkama?

RH: Kako nastavljamo graditi momčad definitivno na umu imamo trendove u ligi. Izgradili smo ovu ekipu s naglaskom na obrambeni segment igre. No također smo je izgradili tako da ima fleksibilnost igranja na više načina. Iako se to nije nužno prikazalo tijekom sezone, smatramo da će naša vizija i filozofija i dalje biti konstruirati momčad koja može igrati i s visokim i s niskim petorkama i prilagođavati se protivniku. Zasigurno je da moramo nastojati nadograditi momčad s igračima dobrih šuterskih sposobnosti i visoke košarkaške inteligencije. Također, moramo nastaviti stavljati poseban naglasak na branjenje obruča zbog načina na koji se sudi u današnjoj ligi.

OS: Uzevši u obzir Ibakine i Biyombove sposobnosti preuzimanja nižih igrača na perimetru i obrambeni napredak Nikole Vučevića, jesi li iznenađen što momčad nije napravila bolji posao u branjenju momčadi koje preferiraju small-ball?

RH: Samo ću reći da smo iznimno razočarani i frustrirani s našim obrambenim predstavama u cijelosti. Moramo to ispraviti, bilo interno između nas, bilo razmjenama.

OS: Planirate li ponuditi Sergeu Ibaki novi ugovor ovo ljeto?

RH: Takve stvari ne komentiramo javno. Iznimno cijenimo Sergea, sjajan je od prvog dana i zasigurno je jedan od igrača za kojeg se nadamo da će biti u našoj momčadi i u budućnosti.

OS: Budući da na ljeto postaje slobodan igrač, prilazite li kraju prijelaznog roka ozbiljno razmišljajući o mogućnosti njegove razmjene?

RH:  U kraj prijelaznog roka ulazimo otvoreni prema svim opcijama za unaprjeđenje naše momčadi. Nismo u poziciji da odbijamo ikakve ideje ili prijedloge od strane drugih momčadi jer nam je cilj poboljšati momčad na bilo koji način.

OS: Ako vas Serge napusti ovo ljeto, hoćete li moći opravdati razmjenu u kojoj ste za njega dali Victora Oladipa, Ersana Ilyasovu i 11.izbor na draftu 2016.?

RH: Naš je posao da budemo agresivni i tražimo načine na koje možemo unaprijediti momčad. U opisu je našeg posla da preuzimamo kalkulirane rizike u svrhu napretka te će to i dalje biti naš pristup jer nismo tamo gdje želimo biti.

OS: Zašto Mario Hezonja dosad nije bio produktivan?

RH: Mislim da Mario prolazi kroz neke prepreke i probleme u odrastanju i sazrijevanju koje sigurno nisu neuobičajene za igrače u tako ranoj fazi karijere. Sigurno je da želi više igrati i imati veći utjecaj na igru. Mi imamo istu želju. Smatram da je važno da se Mario nastavi prilagođavati brzini igre i usavršavati detalje i nijanse igre jer su to područja u kojima trenutno, kao i mnogi mladi igrači, ima problema. Međutim, i dalje ga iznimno cijenimo i smatramo vrlo važnim igračem za našu budućnost.

OS: Da li ga je usporila stalna promjena trenera i sudjelovanje u internacionalnim natjecanjima s reprezentacijom zadnje dvije godine?

RH: Nedostatak kontinuiteta s trenerskim osobljem u posljednjih nekoliko sezona je definitivno bilo izazovno za cijelu momčad. Jedna od prednosti s Frankom Vogelom je ta što osjećamo da konačno imamo glavnog trenera i pomoćnike s kojima možemo izgraditi određeni kontinuitet i zbog toga smo vrlo uzbuđeni.

Što se tiče igranja za reprezentaciju, mislim da je Hezonjina posvećenost sudjelovanju u igri nacionalne momčadi vrlo važna i nešto u čemu bi definitivno trebao sudjelovati ako ima želju. No isto tako smatram da bi se moglo utvrditi da su reprezentativne obveze utjecale na i odgodile njegov igrački razvoj koji je mogao ostvariti tijekom ljeta.

OS: Kako ste zadovoljni igrom Elfrida Paytona? Da li je on razigravač budućnosti za Magic?

RH: Vrlo sam ohrabren i uzbuđen zbog Elfridovog razvoja. Tijekom zadnjih par tjedana je posebno stekao jednu razinu agresivnosti i komfora na poziciji razigravača. Ponavljam da je naš cilj stalno napredovati i poboljšavati momčad te moramo istražiti bilo koje mogućnosti koje bi nam to ostvarile. No zasigurno je da smo vrlo zadovoljni s Elfridovom razinom igre i radnim navikama te vjerujemo da je već sada jedan od iznimno važnih dijelova naše momčadi.

 OS: Jeste li očekivali više od Bismacka Biyomba?

RH: Bismack je sjajan. Smatram da nam je donio točno ono što smo i tražili – žestinu, energiju i obrambenu prisutnost u reketu. Kao i s većinom naših igrača, s obzirom na njegovu dob i radne navike, smatramo da njegovi najbolji košarkaški dani tek dolaze.

OS: Što misliš o sezoni Aarona Gordona, posebno o prilagodbi na igranje niskog krila?

RH: Vrlo smo ohrabreni njegovim razvojem. Mislim da će mu ova pružena prilika u kojoj mora naučiti braniti igrače na perimetru te brzo donositi odluke s loptom u rukama samo nastaviti ubrzavati njegov rast. Kao i s drugim mladim igračima, bit će večeri kada mu sve ide od ruke, a bit će i večeri kada će odigrati nešto lošije. No iznimno smo zadovoljni i uzbuđeni zbog njegovog razvoja i potencijala koji posjeduje.

OS: S obzirom na sadašnje stanje momčadi, kada se osvrneš na plan rebuildinga s kojim ste krenuli 2012., da li je nužno najbolja opcija bila riješiti se veterana poput Ryana Andersona i J.J. Redicka?

RH: Uvijek ćete ponekad razmišljati o odlukama koje ste donijeli u prošlosti i uvijek postoji neko pitanje da li ste mogli drukčije postupiti. Naš je cilj tada bio i još uvijek je izgraditi momčad koja će napadati naslov prvaka. Nisam uvjeren da bi neki drugi pristup unaprijedio naš trenutni status. Smatram da je naš pristup bio pravi pristup te smo, iako smo sada vrlo vjerojatno malo ispod očekivanja koja smo tada imali, i dalje vrlo uzbuđeni zbog potencijala naše mlade momčadi.

OS: Kako ocjenjuješ posao koji obavlja Frank Vogel?

RH: Frank je odličan od početka te je njegova prisutnost u organizaciji i svlačionici vrlo pozitivna i ohrabrujuća za sve. Ima strašnu radnu etiku i stav te sposobnost širenja dobrih vibracija kroz momčad. Smatram da svi trebamo biti strpljivi i dati mu vremena dok pokušava shvatiti dinamiku momčadi i otkriti što najbolje funkcionira. Frank i ja se odlično slažemo što se tiče donošenja odluka za napredak naše momčadi te ćemo nastaviti blisko surađivati. Sretni smo što smo ga zaposlili.

OS: Osjećaš li pritisak za ostvarivanje napretka od strane organizacije ili od sebe samoga?

RH: Rekao bih da je pritisak koji si sam stvaram veći od bilo kojeg vanjskog pritiska koji osjećam. No u ovakvom poslu koji iziskuje rezultate je sigurno da osjećam pritisak, a i stavljam puno dodatnog pritiska na sebe da unaprijedim i poboljšam momčad što je brže moguće.

OS: Brineš li se oko sigurnosti svog posla?

RH: To nije nešto što bih želio komentirati. Brinem se oko toga da svaki dan pružim sve od sebe i napravim najbolji mogući posao s grupom koju imamo.

OS: Koja je sljedeća faza u razvoju ove momčadi?

RH: Mislim da se sljedeća faza sastoji od dva dijela. Prvi je da trebamo nastaviti razvijati potencijal koji imamo i vratiti se obrambeno orijentiranoj košarci. Drugi dio je da trebamo nastaviti potražnju s iskusnim igračima koji bi mogli poboljšati naše stanje.

OS: Koliko su vam odmogle ozljede od kojih su nastradali Evan Fournier, Jodie Meeks, D.J. Augustin i C.J. Wilcox?

RH: Ozljede su sastavni dio svake NBA sezone i svaka se momčad mora suočiti s njima. Zasigurno je da nam ne olakšavaju posao, no ovu smo si rupu iskopali sa zdravom momčadi te moramo pronaći način kako izaći iz nje neovisno o tome tko je dostupan za igru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE