Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Russell Westbrook

Iza Russella Westbrooka je statistički nevjerojatan mjesec veljače. Postao je naime drugi igrač u povijesti, nakon Oscara Robertsona kojem je to pošlo za rukom u prosincu 1965., koji je u jednom mjesecu imao prosjek od 30 poena, 10 asistencija i 9 skokova. Ovaj neustrašivi igrač, koji na terenu pršti energijom, postao je posebno nadahnut nakon ozljede Kevina Duranta. U zadnjih 5 utakmica bez KD-a ostvaruje triple-double prosjek – 30.6 poena, 11.8 asistencija i 10.6 skokova po utakmici.

Nažalost, u utakmici s Portlandom se i sam ozlijedio. Krivac je koljeno Andrea Robersona, čiji je sudar s Russovim licem uzrokovao prijelom zigomatičnog luka zbog čega je u subotu Westbrook podvrgnut operaciji te je propustio nedjeljni susret s Lakersima. No, govori se kako u pitanju nije ništa ozbiljno te bi se već do kraja ovog tjedna trebao vratiti na parket.

Šlag na tortu u veljači je bilo i osvajanje nagrade najkorisnijeg igrača All-Star utakmice u New Yorku, gdje je Russellu falio jedan poen da skine rekord Wilta Chamberlaina za najviše postignutih poena u takvoj utakmici (42). Svojim je igrama zasigurno izišao iz Durantove sjene te se sve više nalazi u raspravama za nagradu najkorisnijeg igrača lige. Ako OKC još popravi omjer i Russ nastavi s odličnim igrama, zašto ne? Jer ovo što trenutno radi nije viđeno već dugo godina.

U razgovoru s Davidom Aldridgeom za nba.com Westbrook govori o šansama Thundera za doigravanje, o svojoj ulozi lidera te o svojoj drugoj strasti poslije košarke – modi.

David Aldridge: Razgovarao sam s jednim od tvojih trenera koji je zaključio da te osvajanje nagrade za najkorisnijeg igrača All-Star utakmice inspiriralo da podigneš svoju igru na još višu razinu. Misliš li da je u pravu?

Russell Westbrook: Gledajte, to je bilo jedno veliko priznanje. Međutim, smatram da je drugi dio sezone najvažniji za našu momčad i za ono što želimo ostvariti, a to je osvojiti naslov prvaka.

DA: Kakav je spacing igrača dok Kevina nema na parketu?

RW: Definitivno je drugačiji. Izgledamo drugačije. Izostanak najboljeg scorera na planeti vam sigurno promijeni neke stvari. Bili smo prisiljeni pronaći nekakva druga rješenja kako bi nastavili biti produktivni.

DA: I prije si bez njega igrao na visokoj razini, ali ne na ovako visokoj. U čemu je razlika?

RW: Mislim da je stvar u tome što sam naučio birati svoja mjesta na terenu i što konstantno pokušavam pronaći što bolji način da vodim ovu momčad. Smatram da su nam novi igrači – Enes Kanter,D.J. Augustin i Kyle Singler, uvelike pomogli za ovo vrijeme dok je Kevin ozlijeđen. Serge Ibaka igra odlično, vjerojatno najbolje u karijeri. Jednostavno smo u dobrom ritmu i dobro stojimo kao momčad.

DA: Je li razigravaču prilagodba na nove igrače lakša budući da često ima loptu u rukama i može vidjeti koja su njihova omiljena mjesta s kojih vole napadati?

RW: Upravo suprotno, mislim da je teža zbog toga što morate biti u mogućnosti integrirati nove igrače u napadačke sheme i prilagoditi stil igre kojim oni žele igrati stilu igre momčadi. Naše su momci napravili zaista odličan posao u učenju napada i brzo su se priključili i odmah počeli igrati žestoko.

DA: Morate li u procesu prilagodbe novih igrača na treninzima prolaziti i kroz neke jednostavnije stvari?

RW: Naravno. Međutim, mišljenja sam da je to dio mog posla – pronaći način da održavam te igrače uključenima u napad i u igru općenito. To je sve u opisu radnog mjesta lidera.

DA: Gdje je sada tvoja igra na mentalnoj razini u odnosu na fizičku? Kakvo je tvoje poznavanje igre i cjelokupne lige?

RW: Mislim da je na dobrom mjestu. Smatram da su moje liderske sposobnosti vrlo dobre te da sam uspio cijelu momčad podići na razinu na kojoj nam druge momčadi teško pariraju. I vjerujem da nam to, ako nastavimo u istom ritmu, daje dobru šansu za naslov prvaka.

DA: Kakvi su bili dani neposredno prije kraja roka za razmjenu igrača budući da si znao da se može dogoditi nešto značajno?

RW: Jednostavno sam pokušavao održati momčad na okupu. Dio je mojih odgovornosti i pružanje potpore suigračima i podizanje njihovog samopouzdanja. Moram biti siguran da znaju da im čuvamo leđa.

Me: Da li je posljednjih nekoliko tjedana s Reggie Jacksonom bilo teško, budući da se u odnosu na ostatak momčadi, on u glavi zamarao s nekim drugima stvari i idejama?

RW: U svakom slučaju zna biti nezgodno kada igrači nisu u potpunosti posvećeni svome poslu i ne daju cijelog sebe. Međutim, u isto se vrijeme moram brinuti i o ostalih 13, 14 suigrača. Dio posla razigravača je i snalaženje u takvim situacijama i rješavanje istih. Nekima kroz glavu prolaze razni stvari, od razmjena, veličine ugovora i raznih drugih zavrzlama. No u isto vrijeme ne bi smjeli dopustiti da to utječe na njihovu igru i morali bi nastaviti igrati s maksimalnim zalaganjem.

DA: Kako integrirati igrače koji nikada nisu bili u sličnim situacijama poput utrke za doigravanje i kako im pomoći da dosegnu potrebnu razinu igre?

RW: Samo ih morate voditi. Mislim da je vrlo važno za mene i za Kevina, kada se vrati na teren, da vodimo ove momke. Mi znamo što je potrebno kako bi došli do finala. I naš je posao da to pokažemo i našim suigračima.

DA: Postoji li određena zabrinutost da zbog lošeg prvog dijela sezone ispunjenog ozljedama možda nećete izboriti doigravanje?

RW: Nimalo. Već sam nebrojeno puta rekao da ćemo, bez obzira na sve nedaće i ozljede koje se događaju našoj momčadi, nastaviti ići dan po dan. Još smo u borbi za doigravanje. Ići ćemo dan po dan, utakmicu po utakmicu, i obaviti svoj posao.

DA: Misliš li da nije važno na kojem ćete mjestu završiti?

RW: To uopće nije važno. Da bi osvojili naslov prvaka, morate pobjeđivati u gostima. Smatram da neovisno o tome protiv koga igramo i gdje, kada igramo našu najbolju košarku – možemo pobijediti bilo koga.

DA: Što govorite mlađim igračima poput Jeremyja Lamba i Perryja Jonesa koji trenutno ne igraju, ali ćete ih možda u određenom trenutku trebati?

RW: Neprestano ih bodrimo jer sam siguran da kada tijekom sezone sjedite na klupi i ne igrate, izgubite vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Na meni je da ih stalno podižem i ohrabrujem, bilo to na ili izvan terena.

DA: Smatraš li da bi trebao biti u najužem krugu kandidata za nagradu najkorisnijeg igrača lige?

RW: Ne znam, stvarno ne znam. Mislim da bi naša momčad trebala biti kandidat za MVP-a lige. Odgovorno tvrdim da mnogi suigrači igraju iznimno dobro, ali su ignorirani, kao npr. Serge. On igra odlično. Patrolira reketom i drži našu obranu, pogađa visoki postotak svojih šutova. Ma svi rade odličan posao i svake večeri daju sve od sebe.

DA: Da li se Serge vratio na onu razinu od prošle sezone, kada je imao odličan postotak šuta i kada je njegov screen and roll s Kevinom savršeno funkcionirao?

RW: Mislim da su ključ njegove igre skokovi. Mislim da ga ga oni i blokade neprestano motiviraju da igra još jače. I očito je da ove sezone vrlo dobro šutira loptu. No mislim da je sada drukčiji igrač jer se bori za skokove i istrčava kontranapade.

DA: Trebam po tvom mišljenju, Mount Rushmore najbolje odjevenih NBA igrača. Igrača s najboljim stilom. Smiješ uključiti i sebe.

RW: Oh, definitivno uključujem i sebe. Rekao bih da su to uz mene Kevin, James Harden… i Dorell Wright.

DA: To je ime koje nisam očekivao čuti. Što njega čini jednim od četvorice odabranih?

RW: Ima nešto swaga u sebi. Mnogi ljudi to ne znaju jer ga ne viđaju često, no govorim istinu.

DA: Na terenu si oduvijek neustrašiv. Da li se u modi nečega bojiš?

RW: Ne jer je to nešto čime se volim baviti. Očigledno sam započeo s košarkom, no moda je nešto čime bih se volio baviti nakon završetka karijere. Pristupio sam joj na isti način kao što pristupam košarci, neustrašivo i otvorenog uma, pokušavajući izvući najbolje što mogu iz te situacije.

DA: Imenovan si kreativnim direktorom tvrtke True Religion. Gdje želiš odvesti tu marku?

RW: Vrlo sam uzbuđen što su me učinili dijelom te kompanije i tog brenda. Želim pridonijeti s nekim novim i uzbudljivim idejama. Oni su očito vrlo uspješna kompanija već dugo vremena. Ja ću samo pokušati dodati neke nove stvari.

DA: Vidio sam neke komade koje si dizajnirao, i izgledaju odlično … na sportašima. Planiraš li što za muškarce u srednjim godinama poput mene?

RW: Upravo radim na nekoj neformalnoj odjeći za svaki dan koju ćeš i ti moći nositi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE