Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju s komesarom NBA lige Adamom Silverom

Donosimo vam intervju novinara američkog SLAM časopisa, Adama Figmana, s glavnim čovjekom NBA lige, komesarom Adamom Silverom. Više ne toliko “novopečeni” komesar odvojio je nešto svog vremena iz veoma gustog rasporeda, da bi porazgovarao o Ligi koju poznajemo i toliko volimo.

Ured Komesara NBA lige se nalazi petnaest katova iznad centra Manhattana s fascinantnim pogledom na Central Park, dok se u produžetku nalaze konferencijske sale u staklu. Dvanaest godina nakon sličnog, podrobnijeg, intervjua s tadašnjim komesarom Davidom Sternom, ukazala se prilika naći se za stolom njegovog nasljednika od 2014. godine. Razgovor poput ovog je dosta teško ugovoriti jer… Adam Silver je poprilično zauzet čovjek.

„Gdje ste bili do sada?“, odmah je upitao. „Na poziciji sam već dvije godine.“

Adam Figman: Kako biste opisali Vaš posao?

Adam Silver: Počeo bih s konstatacijom da sam veoma sretan što sam dobio priliku raditi upravo ovo. Vjerujem da imam jedan od najboljih poslova na svijetu, kao komesar NBA lige. Imam veoma svestran dnevni raspored. Proteže se od, naravno, razne problematike koja se tiče timova – možda razgovor s nekim od vlasnika – razgovor s predsjednikom franšize u vezi marketinških poteza, trenutno se obavljaju intenzivne analize s GM-ovima oko Hack-a-Shaq pravila,… Na sve to dodajemo upravljanje i nadzorom na poslovima koje obavlja oko 1000 zaposlenika same Lige. Provedem veći dio radnog vremena na sastancima, možda i previše, ali to je neophodan dio funkcije koju obnašam. Često putujem i teže je nego što sam mislio – biti u kontaktu s 30 timova svake sezone, uz 10 internacionalnih ureda do kojih probam doći što češće. Neki od njih su jako daleko, kao Shanghai, Mumbai i Johannesburg. Provodim dosta vremena razgovarajući direktno s poslovnim partnerima Lige. To uključuje razgovore s Davidom Levyjem koji je na čelu Turner Sportsa, Johnom Skipperom koji vodi ESPN i mnogim drugim kolegama. Pored toga, dosta sam uključen u WNBA krugove, kao i NBA razvojnu ligu.

AF: To je baš mnogo.

AS: Ono što čini moj posao toliko interesantnim jest da je raspored krcat i konstantno se mijenja. Ne postoji određena rutina i monotonija je potpuno nemoguća. U taj miks, trebao bih vjerojatno dodati da sam i, posebno u posljednjih nekoliko godina, gradio određene odnose sa samim igračima. Predlažemo košarkašima da posjete urede Lige kada su u New Yorku. Ne samo da pozdrave mene, nego dobiju određenu predstavu o poslu. Dio mog vremena odlazi na komunikaciju s Asocijacijom igrača.

AF: Diplomirani ste pravnik i vlasnik odvjetničke licence. Bavili ste se pravosuđem prije posla u NBA. Da li je to put ka funkciji komesara u jednoj od profesionalnih sportskih organizacija?

AS: Nisam siguran.

AF: Da li bi bivši NBA košarkaš mogao obavljati isti posao?

AS: Apsolutno. Mislim da je to više funkcija koju obavlja jedan košarkaš po okončanju karijere, ili WNBA košarkašica. U slučaju naše lige, nije u pitanju čisto poslovna sredina i NBA kao institucija više predstavlja neku vrstu skupštine. Mi smo regulatorno tijelo.

AF: Na neki način ste i sudac.

AS: Da, na neki način i u nekim situacijama. Ali i legislator ponekad. U opisu moje pozicije stoji da pokrećem i upravljam promjenama, pozitivnim procesima, paralelno spoznavajući da to nije diktatura i prosta kontrola. U NBA, za primjer, potrebe zahtijevaju pristanak većine timova. U drugim slučajevima, kao što je promjena ili evolucija pravila, potrebne su dvije trećine glasova franšiza. Tako da, bilo bi jednostavno sjediti u svom uredu i ponašati se kao da mogu učiniti sve što mi je po volji, narediti bilo što, ali to nije način na koji radimo. Morate izgraditi konsenzus. Morate opravdati svoj zahtjev za promjenu. S tog aspekta, ovo je jedan posao koji prelazi iz jednog oblika u drugi.

AF: Da li očekujete da Nike napravi nešto drugačije od Adidasa kao novi proizvođač dresova za ligu?

AS: Da. Imamo sjajan odnos s Adidasom ali oni nisu kompanija koja je usredotočena samo na košarku. Primarno su nogometni proizvođači, od svojih početaka. S druge strane Mark Parker, CEO Nikea, tvrdi da je košarka utkana u samu dušu kompanije. Krenuvši od samog Parkera, koji je odrastao u kompaniji kao dizajner obuće. Nedavno sam posjetio Beaverton i R&D centar, gdje sam pogledao neke obrise i prototipove koji ostavljaju utisak zanimacije nekog od ludih naučnika koji isprobavaju različite pristupe: novi materijali, stilovi i krojevi. Ne dvoumim se da će se stvari sjajno uklopiti. Oni znaju da nama nije u interesu samo modni segment uniformi, nego i performans. Nike ima sezonu i pol prije stupanja našeg ugovora na snagu i siguran sam da su posvećeni sportskoj nauci na pravi način. Zaista sam uzbuđen da vidim finalni produkt. Kao što sam rekao, mnogo sam zahvalan Adidasu i našem sjajnom partnerstvu, ali mislim da će Nike podići stvari na novu razinu.

AF: Trenutno, logo Adidasa se ne nalazi na dresovima. Nakon stupanja novog ugovora na snagu, hoćemo li vidjeti Nikeov logo na uniformama?

AS: Da. Kao dio našeg dogovora, ‘Swoosh‘ će biti na dresu.

AF: Siguran sam da se mnogi pitaju hoćemo li moći vidjeti i Air Jordan logo na nekim od njih?

AS: To još nije sigurno. Definitivno ćemo imati ‘Swoosh’ i postoje diskusije s Nikeom oko predstavljanja Jordan brenda na timovima čiji je vlasnik sam Jordan brend (smijeh).

AF: Warriorsi su postavili nevjerojatan rekord u fantastičnoj sezoni, a na to smo mogli čuti komentare raznih umirovljenih košarkaša koji bi govorili da se takve stvari ne bi desile u njihovo vrijeme. Na što pomislite kada čujete takve stvari?

AS: Ništa novo pod suncem. Kako bi drugačije popunili naslovnice magazina? Za mene je to potpuno ista situacija kao u djetinjstvu, kada su navijači pravili poređenja Clydea Fraziera s Bobom Cousyjem i Billom Russellom. A onda su došli Larry Bird, Michael Jordan i Magic Johnson, bile su usporedbe njihove igre s generacijom prije njih. Mišljenja sam da je jako teško porediti košarkaše iz različitih era koje sa sobom nose specifičan stil igre i drugo okruženje, pravila. Kako bi poredili bilo kojeg šutera sada s onim iz doba kada nije postojala linija za tri poena. Istovremeno, rekao bih da bi velikani progurali kroz bilo koju eru i bilo koja pravila. Postoji nešto posebno u vezi njih. Definitivno bih svrstao Stephena Curryja u tu kategoriju, kao i LeBrona Jamesa. I naravno, velikane o kojima razgovaramo i danas i gledali smo ih – Michael, Larry, Magic i naravno Russell kojeg nisam gledao kao dječak, ali sam ga upoznao kroz godine i gledao dosta njegovih sažetaka. Iz prve ruke sam spoznao njegovu veličinu i siguran sam da bi bio jako uspješan i u današnjoj košarci. Nisam za poređenje, ali uživam u razgovorima.

AF: Da li vas ljudi uvlače u takve diskusije?

AS: Naravno. Kada se upita za moje mišljenje na određenu temu, postanem navijač. Odrastao sam s omiljenim košarkašima – nije tajna, odrastao sam u New Yorku kao fan Knicksa. Volio sam način treniranja ekipe koji je imao Red Holzman, timsku kemiju i Willisa Reeda. Za mene je to užitak i mislim da je tako za dosta fanova. Najbolja stvar je da su svi u pravu. Istovremeno, želim se pobrinuti da današnji igrači nisu predmet nepoštovanja. Vraćam se na Golden State Warriorse, nevjerojatno je što rade na parketu. Uvijek se nasmijem kada neki od oldtajmera kaže nešto poput ‘da se obrana igra onako kako je bilo u moje vrijeme..’ Ali Curry je jedan od najvećih u ovoj eri, užitak za gledati i fanovi širom svijeta to cijene.

AF: Rekli ste potpuno jasno da želite podići minimalnu dobnu starost za NBA? Da li vidite tu promjenu u bližoj budućnosti?

AS: Minimalna dob je sada 19 i izjavio sam da bih tu granicu podigao na 20 godina. To je tema koja mora biti kolektivno razmotrena i predstavljena igračima. To pitanje nije ništa što Liga može učiniti unilateralno. O tome nećemo razgovarati javno i u pitanju je stvar unutrašnjeg dogovora. Ali moj stav ostaje isti.

AF: Posljednje pitanje – Sting?

AS: Koliko Grammyja je dobio Sting? Petnaest? Za nas, Sting, jedan od najvećih zabavljača svih vremena, te jedna prepreka na koju smo naišli tijekom All-Star vikenda koji se poklopio s datumom dodjele Grammyja. Mislim da postoji nekoliko osoba iz svijeta glazbe koji bi se pojavili, ali su bili van Los Angelesa i radili su svoje probe. Uz sve rečeno, bili smo oduševljeni Stingom. On je legenda. Mislim da su svi u areni znali stihove tri pjesme koje je izveo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE