Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju s popularno zvanim ‘King Jamesom’

Trenutno jedna od najveæih zvijezda lige, LeBron James, okružen mnoštvom novinara kao i uvijek, izjasnio se o nekim aktualnim zbivanjima u ligi.

Slušaš li prièe o svojoj buduænosti koja je vezana za 2010. godinu više nego što bi htio? Je li ti to naporno? Ignoriraš li to?
Èitaš o tome, ali èuješ previše tako da to jednostavno ne možeš izbjeæi. Ali istovremeno se pokušavam usredotoèiti na momèad u kojoj sam trenutno i osvajanje naslova. Ponekad postane smiješno, ali trenutno ne razmišljam o promjeni. Pokušavam se usredotoèiti na momèad koju imam pored sebe.

Kad si zadnji put viðen u javnosti na glasaèkom skupljanju rekao si da si iz Ohia i da ne ideš nikud. Možeš li malo objasniti što si time mislio?

Ja sam od tamo. Za mene je dom dom. I tako sam mislio. Dom je, bez obzira gdje otišao, ako se preseliš bilo gdje, uvijek dom.

Ako proèitaš, zvuèi kao najjasnija stvar to što si rekao o ostanku u Clevelandu, ”Ne idem nikud, bit æu ovdje.”
Da, tako sam rekao. Ovdje sam. Tu sam odkad su me odabrali na draftu. I navikao sam na to što sam ovdje.

Reci nam nešto o odanosti, koliko je to velik èimbenik, za tebe, tvoj klub i klubove opæenito.
Mislim da radiš samo ono što je najbolje za svoju obitelj i sebe. I radiš sve što je najbolje za tvoju karijeru. Mislim da odanost igra veliku ulogu u svemu tome, ali vrijeme koje provedeš sa svojom ekipom, tu uložiš takoðer puno svoje odanosti.

Svaku veèer iziðem na teren i igram najbolje što mogu, to je odanost. Franšiza æe napraviti što je najbolje za franšizu. Zbog nekog èudnog razloga, kad igraèi naprave ono što je najbolje za igraèa, ponovno se sve vrati na nas, i na kraju skoro izgleda loše. Ali kad franšiza odluèi napraviti nešto za igraèa sve ispadne u najboljem redu. Stoga, moramo napraviti što je najbolje za nas.

U principu, tražiš li da budeš u nekoj ekipi koja je glavni konkurent za osvojiti naslov?
Da, apsolutno. Kad odluèim napraviti takvu odluku, ona æe se temeljiti iskljuèivo na tome da budem u ekipi koja može do nekoliko naslova.

Što misliš, koliko je ova franšiza Cavsa blizu razine koja može do naslova? I ako ste vi deèki jako blizu, bi li ti onda bilo teže napustiti klub?
Mislim da smo svake godine postajali bolji i ove godine vjerojatno možete gledati najbolju momèad otkad sam ja ovdje… I samo zato ako odeš u neku drugu momèad, nekim drugim igraèima ne mora odmah zagarantirati naslov. Moram biti pametan oko tih stvari.

Je li dolazak Moa Williamsa uvelike pomogao ekipi da postane možda ona s prstenom?

Apsolutno. On mi omoguæava da zabijam lake koševe. Mo radi dosta za našu ekipu, èak nam i pomaže da ustanemo ranije. Imati njega pored sebe na terenu je super.

Reci nam nešto o šutiranju slobodnih bacanja.
Koncentracija. Treniranje. Samo treba uæi u rutinu i držati je se. Mislim da ih naša ekipa nije šutirala baš dobro. Ja imam cilj držati prosjek od 80% i otprilike uspjevam u tome i trebam tako nastaviti.

Na naèin na koji igraš sada, brojke govore sve, ima li to kakve veze s Moom i ostalim aspektima tima?

Ima veze sa svim, naravno. Ima veze s mojim napornim radom ovog ljeta, ima veze s Olimpijadom, s trenerima. Mislim da svi imaju velik utjecaj što se dogaða sa mnom kao individualcem. Izaðem na teren svaku veèer i samo pokušam biti najbolji igraè što mogu.

Misliš li da je u tvojim godinama teško ostvariti triple-double?
Teško je. Mislim da je Oscar Robertson bio nevjerovatan. Bit æe stvarno teško.

Kako ti je bilo vidjeti Baracka Obamu kao predsjednika?

Meni osobno, izvrsno. Bilo je tako ispunjavajuæe jer se mislilo da Afriko- Amerikanac nikada neæe biti na èelu SAD-a. Znaèilo je puno meni i mojima u obitelji. Bilo je nevjerovatno.

Jesi li pitao svoga prijatelja Jay-Z-a je li optimistièan što se tièe preseljenja Netsa u Brooklyn?
Ne znam. Nisam ga pitao. A èak i da smo prièali o tome ne bih vam mogao reæi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE