Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Intervju: Stephen Curry

Nakon što je prošle godine nepravedno izostavljen, ove godine je Stephen Curry zasluženo glasovima navijača uvršten u prvu petorku Zapada na All-Star utakmici. Stephen trenutno ostvaruje najbolje brojke u karijeri po prosjeku postignutih poena (24,6) i asistencija (9,0) po utakmici.

Curry je također prvi po prosjeku poena po posjedu lopte iz spot-up situacija (1,43) čime se potvrđuje kao jedan od najboljih šutera u ligi. Koliko je bitan za svoju ekipu govori i to da napadački rating Warriorsa, kada Curry sjedne na klupu, padne sa 108,9 na nevjerojatnih 90,3 što je najveća takva razlika za jednog igrača u cijeloj ligi.

Warriorsi su nakon impresivnog niza od 10 pobjeda ranije u sezoni malo zastali i upali u krizu, koju su uzrokovale i brojne ozljede koje su ih zadesile, poglavito one startnog centra Andrewa Boguta i raznovrsnog Andrea Iguodale. Od zadnjih 11 utakmica, čak su ih 9 igrali na domaćem terenu no nisu postigli očekivani uspjeh te su čak 5 tih utakmica izgubili što je uzrokovalo njihov pad na posljednje mjesto Zapadne konferencije koje vodi u playoff.

Curry u razgovoru s Davidom Aldridgeom za nba.com govori o krizi kroz koju momčad trenutno prolazi, o treneru Marku Jacksonu i njegovim metodama te o svom prvom izboru na All-Star.

Što se događa s tvojom ekipom?

Ne znam, trenutno se nalazimo u malo neočekivanoj situaciji.  Očito kada imate period s toliko utakmica na domaćem terenu osjećate da biste trebali igrati puno bolje. Stvarno ne znam, čovječe. Pokušali smo riješiti neke probleme poput toga da čvršće i koncentriranije ulazimo u utakmice kako suparnička ekipa odmah na početku utakmice ne bi ostvarila osjetljivu razliku. To smo uspjeli u jednoj utakmici, te smo se onda opet vratili na staro i upali u iste probleme. Moramo se više posvetiti detaljima i započeti opet igrati onakvu košarku kakvu smo igrali na početku sezone, prepoznatljivu igru Warriorsa.

Vjerujem da dio frustracija leži i u tome što je svaku utakmicu problem u nečemu drugom. Jednu su utakmice to izgubljene lopte, drugu je to obrana, zatim u nekoj sljedećoj napad i tako u krug.

To je sigurno frustrirajuće jer mislite kako ste se dobro pripremili za utakmicu i napravili određene prilagodbe u svrhu bolje igre, a onda neki drugi detalj iskrsne i izgubite utakmice. Moramo pokušati odigravati savršene utakmice. Kada pogledate malo momčadi koje trenutno u ligi igraju vrlo dobro, vidjet ćete da one tijekom utakmice uspijevaju održati hladne glave i ne dopustiti da jedan dio igre utječe na drugi. Primjerice, imaju mnogo izgubljenih lopti i loših posjeda, ali ih obrana drži u utakmici. To vam pomaže da prebrodite krize u igri, a mi smo trenutno u jednoj takvoj.

Je li ovo dio normalnog sazrijevanja mlade momčadi koja još uči kako pobjeđivati?

Mislim da se radi o drukčijoj situaciji. Znamo da je naš plafon ove godine dosta visok i da imamo momčad za visoke domete. Za mnoge je momke to jedno sasvim novo iskustvo i moraju naučiti kako se nositi s takvim očekivanjima. Razumijemo da je to proces koji moramo proći kako bi ostvarili naš konačni cilj, a to je osvajanje naslova prvaka što ne smijemo smetnuti s tima. Trenutno prolazimo kroz frustrirajuće razdoblje. Međutim, zbog dobrog početka sezone nismo puno izgubili sa tih par poraza te će sve biti u najboljem redu ako pronađemo način da se vratimo onoj vrsti košarke koju smo navikli igrati.

Što ste radili tijekom niza od 10 pobjeda što ne radite sada?

Riječ je o obrani. Ako pogledate neke od naših zadnjih poraza, zabili smo oko 115, 120 poena i svejedno izgubili utakmicu. Tijekom našeg niza pobjeda nismo imali takve utakmice gdje smo pokušavali postići više poena od protivnika. Tada je sve bilo bazirano na našoj obrani, skokovima u obrani i napadu te na to da budemo čvrsta, fizikalna momčad. Zabijali šutove ili ne, imali smo osjećaj da možemo dobiti svaku utakmicu. Mislim da smo se od tog pristupa malo udaljili zadnjih par tjedana i sada vodimo borbu da ga vratimo i da dobro odigramo na oba kraja parketa istovremeno. A sve to vrijeme igrate protiv dobrih momčadi i zato to nije lagano. Ništa u ovoj ligi nije lagano.  Mi upravo saznajemo da je teško konstantno pobjeđivati, pogotovo kada druge momčadi imaju “pik” na vas. Ali morate pronaći način da uspijete u tome.

Što protivničke momčadi posebno obrambeno rade protiv tebe?

U pick-and-rollu pokušavaju postići to da lopta napusti moje ruke nakon što dobijem blok. Očito ih mi igramo vrlo često i to obično vrlo brzo tako da ponekad ne stignu reagirati. Međutim pri nešto usporenijoj igri, kada nema kontranapada, pokušavaju me prisiliti da se riješim lopte što je u redu dok god uspijevam privući udvajanja i time ostvariti prednost pravovremenim dodavanjem svojim suigračima. To je dobar napad za nas i vjerujem svojim suigračima. Oni su jedna samouvjerena grupa. Ali da, mislim da je to jedna stvar koju druge ekipe rade, uz naravno to da mi pokušavaju oduzeti šut za tri poena. Dakle, napadaju dvije moje najveće snage, moj dobar šut i moju sposobnost pronalaženja suigrača u situacijama iz kojih mogu lako poentirati.

Baziraju li se više na sprječavanju tvog šuta za tri poena ili prisiljavanju da se riješiš lopte na način da te udvajaju tijekom pick-and-rolla?

Pa, tranzicija je bitan dio toga kako igramo, posebno jer preferiramo brzu igru, pa tada često napadam.  Ako se obranimo i zatim trčimo u kontru, Klay ili Andre mogu dotrčati i rasporediti se po liniji za tri poena te tako privući obranu, a ja mogu jednostavno doći u tranziciji i šutnuti tricu. To je dobra vrsta napada za nas, uzimanje šutova u ritmu. Dakle, momčadi tu paze na mene i pokušavaju mi to oduzeti. A onda naravno imamo i pick-and-roll situacije sa Davidom ili Bogutom koje je teško braniti. Mislim da se baziraju na objema mogućnostima podjednako.

Tko je vođa i najglasniji u svlačionici u razdobljima poput ovog?

Imamo mnogo glasnih igrača. Ja sam jedan od njih, zatim imate Draymonda Greena koji je pobjednik od prvog dana na sveučilištu i ima strašnu želju i motor koji ga pokreće. Ne boji se istupiti i reći kako se osjeća makar je tako mlad, a to cijela svlačionica poštuje. Postoji naravno mogućnost da neke stvari doživljavamo različito te je zbog toga bitno postići da smo svi na istoj valnoj razini. Neki od tih razgovora nisu zabavni jer očito pokušavate shvatiti zašto vas ne ide. Ali zdravo je za momčad da prolazi kroz takva krizna razdoblja, te da ih uspije prebroditi. Također je bitno da igrači vjeruju jedni drugima i da se ne boje međusobno prozvati. Jer svima nam je stalo. Mi pokušavamo pobjeđivati i shvaćamo da je to sve dio tog procesa.

Kakav je Mark Jackson u vremenima poput ovih, kada je cilj poznat, ali vodite borbu da ga uspijete ostvariti?

On je sjajan. Vrlo je dosljedan, što trebate od trenera. Ne želite da vas emocije poraza i neuspjeha preuzmu i zaustave u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. On je vrlo smiren i dosljedan u svojoj poruci. Vrlo lako prozove igrače ako smatra da ne daju sve od sebe ili ne igraju dovoljno dobro zbog čega ga svi jako poštujemo. Znamo da ima najbolje namjere i da su mu naši interesi u srcu. Upravo zato nemamo problema kad nekog prozove zbog loše igre na određenoj strani terena, bio to ja ili bilo tko drugi. On nas uvijek inspirira da pronađemo neki način te da dođemo do pobjede.

Kako podvučeš liniju između toga da si razigravač i moraš riskirati neke lopte, ali i toga da si ne smiješ dopustiti mnogo izgubljenih lopti?

Kada sam na terenu, ne mogu razmišljati o pravljenju pogrešaka. Morate biti agresivni i spremni nekad i riskirati. Očito kao igrač s visokim košarkaškim IQ-om želite biti u mogućnosti razlučiti pojedine situacije, kada je vrijeme za postići poen, kada je bolje povući kontru, a kada usporiti i odigrati određenu akciju. To sve dolazi sa iskustvom. Očito ću imati određeni broj izgubljenih lopti jer tijekom utakmice imam puno loptu u rukama i moram donijeti velik broj odluka. Ali je vrlo bitno da smanjim broj onih nesmotrenih koje rezultiraju laganim polaganjem za suparnika. Međutim, ako napadam koš i pokušavam se probiti do reketa i dodati suigraču, ali se lopta odbije ili je netko preusmjeri, to je rizik koji trener želi da preuzmem. Ali one koje izgubim na polovici terena i rezultiraju njihovim zakucavanjem si ne smijem dopuštati jer one olakšavaju njihov napad i omogućuju protivničkoj ekipi da uđe u ritam, a to nas može spriječiti da pobijedimo, posebno ako se događaju pri kraju utakmice.

Nakon prošle godine kada su mnogi mislili da zaslužuješ biti u All-Star momčadi, kakav je osjećaj biti u početnoj petorci kao rezultat glasovanja navijača?

To je sjajan osjećaj. Vratiti se nakon operacije i biti u mogućnosti igrati poziciju “jedinice”, s trenerom koji vjeruje u mene i odličnom ekipom, sve se nekako posložilo. I uza sve to, biti u prilici da predstavljam svoje suigrače na All-Star vikendu je sjajno i vrlo emotivno, jer ste prepoznati kao jedan od najboljih u ligi na svojoj poziciji. Jako sam zahvalan na tome i nadam se da je to samo početak.

Latest Posts

NE PROPUSTITE