Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Iranski centar na rubu ostvarenja amerièkog sna

Mnogi æe na spomen Iranca u NBA ligi samo odmahnuti glavom, ali ovaj èovjek zasigurno ima buduænost preko bare. Najveæa prepreka koja stoji pred njim su odnosi njegove zemlje s Amerikancima… Ako su u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu mjesta svojedobno imali Finac (Hanno Mottola), Estonac (Martin Muuserpp) ili èak Englez (John Amaechi), postavlja se pitanje zašto se u toj istoj ligi ne bi pojavio i jedan Iranac. I dok su gorespomenuti bili samo prolaznici u Americi, za koje su èuli samo rijetki, Hamed Haddadi bi zbilja mogao ostaviti traga u srcima NBA navijaèa.

Naravno, prije toga æe trebati imati tu sreæu da ga na privremeni rad u SAD  puste vlasti u njegovoj zemlji, koja je u jako lošim odnosima s Amerikancima.  Amerièka vlada je, da se zna, svoj dio posla obavila i prije desetak dana dopustila NBA momèadima da potpisuju iranske igraèe. Naravno, da su ti “iranski igraèi” zapravo Haddadi i nitko više.

Memphis Grizzliesi su najbrže regirali od svih momèadi, a oèito su bili i najspremniji za rizik. U oèajnièkoj potrazi za pojaèanjem ispod obruèa potpisali su ugovor s Haddadijem prije nekoliko dana. Naravno, detalji ugovora nisu poznati javnosti.

A sada da nešto kažemo i o samom igraèu. Hamed Haddadi djeluje zaista impresivno. Osim što ima 218 cm i 115 kg mišiæa, oni koji su gledali olimpijski turnir mogli su primijetiti da èovjek zbilja posjeduje košarkašku tehniku. Bio je uvjerljivo najbolji igraè Irana u Peking, dok je Iran s druge strane bio uvjerljivo najgora momèad. Haddadi je imao 16.6 koševa, 11.2 skokova i 2.6 blokada u pet utakmica na Olimpijadi. Statistièki je vjerojatno bio i najbolji igraè turnira, prvi skakaè i bloker.

No pažnju NBA klubova poèeo je plijeniti i prije. 23-godišnjak, koji nije izabran na draftu 2004. godine, odigrao je sjajan pripremni turnir u Salt Lake Cityu uoèi Olimpijade. Iako je njegov Iran izgubio sve utakmice, Haddadi je oduševio sve skaute koji su se tada zatekli u Utahu, a dobre igre u Pekingu samo su upotpunile dojam.

Haddadi je mladi centar koji je bio jako produktivan kao skakaè, bloker i strijelac na pripremnom turniru u Salt Lake Cityu, FIBA turniru u Nanjingu prije Olimpijade i na samim Igrama. Naše trenersko osoblje jedva èeka da poène raditi s Hamedom.” – izjavio je pomoænik GM-a Grizzliesa Chris Wallace.

Hamed Haddadi ove jeseni može postati prvi Iranac u NBA ligi, ali i puno više od toga. Prostora za napredak svakako ima. Poželimo mu sreæu u ostvarenju amerièkog sna.

Latest Posts

NE PROPUSTITE