Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Isaiah Thomas – malen igrač za velike planove

U trenutku kada su Kevin Garnett i Paul Pierce bili mijenjani u Brooklyn Netse, svi smo znali da je došao kraj jedne ere i da Boston Celticsi kreću u rebuild. Generalni menadžer Celticsa Danny Ainge je tada postao jedan od boljih skupljača pickova u ligi te je pritom promijenio gotovo cijelu momčad.

Tako su u prvom dijelu ove sezone redove Celticsa napustili i Jeff Green te Rajon Rondo, preostala dva najbolja igrača u momčadi. Svi su se tada složili – Boston je odlučio tankirati. Tako su od momčadi iz sezone 2012./2013. ostali samo Brandon Bass, Jared Sullinger i Avery Bradley, od kojih su samo potonja dvojica u planovima za budućnost.

Ove sezone su čak 22 igrača prošla kroz Boston, a trener Brad Stevens imao je pune ruke posla sa stalnim mijenjanjem rotacija. Unatoč svemu tomu, najtrofejnija momčad lige uspjela je ostati donekle kompetitivna na slabašnom Istoku te još uvijek postoji potencija da uđe u doigravanje. veljače u 21 sat po našem vremenu bio je krajnji rok za razmjene igrača. Cijeli dan nije bilo ni spomena Celticsa te se činilo kako Ainge neće raditi nikakve promjene. Međutim, u zadnji čas na iznenađenje svih, Ainge je povukao okidač i u Boston je iz Phoenixa došao Isaiah Thomas.

U početku svima nelogičan potez Aingea pretvorio se u najbolju priču Celticsa ove sezone. Kada je saznao da je mijenjan u Boston, niti Thomas nije imao prevelika očekivanja: „Kada sam došao u Boston, nisam niti znao da mogu ući u doigravanje. Ubrzo mi je poruku poslao Isiah Thomasu kojoj je pisalo: Vodi ih u doigravanje, zaostaju samo jednu utakmicu. To je tvoj posao.“

U samo pet utakmica u Bostonu, Thomas je napravio sve da učini upravo to – odvede Celticse u doigravanje. Pronašao je novi dom u Bostonu, a ono u čemu je Thomas najbolji, Boston je prije njegova dolaska bio najlošiji, pa možemo reći da je savršeno pokrio rupe na playoff cesti Celticsa. Kelti su se mučili u napadu, pogotovo s realizacijom u zadnjoj četvrtini, a bili su i 29. momčad lige po izborenim slobodnim bacanjima. Tu se savršeno uklopio Thomas, koji u zadnjoj četvrtini u prosjeku zabija 6,3 poena, što ga svrstava na 5. mjesto u ligi (LeBron James i Dwyane Wade 7, Carmelo Anthony 6,5 te Damian Lillard 6,4), a prošli tjedan je jedino Russell Westbrook imao više slobodnih bacanja od Thomasa.

Osim toga, u Bostonu se našao u potpuno drugačijoj ulozi nego u Phoenixu, jer je sa samo 26 godina jedan od najstarijih igrača u momčadi, a time i mentor drugima: „Otac mi je govorio da uvijek budem vođa, a ne sljedbenik. Pokušao sam biti vođa u svakoj momčadi te ću i dalje to raditi. Pogotovo u ovoj ekipi, jer sam jedan od starijih igrača, što je pomalo i čudno. Ostali momci očekuju od mene da ih vodim i ja ću dati sve od sebe da u tome uspijem. U ligi sam četiri godine, a već me zovu veteranom, što je istovremeno dobro, ali i čudno.“

U svim utakmicama otkad je Thomas u ekipi, Celticsi su već na poluvremenu imali preko 60 poena, čak i u nedjelju protiv jedne od boljih obrana lige, Golden State Warriorsa. Iako su u jednom trenutku vodili čak 26 poena razlike protiv momčadi s najboljim omjerom u ligi, uspjeli su izgubiti, što je još uvijek dokaz neiskustva i nedostatka kvalitetnih igrača (samo 9 igrača je bilo u rotaciji).

Sve u svemu, Celticsi su mlada momčad, a Thomas je u prvoj godini svog četverogodišnjeg ugovora, a time i u budućim planovima Celticsa. U ovih pet utakmica pokazao je koliko je sposoban igrač, a navijači Bostona su ga srdačno prihvatili: „Ljubav koju su mi ovi navijači pokazali je neopisiva, a tek sam ovdje tjedan dana. Nevjerojatno! Zamislite samo ako počnemo pobjeđivati i uđemo u doigravanje, gdje bi nas to moglo odvesti…“

Možda je nerealno očekivati da će Boston u doigravanju ostvariti neki zamjetan rezultat, ali jedno je sigurno: Celticsi, momčad koja je trebala tankirati, bori se za posljednje mjesto doigravanja na Istoku, a akvizicija Thomasa bila je pun pogodak i veliki korak ka svjetlijoj budućnosti najuspješnije franšize u ligi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE