Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Isaiah Thomas

“Visinu ne možeš trenirati” omiljena je uzrečica košarkaških radnika diljem SAD-a, a u tome se posebno ističu treneri i generalni menadžeri NBA franšiza. Bilo je dosta relativno niskih igrača koji su bili visoki izbor na draftu (Gary Payton bio je drugi izbor, kao i Isiah Thomas, dok je Chris Paul bio četvrti), no samo je jedan igrač do 6 stopa visine (183 cm) u povijesti drafta bio prvi izbor – Allen Iverson. Visoki igrači su puno češće visoki izbor na draftu i samim time među njima ima puno više promašaja. Spomenimo samo Kwamea Browna (1. izbor Washington Wizardsa 2001.), Michaela Olowokandija (1. izbor Clippersa 1998.), Pervisa Ellisona (1. izbor Sacramento Kingsa 1989.) ili Darka Miličića (2. izbor Detroit Pistonsa iz 2003., ispred Anthonyja i Wadea). Iz tog razloga nerijetko se dogodi da odlični igrači koji nisu obdareni posebnom visinom potonu na samo dno drafta. Jedan od tih igrača nosi zvučno ime – Isaiah Thomas.

Isaiah Jamar Thomas rodio se 7. veljače 1989. godine u Tacomi, državi Washington. Njegov otac James bio je strastveni navijač Lakersa, pa se okladio s prijateljem da će sinu dati ime po najvećoj zvijezdi tadašnjih velikih rivala Detroit Pistonsa Isiahu Thomasu. Iako se gospođi Thomas ideja jako svidjela, ipak je željela da prinova u obitelji dobije pravo biblijsko ime. Na kraju su malome dali ime Isaiah.

Thomasovi prvi košarkaški koraci u srednjoj školi Curtis Senior u Tacomi bili su solidni, međutim njegov talent sputavale su loše ocjene, tako da je morao preseliti na istok, u Connecticut, gdje je završio posljednju godinu srednje škole uz prosjek od 31,2 poena. Nije si mogao priuštiti pretjeranu izbirljivost kad je kretao na fakultet, pa se odlučio na povratak kući na sveučilište Washington.

Na sveučilištu se brzo iskazao kao brz i spretan igrač koji se ne srami često ući pod koš, pa i dobiti batine. Navijačima i skautima se jako svidio njegov stil igre koji su ubrzo počeli uspoređivati s još jednim malim igračem iz Washingtona, Nateom Robinsonom. Thomasu je očito godila usporedba, pa je za svoj sveučilišni broj odabrao dvojku, koju je nosio i Robinson. Igrao je solidno, postižući 15,5 koševa, 2,6 dodavanja i 3 skoka u prosjeku kao freshman. U drugoj godini povećao je brojke (16,9 koševa, 3,2 dodavanja i 3,9 skokova), što je bilo dovoljno za uvrštenje u prvu momčad Pacific-10 konferencije. U trećoj godini nastavio je s napretkom u igri, pokazavši se u punoj snazi 12. ožujka 2011. kad je dotukao Arizonu šutem sa sirenom za pobjedu. Očito računajući da je učinio dovoljno na sveučilištu i da je vrijeme za NBA, odustao je od četvrte godine i prijavio se na draft.

Među skautima je bilo očito da imaju dobro mišljenje o Thomasu. Bili su oduševljeni njegovim dobrim pregledom igre s obzirom na visinu, odličnu igru u tranziciji i dobro razumijevanje pick and roll igre što je ključna značajka svih boljih NBA playmakera. Hvalili su i Thomasov odličan ulaz i neustrašivu igru uz kontakt. Ipak, bilo je i dosta upitnika koji su Thomasu visili nad glavom: može li dodati pod koš s obzirom na visinu? Kako će zabijati iz reketa pored viših, jačih i grubljih NBA igrača? Dribla li previše? Kako će braniti igrače koji su viši i jači od njega? Nije li mu prosjek dodavanja ipak prenizak? Nije pomoglo ni to što je na sveučilištu Thomas lutao po pozicijama jedan i dva, a bilo je jasno da je prenizak i preslab da bi čuvao bekove-šutere na NBA razini.

Procjenjujući Thomasa, čini se da su stručnjaci upali u tipičnu zamku NBA struke zahvaljujući kojoj su mnogi sjajni igrači “propali” na draftu. Danas je u modi više gledati što igrač ne može nego što može i kako se njegove mogućnosti uklapaju u ekipu koja ga bira. Stoga nije čudno što je malo nedostajalo da Thomas uopće ne bude izabran – pokupili su ga Sacramento Kingsi posljednjim izborom drafta, šezdesetim ukupno. Neki drugi igrač bi možda bio razočaran, ljut, pa i depresivan što je odabran posljednji, još k tome u slabu momčad. Thomas je imao veseliji pogled na svoju situaciju: “Uzbuđen sam. Trebao sam samo priliku i dobio sam je. Iskoristit ću ju u potpunosti.”

Thomas se definitivno potrudio dokazati svima da je jedan od većih previda drafta 2011. Do kraja lockoutom skraćene sezone je odigrao 65 utakmica (37 kao starter) uz 11,5 koševa (45% šut, 38% trica, 83% slobodna bacanja), 2,6 skoka i 4,1 dodavanja. U veljači i ožujku proglašen je rookiejem mjeseca postavši drugi igrač u povijesti Sacramenta (prvi je Tyreke Evans) kojemu je to uspjelo dva mjeseca zaredom. U prvih pet utakmica kao starter, zabio je ukupno 96 koševa i time izjednačio rekord Kingsa iz 1977. U sezoni 2012/13 nastavio je sa solidnim igrama postižući 13,9 koševa (44% šut, 36% trica, 88% slobodna bacanja), 2 skoka i 4 dodavanja u prosjeku. Najbolju utakmicu sezone odigrao je protiv prvaka Miamija, kad ih je zatrpao s 34 koša.

Na žalost odgovornih u Kingsima, solidne Thomasove igre nisu previše popravile lošu krvnu sliku franšize iz glavnog grada Kalifornije. Osim poraza (u prvoj Thomasovoj sezoni omjer 22-44, u drugoj 28-54), Kingse su opterećivale priče o selidbi. Tadašnji vlasnici, braća Maloof, bili su odlučni po svaku cijenu preseliti momčad iz Sacramenta. Nakon propasti preseljenja u Anaheim (što i tako ne bi prošlo odobrenje NBA lige jer bi time u bližoj okolici Los Angelesa postojale čak tri momčadi), krajem sezone 2012/13 činilo se da je dogovorena prodaja grupi Chrisa Hansena i Stevea Ballmera što bi značilo definitivnu selidbu u Seattle. Zahvaljujući požrtvovnosti gradonačelnika Sacramenta i bivše NBA zvijezde Kevina Johnsona, kao i činjenici da je NBA košarka jedini američki profesionalni sport koji se može gledati u Sacramentu, ipak je prihvaćena ponuda indijskog biznismena Viveka Ranadivea i Kingsi su ostali u Sacramentu.

Prva stabilna sezona u zadnjih gotovo 10 godina nije donijela rezultatsko poboljšanje za Kingse (trenutni  omjer 6-14), no ipak se čini da dolaze bolji dani. Zvijezda momčadi i najbolji strijelac DeMarcus Cousins je konačno riješio svoje mušice i usredotočen je isključivo na igru, najnovija akvizicija iz Toronta Rudy Gay nada se novom početku i povratku sjajne forme iz Memphisa, rookie Ben McLemore ima lijepu perspektivu, a Thomas nakon odlaska Greivisa Vasqueza u Toronto ulazi u prvu petorku. Posve zasluženo – Thomas je drugi strijelac (iza Cousinsa), drugi dodavač (iza Vasqueza) i drugi kradljivac momčadi. Na prvi pogled to nisu brojke od kojih se pada u nesvijest, no Thomasovih 17,8 koševa raste na 22 koša (projekcija na 36 minuta igre), a uz to je plasiran među 10 najboljih u ligi po učinkovitosti (Player Efficiency Rating, PER), odnosno treći na svojoj poziciji (bolji su jedino Chris Paul i Steph Curry). Thomasu u leđa gledaju bekovi poput Parkera, Lillarda, Wadea i Johna Walla, a koliko je postao kvalitetan igrač dokazao je u predsezoni kad je Golden State Warriorsima zabio 21 koš i usput propisno naživcirao inače mirnog Curryja potezima poput ovog.

Nije ni čudo što ga novinari iz Sacramenta nazivaju srcem i dušom Kingsa.

Osobni podaci

Ime: Isaiah Jamar
Prezime: Thomas
Visina: 175 cm
Težina: 84 kg
Datum rođenja: 7. veljače 1989.
Mjesto rođenja: Tacoma, Washington
Srednja škola: Curtis Senior (Washington); South Kent (Connecticut)
Sveučilište: Washington
Draft: 60. izbor (druga runda, Sacramento Kings)

Rekordi

Koševi: 34 (Miami, 12.01.2012)
Asistencije: 12 (Dallas, 09.12.2013)
Skokovi: 8 (Cleveland, 19.02.2012)
Ukradene lopte: 4 (više puta)

Latest Posts

NE PROPUSTITE