Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Iskupljenje u Torontu

Društvo iz Toronta je obranilo čast nakon sramotne prve utakmice. Poslan je mail s idejama koje smo zabilježili prošli put i  stručni štab Raptorsa je napravio minimalne prilagodbe za utakmicu broj dva. Nisam siguran da su baš čitali preporuke, ali bar nešto se dobro pretpostavilo.

Odmah na startu susreta veću ulogu je dobio Jonas Valanciunas u postu protiv žgoljavog Thona Makera i natjerali su Buckse da se više skupljaju prema obruču u odnosu na prvu utakmicu kada su kontinuirano boravili na perimetru jer pod košem nije bilo presinga od strane Raptorsa. To nije dugo trajalo jer je Jonas brzo skupio dva prekršaja i morao je na klupu, a prva važna stavka je bio ulazak Patricka Pattersona umjesto njega. Valanciunas u svojoj minutaži je bio igrač Raptorsa s najvećim usage rateom koji se popeo s mizernih 18% u prvoj utakmici na 28% u drugoj utakmici. Možda najbolja konstatacija je da su Raptorsinpuno agresivnije ušli u utakmicu.

Obrambene postavke su malo izmijenili. Stranu bez lopte su branili u zoni gdje je Serge Ibaka bio bliže košu, a čuvao je Tonyja Snella. Automatski su više pomagali DeMarreu Carrollu koji je imao zadatak usporiti Giannisa Antetokounmpoa gdje su svaki njegov ulaz pod koš zatvarali s najmanje tri igrača na obruču. Jason Kidd je tu odmah prepoznao problem i brzinski uvodi svog jokera s klupe Grega Monroea jer se Bucksi u početku prve četvrtine drže samo na račun pogođenih šuteva za tri poena. Monroe odličnom igrom izbacuje Jonasa s terena (napravio drugi prekršaj), a Dwane Casey diže rookieja Jakoba Poeltla s klupe da snagom parira Monroeu. Prvu četvrtinu Raptorsi završavaju s prednosti od tri poena zahvaljujući DeMaru DeRozanu koji vodi drugu petorku pred kraj prve dionice. Napokon kod Raptorsa vidimo naznake kreacije s pozicija a da nisu bekovi, istaknuo se P.J. Tucker s nekoliko odličnih extra dodavanja za otvorene šuteve i polaganje Poeltla, te su, još važnije, limitirali Bucksima tranziciju. Kidd je pokušao limitirati curenje u obrani s drugom petorkom jer su ostali Khris Middleton i Snell, ali DeRozan je bio na visini zadatka sa šutevim s distance i ulazima.

Međutim, Kidd je opet napravio sranje u drugoj četvrtini. Giannisa okružuje s identičnom petorkom kao u prvoj utakmica, popularna no defense postava, Delly-Terry-Teletović-Monroe. Kyle Lowry s drugom petorkom je ovu situaciju maksimalno iskoristio, a Casey radi fantastičan posao s postavom koja okružuje Lowryja. To su bili Joseph-Tucker-Patterson-Ibaka. Lopta je nastavila kružiti nakon inicijalnog udvajanja Bucksa na picku što rezultira s četiri pogođene trojke i još nekoliko zicera za Raptorse u dvije minute igre. Reakcija Kidda je bila ekspresna i vraća Malcolma Brogdona da pokuša prvenstveno zaustaviti Lowryja. Bucksi napad vrte preko Monroea jer je Ibaka jedini visoki igrač na terenu, a uz to mora paziti na ulaze Giannisa što koristi Greg za šest poena u nizu i smanjenje razlike na minus 2. Vrijeme je za minutu odmora.

Nakon povratka na teren, Casey nam daje još jedno iznenađenje. Uvodi Delona Wrighta (nije Powell kao što sam predviđao, ali poanta je ista, trebalo im je dužine na vanjskim pozicijama) da dužinom i preuzimanjem u obrani još malo uspori napad Bucksa, a ubrzo se vraća i Valanciunas jer Monroe ne prestaje trpati. Ulaskom Wrighta, Raptorsi su dobili slash&kick opciju na slabijoj strani napada što je rezultiralo s dvije otvorene trice koje nisu pogodili. No, Kidd ne odustaje od rotacije iz prve utakmice i na terenu opet gledamo Spencera Hawesa kojeg Raptorsi gađaju u pick igri, te on odmah radi glupost i faulira Lowryja na šutu za tri poena. Sreća njihova da je Giannis uništava Pattersona koji ga trenutno čuva na perimetru kao da je s druge strane Rajon Rondo što on koristi, prvo šutem, a kasnije i napadom na skok koji im je donio smanjenje prednosti na minus 3 zahvaljujući tip inu Hawesa. Spencer se bar malo iskupio za loše obrambene reakcije.

Prvo poluvrijeme su obje ekipe završile s fantastičnim šutom za tri poena, Bucksi 6/11, Raptorsi 8/17, a veća agresivnost domaćina se može očitati iz činjenicu da su Bucksi imali više izgubljenih lopti u prvom poluvremenu nego u cijeloj prošloj utakmici.

Drugo poluvrijeme Raptorsi izlaze još nabrijaniji. Lowry je krenut kuhati u pick igri kao da je Harden. Stvara otvorene šuteve za Carrolla i Valanciunasa pod košem. Najbolja košarka Raptorsa do sada. Ibaka se istaknuo s nekoliko odličnih obrambenih odluka, a kod Bucksa ovaj put Maker je odradio jako loš period. U napadu je promašio divlju korner tricu, Jonas ga je izgurao u obrani, dok su ga Lowry i DeRozan u pick igri ostavljali u prašini. Odlaze domaćini na plus 8, napad Bucksa se sveo na skok šuteve Giannisa (gdje su izolacije za Middletona?), a Kidd se mora izvući iz blata te uvodi Monroea umjesto Makera. Nema pomoći za Buckse jer domaćin je u “zoni”, Carroll pogađa tricu preko ruke, Lowry ulazima razbija obranu Bucksa i eto njih na plus 13 serijom 18:2.

Napad Bucksa se stabilizirao ulaskom Monroea, a nakon furioznih prvih šest minuta Raptorsi su malo stali, počeli su gubiti lopte. Obrambeno su preveliku pažnju morali usmjeravati zaštiti obruča zbog nasrtaja Monroea i Giannisa što je ostavilo dovoljno prostora i vremena šuterima Bucksa za tri poena. Također, pomogao im je Casey jer iz nekog razloga kombinira Patterson-Tucker kao dva visoka igrača što Giannis odmah koristi za juriš na koš. Bucksi se vraćaju na minus 2 i Caseyju ne preostaje ništa drugo nego pozvati minutu odmora. Vraća se Ibaka na teren, a Kidd šalje nalog da napadaju kroz 1-3 ili 4-1 pick igru jer traže mismatch protiv Josepha kojeg bi u ovim akcijama trebali iskoristiti Giannis i Middleton. Raptorsi s druge strane napadaju kroz pick igru Josepha s dva visoka gdje se Patterson otvara na trici, dok Ibaka fintira roll prema košeu a otvara se na wing trici. Druga kombinacija je DeRozan-Ibaka pick kojeg Bucksi brane preuzimanjem jer Ibaka nema poteze pod košem s kojima može kazniti nižeg igrača. Ovdje Kidd ne radi glupost iz prvog poluvremena s rotacijama već samo uvodi Mirzu Teletoviću umjesto Snella koji mu opet vraća s produkcijom ravnoj nuli (fascinantno da mu je napadački rating bio ravan nuli, a imao je najgori net rating s minus devet za 12 minuta), a u igri se drže zahvaljujući slobodnim bacanjima Monroea i Giannisa koji smanjuju razliku na minus 1.

Posljednju četvrtinu treneri otvaraju s petorkama, Brogdon-Delly-Middleton-Teletović-Monore. Casey na teren baca Lowryja okruženog sa stretch visokima, Ibakom i Pattersonom. Raspao se po drugi put napad Bucksa jer pokretna visoka linija sve stigne zatvoriti, dok se Raptorsima napadački učinak sveo na pogođene Ibakine šuteve preko ruke štp ih odvodi na plus osam. Uglavnom, jako loš i ružan period za gledatelje jer su obrane na visini zadatka, a bezidejnost u napadu na maksimumu. Kiddu ne preostaje ništa drugo nego vratiti Giannisa i Makera, te njih dvojica su glavni inicijatori preokreta uz Brogdona. Primarna akcija bila je 1-4 pick Brogdon-Giannis gdje su tjerali Raptorse na skupljanje oko obruča. Giannis je to zna prepoznati i izbacuje lopte na perimetar odakle jako dobru rolu odrađuje Maker s dodavanjima prema wing trici za Matthewa Dellavedovu. Osim ove akcije, Maker se iskupio za loš ulazak u drugo poluvrijeme odličnom obranom na Ibaki i istrčavanjem kontre, te Raptorsi su sada na svega pet poena prednosti.

Nakon ovoga smo očekivali neki pametan potez stručnog štaba Raptorsa, ali oni se vraćaju promašenoj kombinaciji Tucker-Patterson pod košem. Scenarij isti, Giannis kao da je vidio crvenu krpu i napada koš što rezultira košem i faulom. Casey vidi da je napravio glupariju i vraća Ibaku u roku od jedne minute na teren. Njemu parira Kidd jer cijelu posljednju četvrtinu igra bez Snella (7/13 za tricu u dvije utakmice) što je poziv DeRozanu za njegovu najdražu akciju, izolacija na laktu protiv nižeg Brodgona ili Dellavedove (realizacija 2/5 u posljednje četiri minute). Bucksi odlučuju napadati kroz pick and roll Delly-Giannis, a grči bog dvije minute prije kraja rezultat poravnava tricom na asistenciju Makera u zadnjoj sekundi napada. Kidd radi drugu veliku grešku na utakmici, ostavlja Snella na klupi, a DeRozan ga pozdravlja šutem sa šest metara preko Brogdona ( na videu u 4:35 minuti).

Kraj tu ne može biti jer idući napad nakon prodora Bucksa sam ko duh na trici ostaje Brogdon i pogađa obruč. No to nije sve, opet momci iz Milwaukeeja imaju priliku za ukrasti još jednu pobjedu jer ovaj put DeRozan promašuje skok šut, ali niti Dellavedova nije precizan za tri poena bez obzira na to što je imao vremena, stati, naručiti, popiti kavu i rukovati se navijačima. Dinosaurska pravda zadovoljena je još jednim bezidejnim napadom Raptorsa i divljim šutem devet sekundi do kraja utakmice kojeg je realizirao Lowry preko ruke, pogađate, Brogdona sekundu prije isteka napada. Amen. The end. Idemo u Wisconsin s 1-1.

Ideje za Kidda

Trener Bucksa je u ovoj utakmici napravio dvije velike pogreške. Opet se oslonio na identičnu drugu no defense petorku koja samo stvara zaostatak bez obzira na to što je predvodi najbolji igrač ekipe, Giannis. Kidd definitivno mora posegnuti za novim rješenjima i ne bi se trebali iznenaditi ako u Milwaukeeju vidimo Michaela Beasleyja i Johna Hensona na terenu nauštrb Teletovića i Hawesa.

Također, ne smije si dozvoliti da utakmicu završava bez Snella jer njegova visina, dužina i odlična šuterska forma ga čini idealnim komplementarnim igračema za Antetokounmpoa i Middletona. Njima dvojici kao glavnim igračima trebaju pronaći što više akcija u kojima će ih preuzimati niži bekovi Raptorsa jer su obojica ubojice u igri leđima. Znači, povećanje 1-3 pick akcija Brogdon/Delly-Middleton, a 4-1 akcija za Giannisa.

Casey s ekipom u odijelima je napravio solidan posao, tj. manje je griješio u ovoj utakmici. Moramo istaknuti kako su domaćini imali puno sreće jer su Ibaka, Carroll i Joseph pogodili nekoliko nerezonskih šuteva, a moramo istaknuti veću njihovu aktivnost na terenu, te boljoj obrani reketa (primili svega 30 poena pod košem) i tranzicije koja ih je koštala poraza u prvoj utakmici.  Najveća greška Caseyja bila je korištenje kombinacije Tucker-Patterson pod košem od koje mora odustati u idućim utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE