Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ispod radara: Markieff Morris

Naš današnji junak vjerojatno nikad neće biti zvijezda najviše kategorije. Vjerojatno neće nastupiti na All-Star susretu. Neće biti najbolji strijelac ekipe, niti onaj koji će na sebe vući još jednog ili više igrača. Međutim, on je sjajan klupski igrač, čovjek koji će vam uvijek dati najbolje od sebe bez obzira na minutažu i status u momčadi. “Efekt blizanaca” je samo dodatni bonus. On je Markieff Morris, krilo Phoenix Sunsa.

Markieff Morris rođen je u Philadelphiji 2. rujna 1989. godine kao jedan od petorice braće. Nešto malo kasnije, točnije nakon 7 minuta rođen je i brat blizanac Marcus, njegov današnji suigrač. Marcus i Markieff su nerazdvojni – cijeli život su zajedno, imaju iste tetovaže na istim mjestima, nose istu odjeću i vrlo teško ih je razlikovati bez broja na dresu, tako da ih Lon Babby, predsjednik Sunsa, jednostavno obojicu zove “Morris”.

Markieff je pohađao srednju školu Philadelphia Prep, gdje je pokazivao izvanrednu sportsku svestranost baveći se ispočetka američkim nogometom. Iako je bio sjajan primač i vjerojatno bi bio solidan NFL igrač, majka Thomasine ga je usmjerila na košarku jer je po njenom mišljenju bio previsok za football. Nakon blistave srednjoškolske karijere, oba brata Morris završila su na sveučilištu Kansas, poznatom po fantastičnom košarkaškom programu. Njegova statistika možda ne obara s nogu (u zadnjoj godini imao je 13,6 koševa i 8,3 skoka po susretu), ali oduševio je sve svojom izvrsnom pokretljivošću i pouzdanim šutem s poludistance. Bilo je neupitno da je ‘Kieff vrlo upotrebljiv igrač na NBA razini, međutim većinu skauta su brinuli obrambeni nedostatci (prosječan skakač s obzirom na visinu, relativno slab u obrani posta). Konačno, smatralo se pohvalnim što je Morris, usprkos samo tri godine provedene na sveučilištu, uspio steći diplomu iz amerikanistike.

Na draftu 2011. godine 13. izborom prve runde uzeli su ga Phoenix Sunsi, a brat Marcus je odmah sljedećim pickom upućen u Houston. Odgovorni ljudi u Phoenixu bili su svjesni koliko bi igrački i emocionalno značilo ujedinjenje blizanaca Morris u Sunsima, no Houston se nije želio odreći svojega picka. Prva sezona u NBA ligi, lockoutom skraćena 2011/12 nije bila osobito produktivna za braću Morris. Usprkos očiglednom talentu, nisu se naigrali ni Marcus ni Markieff. Kasnije se doznalo da su obojica imali velikih problema s međusobnom odvojenošću, po prvi put u životu. Iako su bili u stalnom kontaktu, Markieff je smatrao da bi bilo najbolje za sve zainteresirane dovesti Marcusa u Phoenix, pa je s tom idejom nastupio pred predsjednika Lona Babbyja. Nije ga morao previše nagovarati, pa je tako u veljači 2013. godine ponovo došlo do ujedinjenja blizanaca Morris, koji su postali drugi par blizanaca u povijesti Sunsa (prvi su bili Tom i Dick Van Arsdale davne 1976. godine).

Nije trebalo dugo čekati da proradi “bratska kemija” – osim brojnih atraktivnih akcija između braće, Marcusov dolazak je pružio toliko potrebnu stabilnost Markieffu, tako da je podigao prosjek postignutih koševa za više od tri u zadnjih 26 utakmica te sezone. Markieff je rekao: “Zamislite igrati s nekim koga znate u dušu cijeli život. Mi smo kao momčad unutar momčadi.” Bez obzira na solidan učinak Twin peaksa, Phoenix je 2013. godinu završio vrlo slabim omjerom 25-57.

Sezona 2013/14 trebala je biti još jedna sezona rebuildinga za Phoenix. Došao je novi GM Ryan McDonough, novi trener, bivša igračka legenda Jeff Hornacek i grupa igrača koji nisu uspjeli u drugim klubovima. Kad je solidni centar Marcin Gortat mijenjan u Washington za ozlijeđenog Emeku Okafora kako bi se očistio prostor na salary capu za sljedeću sezonu, Sunsi su bili prvi favorit za najgori omjer Zapadne konferencije i jedni od glavnih favorita za najgori omjer lige.

Međutim, tijekom ljeta nešto se dogodilo. Trener Hornacek je uvjerio igrače da nisu “otpatci” koje nitko neće, nego sa snažnom, momčadskom igrom i požrtvovnošću mogu nešto napraviti. Međutim, nitko ni u najluđim snovima nije očekivao da će Phoenix ući u All-Star vikend na sedmom mjestu izuzetno jakog Zapada s omjerom 30-21 (u trenutku pisanja članka na još uvijek sjajnih 33-24). Iako su u zadnje vrijeme počeli pomalo popuštati (devetom Memphisu bježe samo jednu utakmicu), sjajne igre slovenskog razigravača Gorana Dragića, obrambenog specijalista Erica Bledsoea (prije ozljede), letećeg Geralda Greena i fantastične braće Morris nisu ostale nezamijećene. Iako još muku muči s konstantnošću, Markieff je odigrao nekoliko nevjerojatnih utakmica. Osim što je u tri utakmice zaredom imao šut iz igre preko 75% (od 1989. godine to su učinili još samo Charles Barkley i Dwight Howard), proglašen je igračem tjedna od 4. do 11. studenog prošle godine postižući u prosjeku 22,8 koševa, 8 skokova i dvije ukradene lopte uz 70% šuta iz igre. U siječnju je počastio Cleveland s 27 koševa i 15 skokova s klupe u pobjedi Phoenixa 99:91.

Nakon što su mnogi smatrali da će se Phoenix dosta načekati prije nego doživi nove dane slave koji su završili odlaskom Amar’ea Stoudamirea i Stevea Nasha, čini se da će čekati puno manje. Naime, Sunsi na ovogodišnjem draftu imaju čak četiri izbora prve runde: svoj, Indianin, Minnesotin i Washingtonov, koje gube samo u slučaju da te momčadi ne uđu u doigravanje (za sada samo Minnesota ne ulazi). Uz to, imat će oko 20 milijuna dolara prostora na salary capu, tako da će moći dovesti vrlo zanimljive slobodne igrače. Budućnost za Sunse trenutno izgleda vrlo lijepo i uzbudljivo, a njezin važan dio je sjajni, borbeni Markieff Morris.

I njegov brat Marcus također.

Osobni podaci

Ime i prezime: Markieff Morris
Visina: 208 cm
Težina: 111 kg
Rođen: 2. rujna 1989. u Philadelphiji, Pennsylvania
Srednja škola: Philadelphia Prep
Sveučilište: Kansas
Draft: 13. izbor 2011. (Phoenix Suns)

Rekordi

Koševi: 28 (Denver, 8. 11. 2013.)
Skokovi: 17 (Dallas, 6. 11. 2012.)
Asistencije: 4 (više puta)
Blokade: 5 (Houston, 5. 02. 2014.)

Latest Posts

NE PROPUSTITE