Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ispovijed

Spursi pobjeðuju odnosno pobjeðivali su, Vujaèiæ zabio pobjednièki koš, Durant se budi, Lakersi rutinirano, najbolja ekipa lige (Boston) nikako da zaigra kompletna, Miami negdje u sjeni svih spomenutih, Rose MVP (što?), i tako dalje i tako dalje.

Mogli bi još štošta pronaæi, izvuæi i napisati za pregled zadnjih nekoliko dana. Nisam se dugo javljao, jer nisam znao što toèno da pišem. Ili da posvetim kolumnu Spursima ili ponovno Netsima i ‘mom‘ Mariborèanu Saši Vujaèièu koji je zabio pobjednièki koš ili možda o Durantu koji se budi i polako postaje konkurentan za prvo ime u Oklahomi (da, dobro ste proèitali) ili možda ponovno neki sarkastièan zapis o Miamiju odnosno (ne)kvaliteti Lakersa ili ipak o nekim MVP kandidatima, naravno na trenutno ‘hvalisanje BIKOVA’ mislim na Rosea.

I tako sam odluèio da æu sve redom napisati, pa možda se u meðuvremenu još nešto sjetim i dodam. I ajmo krenuti od Spursa.

Spursi – tko ih može zaustaviti na Zapadu?

Pobjede Dallas, razbiju Oklahomu i pripremam si u glavi fantastiènu kolumnu sa slièim naslovom kao što sam napisao nekoliko redaka iznad i onda mi kiksaju protiv Knicksa, pa dan kasnije još protiv Celticsa. Jao! Ali, to ne usporava èinjenica da su trenutno najuspješnija ekipa lige i prema trenutnom stanju najbolja ekipa na Zapadu.

Spursi ove sezone ne igraju ‘spursaški‘ veæ ‘sunsaški‘, po meni igraju daleko najatraktivniju košarku, sistematièki odlièno posloženo od strane Gregga Popovicha i predvoðenu na parketu od internacionalnog dvojca Ginobili – Parker. Jedina mana u toj cijeloj prièi je prošle godine (po)najbolji igraè u Europi odnosno Euroligi, Thiago Splitter. Jednostavno se ne snalazi u NBA ligi i njega vidim kao glavnu ‘ahilovu tetivu’ ove ekipe, jedina ranjiva toèka, no opet sumnjam da æe se iskusni trener balkanskog porijekla odluèiti mu ponuditi po koju minutu u kljuènim trenucima doigravanja. Naravno ako ostane na toj razini.

Tim Duncan, racionalan i dosadan kao uvijek, Ginobili u fenomenalnoj formi, trenutno meðu najopasnijim branièima u ligi. Što me dodatno veseli je i stari-dobri Richard Jefferson, ‘moj‘ Richard onaj iz ‘mojih‘ Netsa. Naravno tu je i DeJuan Blair, bio sam jako skeptièan oko njega, sjeæam se da je jedan od kolega još protekle godine pisao o nekoj ‘kraði drafta i mislim da bih se mogao složiti s tim. Igra odlièno na obje strane reketa! Isto tako sviða mi se ta njihova igra u 2. poluvrjemenu, kada sa rezervistima ostane najèešæe Manu na parketu i zajedno sa Garyem Nealom i Georgeom Hillom tranzicijski ubijaju tu drugu postavu protivnièke ekipe.

Matt Bonner (ja i dalje ne vidim razlike izmeðu njega i Ska-la-bri-nija, naravno o vizualnosti prièam) stavlja te otvorene trice, i sistem je doista odlièno posložen. No, ipak za kraj treba napomenuti kako se ne bore sa ozljedama, uh ne želim ih prozivati, i ne daj Bože da bi došlo do neke tragiène ozljede kljuène trojke, no sigurno ukoliko bi imali probleme poput recimo Kelta, sumnjam da bi do sada imali samo 6 poraza.  Ali stvarno bi bila šteta da iz ozljede zaustave ove sezone. I nemojmo zaboraviti, neparna je godina!

Netsi made in Slovenia

Obeæanjem, neæu puno o Netsima, ionako mi je veæ tužno gledati ujutro te video sažetke i boxscore. Naravno, utakmice više ne mogu ni gledati, jer se veæ ranije prije iživciram na Zadru, ali tako je to kad je glavna prièa u ekipi odlazak i dolazak igraèa nego utakmice, rezultati, trening. Ne treba toj ekipi ni Carmelo, ni Harrington, ni Billups. Treba im u prvom redu trener, a u drugom treba im jedan pravi krilni centar. A to nisu ni Harrington, ni Carmelo ni Billups!

Isto tako neæu puno pisati o Vujaèièu. Ok, drago mi je da je zabio pobjednièki koš, da je iz Maribora i da ima Mariju Šarapovu. Poštujem ga kao igraèa. No, ruku na srce, to je igraè iskljuèivo za regularnu sezonu, igraè koji æe pozabijati te otvorene šuteve na ‘blagu obranu’ koji æe kada je motiviran odlièno odigrati obranu na srednjoj-klasi igraèa i igraè na kojeg se možete zanijeti kada su u pitanju slobodna bacanja (ala Kus). No, u doigravanju je to sasvim drukèije, fali mu one sportske bezobraznosti, prgavosti, da bude opasniji na koš, da ga jednostavno obrambeni igraè više respektira (ne zbog toga jer je prijatelj Kobea, veæ zato jer mu može zabiti ‘kroz oèi’), a ne da samo luta ispod obruèa i izlazi iz bloka tražeæi èisti šut.

Neka njega u Netsima, dogodine mu istjeèe ugovor i ako Marija ne da neki posebni ultimatum neka produži za nešto manje pare, pa nitko sretniji od mene.

MVP: Durantula – NE, Russell – MOŽDA

Ironièno, sarkastièno, subjektivno… ma nazovite kako god hoæete. Ok, nisam gledao ni protiv Memphisa, ni noæašnju, ali nakon dvije utakmice me Kevin ne može uvjeriti da je on trenutno voða te ekipe, a kamoli da je MVP kandidat.

Pustimo na trenutak SP, odigrao ga je odlièno, ali ga je odigrao u nešto drukèijim okolinama, sa drukèijom ekipom i drukèijim protivnicima. Sada kada je prozvan ponajboljim u ligi, pokrivaju ga i ponajbolji obrambeni igraèi, ne pušta mu se toliko prostora za igru 1 na 1 odnosno ne dozvoljava mu se uopæe lako primanje lopte.

Jesmo pustili SP? Jesmo, e i zaboravimo da je dobio titulu najboljeg amerièkog košarkaša…

Uz sav svoj igraèki talent koji ga posjeduje on igra katastrofalno. On je tu prozvan kao lider mlade momèadi, kao igraè koji æe vuæi tu ekipu. Istina je da ima tek 22 godine, da je donekle rijeè (odnosno bilo je rijeè) o skromnom momku i da još nije igraèki sazrio, no opet po drugoj strani, u Oklahomi je bez ikakvog pritiska, bez imperativa naslova, veæ od poèetka sezone imaju nekako ‘nadimak‘ ekipe koja možda može iznenaditi, kao što je prošle sezone skoro Lakerse. No, mene bode u oèi to što Kevin jednostavno u sebi nema killer-instinkt, kada se najveæi žele probiti u središte, kada jednostavno želi probiti svih 5 igraèa, pa i suca ako treba, Kevin igra kao da je prvi napad na susretu. Uz to, previše se oslanja na šut, premalo na svoj visinu, rasponu ruku i moguænošæu postizanja lakših poena.

Èinjenica je da iz noæi u noæ izbacuje po 20 lopti po susretu, da mu je ovo najlošija ‘šuterska’ polusezona od godine 2008. Istina je da je ubacio najviše poena u dosadašnjem tijeku sezone, no isto tako je èinjenica kako uz Rosea, Ellisa i Bryanta troši daleko najviše lopti. Isto tako za igraèa koji je redovito dupliran èak i tripliran 3 asistencije po susretu su smiješne, i što je najgore, Kevin nema onih dodavanja iz kojih se kasnije razvije asistencija odnosno lagan koš. Sve to skupa nekako se bazira na èistog šuteru u tijelu krilnog košarkaša.

I tako se Oklahoma trenutno najviše može zahvaliti ‘indijancuRussellu Westbrooku za sigurno mjesto meðu osam najboljih na Zapadu, no jedno je sigurno –  neæe proæi prvi krug sa ovim kadrom. Rijeè je o ekipi koja ima daleku najlošiji unutrašnju igru od tih, ajmo reæi 18,19 playoff ekipa. Ok, nije ni èudno kada su tu glavni Nenad Krstiæ i ‘iznenaðenje‘ sezone mladi Serge Ibaka. Svaki njihov protivnik ima postigne 50% koševa u reketu, a dobro nije ni èudno kada Krstiæa zamijeni Byron Mullens (vjerojatno ni ne znate o o kome prièam, mogu vam samo reæi da izgleda isto kao Adam Morrison), igraè koji je dva puta stao na crtu slobodnih bacanja ispred mojih oèiju i zakljuèio sam jednu stvar – TVRDENJKO! Èinjenica je da je Krstiæ puno talentiraniji u napadu nego u obrani, dok Serge Ibaka sada pokazuje neki svoj defanzivan potencijal, ali oèito nisu uigrani.

Pa èak je i Thiago Splitter na utakmici protiv Oklahome izgledao kao NBA potencijal. Èudo!

Lakers, Boston, Miami

Kada sam spomenuo Lakerse i Boston morao sam ugurati i Miami, ne znam ni sam zašto, ali oèito to tako mora biti. Biti æu iskren pa reæi kako nisam uspio pogledati niti jednu njihovu utakmicu u zadnjih nekoliko dana, odnosno zadnja mi je bila ona protiv Bostona, no vidim da su pohvatali neke konce i uspješno pobjeðuju. Nemojte me pitati što mislim o njihovim igrama i potencijalu u playoffu, jer sve dok im vodi napad Carlos Arroyo ja sam uvjeren da protiv Bostona nemaju šanse.

Zašto nemaju? Pa zato jer Boston ima najboljeg playa današnjice, koji æe u tom duelu nadmašiti Arroya i razigrati sve svoje igraèe. Naravno, neæe imati Boston iste šanse ako ne budu kompletni, jer veæ smo noæas vidjeli kako fale Perkins i Garnett. Èak je i Boozer izgledao vrlo moæno protiv Bostona. Ne kažem da Boozer nema odliènu sezonu, ima, igra odlièno, no vjerujte mi Boozer ovako ne bi odigrao utakmicu protiv Bostona da ga je pokrivao Garnett. Glen Davis – smijeh!

I o Bostonu æu sigurno još pisati, no za sada æu samo malo potpaliti vatru i reæi jedno (objektivno!) – najbolja ekipa lige bez konkurencije ukoliko su kompletni!

I za kraj od te velike trojke moram napisati nešto o Lakersima. Htio sam se malo više poigrati s njima, no jednostavno nisu najbolji na Zapadu, pa neæu. No, nisu za sada! Dobivaju utakmice samo ako Odom odigra kako treba, ako mu se da, ako mu se ne da, i ima neki crnogoraèko-dalmatinski dan, Lakerse može spasiti samo ludi dan Bryanta i/li Gasola. No, to je sve teže oèekivati, jer Bryant je oèigledno pao, ne igra na svojoj razini, ali iskreno ja se ne bojim niti malo za njega. Je, odigrao je sumnjivo par utakmica u onom negativnom nizu Lakersa, no kada krenu one prave utakmice, playoff utakmice, Bryant neæe biti onaj stari silovatelj (ne žena, nego protivnièke obrane), veæ onaj Kobe koji je donio Lakersima dva uzastopna naslova. Nema straha za njih, biti æe oni najbolji kad budu trebali biti, brine o tome Phil, a ja trenutno brinem o Barnesu i Artestovoj formi.

ROSE

Neæu imenovati tko mi je jutros rekao valjda najpametniju reèenicu o Roseu i Chicagu u posljednjih par tjedana (ne znam je li smijem 🙂 ). A reèenica je zvuèala ovako: “Rose je MVP samo ako navijaš za Bullse.”

Kao prvo neæemo raspravljati o njegovim kvalitetama, strašno brzoj tranziciji i ulasku pod koš, veæ o tome kako Rose trenutno nije potvrdio kvalitetu u kljuènim trenucima susreta. Još na poèetku sezone postigao je neku ludu tricu za produžetak, i to je i sve što se sjeæam. No, ja se puno više sjeæam njegovog nabijanja u obrani, izluðivanja slobodnih bacanja, pa trokiranja u tim trenucima kada igraju najbolji meðu najboljima.

Ok, ima brojke, ali pogledajmo mi te brojke malo drukèije, ne samo onako kako nama paše. Odnosno Bulls-fanovima. Èetvrti igraè po broju izgubljenih lopti, i prvi organizator igre koji je do sada ispalio više od 650 lopti, toènije 690 (3. u ligi!). Ok, ne možemo mu to prigovoriti sve dok drži 8 asistencija po susretu, te drži Bullse visoko na Istoku. Ali…

Rose ima odliènu sezonu, to nije sporno, prvo je ime Bullsa, i to sve stoji. No, èinjenica je da je upao u sezonu kada su svi ‘potencijalni‘ MVP lige prije sezone nekako u zatonu. Nash je gotov, Kobe èeka playoff, u Miamiju je teško to podijeliti kada imate uz sebe najmanje 2 MVP potencijala, strašni Amare mora osvojiti još po koju pobjedu, Spursi imaju iste probleme kao Miami, Bostonov kolektiv neæe izbaciti MVP-ja, Durant (odnosno Russell) nemaju šanse, na kraju da je Dirk zdravo i držao Dallas visoko na Zapadu možda bi i bio najobjektivniji izbor.

I na kraju se pitam, kakva æe to biti regularna sezona kada æe nam MVP biti igraè koji ima oèajnu igru u kljuènim trenucima, èisti kontrast recimo Deronu Williamsu koji drži i bolji omjer nego Bullsi. Samo Deron ipak nije toliko istaknut, i nije pod pritiskom MVP-ja, a ima ujedno i bolje brojke od Rosea.

Oprostite fanovi Bullsa, sviða mi se Rose, rijeè je o doista ponajboljem igraèu lige, ali ruku na srce trenutno daleko od MVP igraèa!

I evo završio ja svoju ispovijed, ipak nisam se mogao nešto pametnog još sjetiti osim možda novog Orlanda, smiješnog Clevelanda, oèajnièkog Dallasa bez Dirka ili Blakea Griffina. To æemo drugi put… Uživajte…

Latest Posts

NE PROPUSTITE