Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Istok napokon pobjeðuje Zapad!

Desetogodišnja vladavina klubova iz Zapadne konferencije NBA lige nad istoènim rivalima, èini se, završena je. Do Božiæa ove sezone “istoènjaci” u meðusobnim dvobojima vode 87-65.

Zapad je odnio Istoku sedam od deset posljednjih NBA prvenstava, te u meðusobnim omjerima nadmoæno prevladavao od skraæene (lockout) sezone 1998/1999.

Posljednji su put klubovi iz Istoène konferencije pobjednièki omjer sa zapadnima imali tijekom sezone 1997/1998., još u vrijeme Jordanovih Chicago Bullsa. Istok je za nijansu bolji bio i tijekom spomenute skraæene sezone, kada su naslov ipak uzeli San Antonio Spursi.

Zadrži li Istok trenutaèni postotak (57.2%) pobjeda nad Zapadom, bit æe to drugi najuvjerljiviji omjer od sezone 1999/2000.

Nekoliko je klubova iz Istoène konferencije u posljednje vrijeme znaèajno ojaèalo momèadi da bi se mogli boriti s prvacima, Boston Celticsima. Philadelphia je tako dovela Eltona Branda, Milwaukee Richarda Jeffersona, Indiana Dannyja Grangera, a New Jersey Netsi Devina Harrisa. Posljednja dvojica spomenutih izrastaju u superzvijezde NBA lige.

Uz otprije dokazane zvijezde poput Clevelandova LeBrona Jamesa, Orlandova Dwighta Howarda, Miamijeva Dwaynea Wadea ili Torontova Chrisa Bosha, Istok je polako preuzeo primat nad Zapadom.

“Dallas stari, San Antonio takoðer… To je dovelo do izjednaèenja. Trend æe se nastaviti jer raste Atlanta, kao i Orlando. Omjer æe uskoro pretegnuti na stranu Istoka” izjavio je Danny Granger, krilni košarkaš Indiane.

Iako mladih zvijezda ima i na Zapadu, dosta je velikih igraèa ušlo u tridesete: Shaq O’Neal (36) i Steve Nash (34) iz Phoenixa, Jason Kidd (35) i Dirk Nowitzki (30) iz Dallasa, Tim Duncan (32) i Manu Ginobili (31) iz San Antonija, a trideseti je roðendan ove godine proslavio i Kobe Bryant iz LA Lakersa.

Trenutaèno šest od sedam NBA momèadi s jednoznamenkastim brojem pobjeda u ligi dolazi sa Zapada. To je izravna zasluga istoènih klubova. Memphis, Minnesota, Oklahoma City, Golden State, Los Angeles Clippers i Sacramento zajedno protiv klubova s Istoka imaju omjer 11-51!

Latest Posts

NE PROPUSTITE